Dallime mes rishikimeve të "Troposfera"

88 bytes added ,  10 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
[[Figura:Shtresat e Atmosferës.svg.png|thumb|right|300px| Shtresat e Atmosferës]]
[[Figura:Above the Clouds.jpg|thumb|right|300px| Pamje e troposferës nga aeroplani]]
 
 
 
Në troposferë ndodhet mbi 90% e masës së atmosferës. Troposfera ka rëndësi jetsore në Tokë., sepse vetëm në pjesën e sajë më të ulët (deri në lartësi prej disa mijra metrash) zotrojnë kushtet për botën bimore e shtazore dhe për jetën e njeriut ( sasia e oksigjenit dhe e gazrave të tjera atmosferike, temperatura dhe shtypja ajrore etj). Në të ndodhen të gjitha dukuritë meteorologjike, prej të cilave varet moti dhe klima në Tokë. Vetëm në troposferë krijohen retë dhe bëhet dendësimi (kondenzimi) i te rëshurave atmosferike dhe rënia e tyre në sipërfaqen e Tokës si reshje, që bëjnë pjesë në proceset ekzogjene, të cilat veprojnë si agjentë në ndryshimin e relievit të Tokës. Për troposferën eshtë karakteristike ulja e tëmperaturës ajrore mesatarisht 0.6 Cgradë C në çdo 100 metra lartësi.