Dallime mes rishikimeve të "Bosnja (rajon)"

[redaktim i pashqyrtuar][redaktim i pashqyrtuar]
== Gjeografia ==
Në aspektin historik dhe gjeografik, ky regjion me emrin Bosna përfshinë pjesën veriore të shtetit të sotshëm të [[Bosnja dhe Hercegovina|Bosnjës dhe Hercegovinës]].
Në gjuhën ilire Bathinus lexohet Basinus, dhe paraqet formën latine të shprehjes ilire Basan, nga e cila sllavët e ardhur e kan shndrruar në Bosna, nga mënyra e transformimit fonetik nga Bathinus (Basinus) idhe Basan sëpari u quajt Bosina, e mandej Bosna.<ref>''Korijeni Bosne i bosanstva'', Dr. [[Enver Imamović]], Sarajevo, maj 1995.</ref>
 
Regjioni kryesisht shtrihet në [[Malet Dinare]] dhe shtrihet përgjat kufirit të ultësisrës së Panonisë, deri te lumi [[Sava]] në veri dhe [[Drina]] në lindje.