Ndryshimi mes inspektimeve të "Rrethi i Librazhdit"

v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
<!-- {{Rrethi
| SHTETI = [[Shqipëria]]
| SIPERFAQJA = 1,102
|VOTA =2
|VENDNDODHJA =Librazhd
|}} -->
{{Korniza|Librazhd District.svg|250px|right|Rrethi i Librazhdit}}
'''Rrethi i Librazhdit''' është njëri nga [[Rrethet e Shqipërisë|36-të rrethet]] e [[ShqipëriShqipëria|Shqipërisë]]. Rrethi bën pjesë në [[Qarku i LibrazhditElbasanit|Qarkun të Elbasanit]]. Rrethi i Kurbinit ka 84.,000 banorë (sipas [[2004]]), një sipërfaqe prej 1.,102 km<sup>2</sup>² dhe kryeqendër [[Librazhdi]]n.
 
Kufizohet në veri me rrethet [[Rrethi i Bulqizës|Bulqizë]] dhe [[Rrethi i Tiranës|Tiranë]] në perëndim me [[Rrethi i Elbasanit|Rrethin e Elbasanit]], në jug me [[Rrethi i Gramshit|Rrethin e Gramshit]], në juglindje me [[Rrethi i Pogradecit|Rrethin e Pgradecit]] dhe në lindje me shtetin e [[Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë|Maqedonisë]]. Librazhdi ka një gjatësi kufitare prej 42km dhe ka tërësisht një reliev kodrinoro-malor. Relievin e bëjnë më të larmishëm fushgropat si ajo e Domosdovës në Përrenjas dhe ajo e Studnës me atë të Letmit. Lartësia maksimale mbi nivelin e detit është 2253 m në majën e Kuqe të malit Shebenik.
 
== Klima ==
 
Pozita gjeografike, konfiguracioni i relievit, lartësia absolute mbi nivelin e detit dhe largësia nga deti Adriatik ka mundësuar natyrën kontinentale të klimës e cila duket në dimrin e ftohtë e të lagësht dhe në verën e shkurtër, të nxehtë e të thatë. Temperatura mesatare vjetore është 13.4 grade Celsius,temperatura max. e regjistruar është 40.7 grade Celsius më 14 shtator 1957 dhe temperatura minimale është regjistruar në vitin 1968 e cila ishte -15.7 grade celsius.
 
== Flora ==
 
1857 lloje bimesh spontane, enëzore, të cilat përfaqësojnë 58 % të florës e Shqiptare ose 16 % të florës së [[Europa|Europës]] e renditin Librazhdin në një ndër rrethet më të pasura të vendit me bimë të llojeve të ndryshme. Gjënden të gjitha katet bimore dhe mbulesa bimore zë rreth 72 % të territorit të Rrethit të Librazhdit.
 
== Ndarja administrative ==
 
Rrethi I Librazhdit është krijuar si njësi administrative në vitin 1958. Sot bën pjesë në Qarkun e Elbasanit. Qendra administrative është qyteti i Librazhdit. Rrethi i Librazhdit përbëhet nga 2 bashki dhe 9 komuna të cilat u krijuan pas riorganizimit të pushtetit lokal në vitin 1992. Bashkitë dhe komunat e Rrethit të Lbrazhdit janë:
*Bashkia [[Bashkia Librazhdi]]
*Bashkia [[Bashkia Prrenjasi]]
* [[Komuna Hotolisht]]
* [[Komuna Lunik]]
* [[Komuna Orenjë]]
* [[Komuna Polis]]
* [[Komuna Qendër | Komuna Qendër (Librazhd)]]
* [[Komuna Qukës]]
* [[Komuna Rajcë]]
* [[Komuna Steblevë]]
* [[Komuna Stravaj]]
 
'''Vendbanime tjera të njohura në këtë rreth janë :'''
Popullsia : Popullsia e Librazhdit përgjithsisht paraqitet autoktone. Më 1 janar 1998 ajo arriti në 82.411 banorë edhe rreth 18.203 familje. Në qytetet Librazhd e Përrenjas banojnë rreth 27.963 banorë ose 29.7 % e popullsisë kurse pjesa tjetër banon në fshat. Librazhdi ka një moshë mesatare te popullsisë e cila është 48 vjeç.
* [[Përrenjasi|Përrenjas]]
 
== Popullsia ==
Popullsia : Popullsia e Librazhdit përgjithsisht paraqitet autoktone. Më 1 janar 1998 ajo arriti në 82.411 banorë edhe rreth 18.203 familje. Në qytetet Librazhd e Përrenjas banojnë rreth 27.963 banorë ose 29.7 % e popullsisë kurse pjesa tjetër banon në fshat. Librazhdi ka një moshë mesatare te popullsisë e cila është 48 vjeç.
 
== Arsimi ==
 
Shkolla e parë u hap në Berzështë në vitin 1895 dhe konvikti i parë u hap po ne Berzështë në vitin 1929. Sistemi arsimor sot është shtrirë në të gjithë rrethin. Funksionojnë 93 kopshte për femijët parashkollorë, 53 shkolla fillore, 62 shkolla 8-vjecare, dhe 10 shkolla të mesme ku mësojne rreth 17.200 nxënës dhe japin mësim rreth 1.142 mësues.
 
== Sporti ==
 
Futbolli është sporti me i përhapur në rrethin e Librazhdi. Qyteti i Librazhdit ka disa ekipe futbolli me emrin SOPOTI. Po kështu edhe qyteti i Përrenjasit ka nje ekip futbolli me emrin DOMOSDOVA. Po këto emra kanë edhe klubet e tyre.
 
== Ekonomia ==
 
Rrethi i Librazhdit ka pasuri të shumta minerale dhe në bazë të tyre u ngritën gjatë sistemit komunist miniera për përpunimin e tyre si ajo e hekur-nikelit në [[Përrenjasi|Përrenjas]]. Sot ekonomia e rrethit është e bazuar më shumë në sektorin e shërbimeve, blegtori, bujqësi dhe në shfrytëzimin e pyjeve.
 
== Shiko edhe ==
Vendbanime tjera të njohura në këtë rreth janë :
{{Shqipëria}}
* [[Përrenjasi|Përrenjas]]
 
{{AL-gjeo-cung}}
{{Shqipëria}}
 
[[Kategoria:Rrethe në Shqipëri|L]]
 
[[cs:Okres Librazhd]]