Ndryshimi mes inspektimeve të "Vuthaj"

745 bytes added ,  9 vjet më parë
 
Nderkaq, në Vuthaj brez pas brezi është ruajtur dhe përcjelle neper shekuj legjenda e "Vajzes Vuthit". Kjo legjendë përmban shumë të dhana toponomastike të ruajtura deri ne ditët tona, qe te moshuarit i tregonin shume shpesh, madje me krenari duke pohuar se rrjedhin nga një fis i lashte Shqiptar.
S'duhet harruar se emri VUTHAJ eshte emer karakteristik'Emer shqip me rrenje Pellazgjike-VUTHAJ.Themeluesi i ketyij vendbanimi thjeshte Iliro-pelazgjik e kishte emrin shume te vecant .Shume origjinal -shqip VUTH NISHA.Them shume shqip se te asnje popull ne Gadishullin Ilirik s'gjejme kesi emri.Ne te vertete -sic e cike edhe autori i tekstit,sllavet as qe e kane germen th,e as qe dijne ta perdorinate.Prandaj fshatit Vuthaj i thone VUSAj qse edhe me keq VUSANJE??
Sipas te madhit NOPCE ,VUTH NISHA ishte themeluesi i vendbanimit VUTHAJ,Njeri prej pasardhesve te tij-NIKA e themeloi ,jo large prej Vuthajve vendbanimin tjeter -NIKCIN.(Shih lib.Dr.F.NOPCE :"Nga Shala ne Kelmend"Sarajeve,1910.
Me nderime:Rexhep Dedushaj,N.Y.
 
== Pak histori ==
Anonymous user