Hape menynë kryesore

Changes

166 bytes added ,  8 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
[[Skeda:Tirana with Dajti 2009.jpg|thumb|290px|[[Tirana|Qyteti i Tiranës]] dhe [[Mali i Dajtit|Dajti]]]]
Qendër'''Qyteti''' është një qendër e madhe banimi, ku zhvillojnë veprimtarinë e tyre një varg institucionesh politike, shoqërore, administrative, kulturore dhe ndërmarrjesh industriale dhe tregtare.
 
==Historia e ndërtimit të qyteteve==
 
== Historia e ndërtimit të qyteteve ==
Origjina e banimit daton qysh nga kohërat e lashta kur njerëzit tentonin të ndërtonin vendbanimet e tyre me kushte sa më të mira e të sigurta, në mënyrë që të mbroheshin nga egërsirat dhe nga kushtet atmosferike.
 
Me kalimin e kohës mënyra e banimit ka pësuar evolucion dhe ka ndryshuar edhe të menduarit rreth banimit, njeriu i sotëm i cili të banuarit e kupton si vendi ku ai jeton i cili vend duhet të plotësoj: përveç mbrojtjes nga kushtet atmosferike edhe shumë nevoja tjera të cilat janë të nevojshme për jetesë (kushtet e një jetese të mirë, të shëndoshë, humane, pastaj kulturore, estetike, etike etj.) , të ketë luksin e duhur të jetesës, të mundësoj zhvillimin e jetës normale etj., Për dallim nga ai i kohërave të lashta i cili të banuarit e kuptonte si mbrojtje nga egërsirat dhe nga disa rreziqe tjera natyrore.
 
=== Qyteti i madh ===
Sipas institutit ndërkombëtar të statistikave në vitin 1887, është vendosur që për qytet të madh të merren qytetet me mbi 100 000 banorë. Në Evropën paraindustriale me disa përjashtime nu kishte qytete të mëdha. Zakonisht qytetet kishin numër shumë më të vogël. Në mesjetë mjaftonte që vendbanimi që kishte 20 000 banorë e të thirrej qytet i madh. Mirëpo kjo ndryshojë dhe në shekullin XIX në kufiri ndarës në mes qytetit dhe qytetit të madhë ishte 50 000 banorë.
 
Nga pikëpamja gjeografike, qyteti i madh përkufizohet si një vendbanim që zgjerohet dhe është i përthekuar në vete por që në këtë përthekim ka hapsirë për të shtrirë ndikimin në qytetet e mesme dhe të vogla që shtrihen për qarkë ati venbanimi. Tipar veçues është ndërtimi i qytetit me të ashtu quajtur City (qendra tregtare, bankare dhe financiare), me anën e vendbanimit dhe anën e industrisë.
Kështu banimi ka evoluuar komfor disa faktorëve si: zhvillimit të ekonomik, zhvillimit të teknologjisë dinamizmit të jetës etj.,
== Shiko edhe këtë ==
* [[Ilirët]]
* [[Qytetet e Shqipërisë]]
 
{{gjeo-cung}}
 
[[Category:qytete| ]]
[[Kategoria:Qytete| ]]
 
[[ab:Ақалақь]]