Dallime mes rishikimeve të "Qarku"

1.045 bytes added ,  10 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
[[Skeda:AlbaniaNumberedPrefectures.png|right|160px|Qarqet në Shqipëri]]
{{per permiresim|16 Shkurt 2009}}
'''Qarku''' është një [[Njësia territoriale|njësi administrative]] që përbehet nga disa [[Rrethi|rrethe]] me [[tradita]] dhe [[zakone]] të njëjta, dhe që janë kufitare me njëri-tjetrin.
{{joref|16 Shkurt 2009}}
{{Infoboks Ndarja administrative në Shqipëri}}
 
'''Kompetencat e Qarkut''' janë më të gjera se ato të Prefekturës. Qarku kujdeset për mirëmbajtjen e rrugëve, urgjencat civile, projektet e donatoreve, etj. Kjo ka sjelle që Prefektura ta humbasë rolin e saj të mëparshëm. Shikoni këtu për të gjitha qarqet e Shqipërisë: ''[[Qarqet e Shqipërisë]]''
Qarku është një njësi administrative që përbehet nga disa [[rrethe]] me [[tradita]] dhe [[zakone]] të njëjta, dhe që janë kufitare me njëri-tjetrin.
 
[[Republika e Shqipërisë]] ka aktualisht 12 qarqe që vijojnë nga veriu në jug :
Kompetencat e Qarkut janë më të gjera se ato të Prefekturës. Qarku kujdeset për mirëmbajtjen e rrugëve, urgjencat civile, projektet e donatoreve, etj. Kjo ka sjelle që Prefektura ta humbasë rolin e saj të mëparshëm.
* [[Qarku i Shkodrës]]
* [[Qarku i Kukësit]]
* [[Qarku i Dibrës]]
* [[Qarku i Lezhës]]
* [[Qarku i Tiranës]]
* [[Qarku i Durrësit]]
* [[Qarku i Elbasanit]]
* [[Qarku i Fierit]]
* [[Qarku i Beratit]]
* [[Qarku i Korçës]]
* [[Qarku i Gjirokastrës]]
* [[Qarku i Vlorës]]
 
== Historia ==
[[Shqipëria]] ka aktualisht 12 qarqe që vijojnë nga veriu në jug : [[Qarku i Shkodres]], [[Qarku i Kukesit]], [[Qarku i Dibres]], [[Qarku i Lezhes]], [[Qarku i Tiranes]], [[Qarku i Durresit]], [[Qarku i Elbasanit]], [[Qarku i Fierit]], [[Qarku i Beratit]], [[Qarku i Korces]], [[Qarku i Gjirokastres]] dhe [[Qarku i Vlores]].
Sipas ligjit të vitit 2000 për përmirësimin e pushtetit vendor, organet lokale e ushtrojnë aktivitetin e tyre në përputhje me parimin e autonomisë, duke mbajtur lidhje me pushtetin qendror. Organet e pushtetit vendor janë persona juridikë që sigurojnë vazhdimësinë e qeverisjes nëpërmjet Komunave, Bashkive dhe Rajoneve.
 
'''[[Qarku|Qarqet]]''' përfaqësojnë njësi administrative e territoriale të përbëra nga disa komuna e bashki, që kanë lidhje gjeografike, tradite, ekonomike e sociale, si dhe interesa të përbashkët. Rrethet janë nënndarje të rajoneve. Organizmi dhe funksionimi i pushtetit vendor është i përbërë prej dy nivelesh. Qarku i takon nivelin së dytë e pushtetit vendor.<ref>[http://www.forumivirtual.com/qeveria/6414-pushteti-vendor-dhe-ndarja-administrative.html Artikull nga forumviritual.com]</ref>
Qarku me numrin e popullsisë më të madh është Qarku i Tiranës me afërsisht 1 milion banore, sa 1/3 e popullsisë se përgjithshme të vendit. Qarku më verior është Qarku i Shkodrës, kurse Qarku më jugor është Qarku i Vlorës.
 
== Statistika ==
Qarku me vije bregdetare më të gjatë është Qarku i Vlorës, kurse Qarku me vije kufitare më të gjatë është Qarku i Kërces. Qarku me terrenin më malor është Qarku i Kukesit ku ndodhen Alpet e Shqipërisë, kurse Qarku më fushor është Qarku i Durrësit. Qarku i Kukesit ka mbajtur edhe emrin Prefektura e [[Kosovë]]s gjate periudhës se [[Zogut]]. Qarku më minoritar është Qarku i Vlorës ku ndodhet shumica e minoritetit grek. Qarku më i zhvilluar është Qarku i Tiranës.
* Qarku me numrin e popullsisë më të madh është Qarku i Tiranës me afërsisht 1një milion banore, sa 1/3 e popullsisë se përgjithshme të vendit. Qarku më verior është Qarku i Shkodrës, kurse Qarku më jugor është Qarku i Vlorës.
* Qarku më verior është Qarku i Shkodrës, kurse Qarku më jugor është Qarku i Vlorës.
* Qarku me vije bregdetare më të gjatë është Qarku i Vlorës, kurse Qarku me vije kufitare më të gjatë është Qarku i Kërces.
* Qarku me terrenin më malor është Qarku i Kukesit ku ndodhen Alpet e Shqipërisë, kurse Qarku më fushor është Qarku i Durrësit.
* Qarku i Kukesit ka mbajtur edhe emrin Prefektura e [[Kosovë]]s gjate periudhës se [[Zogut]].
* Qarku më minoritar është Qarku i Vlorës ku ndodhet shumica e minoritetit grek.
* Qarku më i zhvilluar është Qarku i Tiranës.
 
== Burimet ==
<references/>
 
[[Kategoria:Qarqe në Shqipëri]]