Dallime mes rishikimeve të "Qarku"

684 bytes added ,  10 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
v
__NOTOC__
[[Skeda:AlbaniaNumberedPrefectures.svg|right|260px|Qarqet në Shqipëri]]
'''Qarku''' është një [[Njësia territoriale|njësi administrative]] që përbehet nga disa [[Rrethi|rrethe]] me tradita dhe zakone të njëjta, dhe që janë kufitare me njëri-tjetrin.
 
'''[[Qarku|Qarqet]]''' përfaqësojnë njësi administrative e territoriale të përbëra nga disa komuna e bashki, që kanë lidhje gjeografike, tradite, ekonomike e sociale, si dhe interesa të përbashkët. Rrethet janë nënndarje të rajoneve. Organizmi dhe funksionimi i pushtetit vendor është i përbërë prej dy nivelesh. Qarku i takon nivelin së dytë e pushtetit vendor.<ref>[http://www.forumivirtual.com/qeveria/6414-pushteti-vendor-dhe-ndarja-administrative.html Artikull nga forumviritual.com]</ref>
 
== Funksionet ==
# Funksionet e veta të qarkut janë ndërtimi dhe zbatimi i politikave rajonale dhe harmonizimi i tyre me politikat shtetërore në nivel qarku, si dhe çdo funksion tjetër i vet i dhënë me ligj.
# Qarku ushtron të gjitha funksionet që i delegohen nga një ose më shumë komuna e bashki brenda territorit të tij, sipas një marrëveshjeje të lidhur midis palëve.
# Qarku kryen dhe ushtron kompetencat e deleguara nga pushteti qendror, sipas parimeve të parashikuara në nenin 12 të këtij ligji.<ref name="LIGJ1">[http://www.moi.gov.al/drupal1/qeverisja/qeverisja_vendore.pdf " Ligji nr.8652, datë 31.7.200"] - E hapur me 18 korrik 2011</ref>
 
== Statistika ==