Ndryshimi mes inspektimeve të "Thjerra optike"

14 bytes removed ,  8 vjet më parë
 
Trashësia e thjerrëzave të holla bikonvekse(konvergjente) nuk përfillet prandaj të gjitha distancat nuk merren nga kulmi i thjerrëzës, por prej qendrës së lakueshmërisë. Për të nzjerrur ekuacionin e thjerrzave bikonvekse marrim dhe vendosim një trup para thjerrëzës me dimensione TT1.
Fitohet fytyra e trupit me dimensione AA’ shënojmë distancën e trupit nga thjerrëza me të fytyrës nga thjerrëza me , ndërsa të largësive fokale me .(si shihet në figurë). Shihet qartë se trekëndëshi AA’K dhe trekëndëshi BB’K janë të ngjashëm, prandaj vlen proporcioni:
'''AA’:BB ’BB’= AK:BK'''
dhe
 
'''AA’:KO = AF:FK.'''
*Nga figura shihet se është '''KO = BB’''' ,prandaj anët e majta të dy ekuacioneve të sipërme janë të barabarta, nga rjedh se edhe anët e djathta do të jenë të barabarta mes vete,pra
'''AK:KB = AF:FK'''
'''AK = , KB = , AF = dhe FKdheFK =''' .
Zëvendësojmë këto madhësi në ekuacionet e mësipërme:
 
 
==='''Ky ekuacion thotë:'''===
Anonymous user