Tabela e Vendeve të Trashëgimisë Botërore sipas Shteteve

artikull-listë e Wikimedias

Deri në vitin 2016, janë një tërësi prej 1 052[1] Vendesh të Trashëgimisë Botërore të vendosura në 163 "Palë Shtetërore".[2] Nga 1 052 vendet, 814 janë kulturore, 203 janë natyrore dhe 35 janë pasuri të përziera. Vendet janë ndarë nga Komiteti i Trashëgimisë Botërore në pesë zona gjeografike: Afrika, Shtetet Arabe, Azia dhe Paqësori, Evropa dhe Amerika Veriore, Amerika Latine dhe Karaibet.

Vendet e Trashëgimisë Botërore sipas shteteve deri në 2019

Tabela e Vendeve të Trashëgimisë BotëroreRedakto

Shteti Vendet Natyrore Vendet Kulturore Vendet e Përziera Vendet Tërësore Rajoni i UNESCO-s
  Afganistani 2 2 Azia dhe Paqësori
  Arabia Saudite 4 4 Shtetet Arabe
  Algjeria 6 1 7 Shtetet Arabe
  Andorra 1 1 Evropa dhe Amerika Veriore
  Antigua dhe Barbuda 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  Argjentina 4 6[Shpjegimi 1][Shpjegimi 2][Shpjegimi 3] 10 Amerika Latine dhe Karaibet
  Armenia 2 1 3 Evropa dhe Amerika Veriore
  Australia 12 3 4 19 Azia dhe Paqësori
  Austria 9[Shpjegimi 4][Shpjegimi 5] 9 Evropa dhe Amerika Veriore
  Azerbaixhani 2 2 Evropa dhe Amerika Veriore
  Bahreini 2 2 Shtetet Arabe
  Bangladeshi 1 2 3 Azia dhe Paqësori
  Barbadosi 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  Biellorusia 1[Shpjegimi 6] 3[Shpjegimi 7] 4 Evropa dhe Amerika Veriore
  Belgjika 12[Shpjegimi 8][Shpjegimi 2] 12 Evropa dhe Amerika Veriore
  Belize 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  Benini 1 1 Afrika
  Bolivia 1 6[Shpjegimi 3] 7 Amerika Latine dhe Karaibet
  Bosnja dhe Herzegovina 3[Shpjegimi 9] 3 Evropa dhe Amerika Veriore
  Botsvana 1 1 2 Afrika
  Brazili 7 13[Shpjegimi 1] 20 Amerika Latine dhe Karaibet
  Bullgaria 2 7 9 Evropa dhe Amerika Veriore
  Burkina Faso 1 1 Afrika
  Kamboxhia 2 2 Azia dhe Paqësori
  Kameruni 2[Shpjegimi 10] 2 Afrika
  Kanadaja 10[Shpjegimi 11] 8 18 Evropa dhe Amerika Veriore
  Bregu i Gjelbër 1 1 Afrika
  Republika e Afrikës Qendrore 2[Shpjegimi 10] 2 Afrika
  Çadi 1 1 2 Afrika
  Kili 6[Shpjegimi 3] 6 Amerika Latine dhe Karaibet
  Kina 11 35[Shpjegimi 12] 4 50 Azia dhe Paqësori
  Kolumbia 2 6[Shpjegimi 3] 8 Amerika Latine dhe Karaibet
Kongo 1[Shpjegimi 10] 1 Afrika
  Kosta Rika 3[Shpjegimi 13] 1 4 Amerika Latine dhe Karaibet
  Bregu i Fildishtë 3[Shpjegimi 14] 1 4 Afrika
  Kroacia 1 7[Shpjegimi 9] 8 Evropa dhe Amerika Veriore
  Kuba 2 7 9 Amerika Latine dhe Karaibet
  Qiproja 3 3 Evropa dhe Amerika Veriore
  Republika Çeke 12 12 Evropa dhe Amerika Veriore
  Republika Demokratike Popullore e Koresë 2 2 Azia dhe Paqësori
  Republika Demokratike e Kongos 5 5 Afrika
  Danimarka 3 5 8 Evropa dhe Amerika Veriore
  Domenika 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  Republika Domenikane 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  Ekuadori 2 3[Shpjegimi 3] 5 Amerika Latine dhe Karaibet
  Egjipti 1 6 7 Shtetet Arabe
  El Salvadori 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  Estonia 2[Shpjegimi 7] 2 Evropa dhe Amerika Veriore
  Etiopia 1 8 9 Afrika
  Finlanda 1[Shpjegimi 15] 6[Shpjegimi 7] 7 Evropa dhe Amerika Veriore
  Fixhi 1 1 Azia dhe Paqësori
  Franca 3 38[Shpjegimi 8][Shpjegimi 2][Shpjegimi 5] 1[Shpjegimi 16] 42 Evropa dhe Amerika Veriore
  Gaboni 1 1 Afrika
  Gambia 2[Shpjegimi 17] 2 Afrika
  Gjeorgjia 3 3 Evropa dhe Amerika Veriore
  Gjermania 3[Shpjegimi 18][Shpjegimi 19] 38[Shpjegimi 20][Shpjegimi 21][Shpjegimi 22][Shpjegimi 2][Shpjegimi 5] 41 Evropa dhe Amerika Veriore
  Gana 2 2 Afrika
  Greqia 16 2 18 Evropa dhe Amerika Veriore
  Guatemala 2 1 3 Amerika Latine dhe Karaibet
  Guinea 1[Shpjegimi 14] 1 Afrika
  Haiti 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  Hollanda 1[Shpjegimi 18] 9 10 Evropa dhe Amerika Veriore
  Hondurasi 1 1 2 Amerika Latine dhe Karaibet
  Hungaria 1[Shpjegimi 23] 7[Shpjegimi 4] 8 Evropa dhe Amerika Veriore
  Islanda 1 1 2 Evropa dhe Amerika Veriore
  India 7 27[Shpjegimi 2] 1 35 Azia dhe Paqësori
  Indonezia 4 4 8 Azia dhe Paqësori
  Irani 1 20 21 Azia dhe Paqësori
  Iraku 4 1 5 Shtetet Arabe
  Republika e Irlandës 2 2 Evropa dhe Amerika Veriore
  Ishujt Marshall 1 1 Azia dhe Paqësori
  Ishujt Solomon 1 1 Azia dhe Paqësori
  Italia 4[Shpjegimi 24] 47[Shpjegimi 25][Shpjegimi 26][Shpjegimi 5] 51 Evropa dhe Amerika Veriore
  Izraeli 9 9 Evropa dhe Amerika Veriore[Shpjegimi 27]
  Xhamaika 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  Japonia 4 16[Shpjegimi 2] 20 Azia dhe Paqësori
Jeruzalemi (Vend i propozuar nga Jordania)[Shpjegimi 28][3][4] 1 1 Shetet Arabe
  Jordania 4 1 5 Shtetet Arabe
  Kazakistani 2[Shpjegimi 29] 3[Shpjegimi 12] 5 Azia dhe Paqësori
  Kenia 3 3 6 Afrika
  Kiribati 1 1 Azia dhe Paqësori
  Kirgizstani 1[Shpjegimi 29] 2[Shpjegimi 12] 3 Azia dhe Paqësori
  Laosi 2 2 Azia dhe Paqësori
  Letonia 2[Shpjegimi 7] 2 Evropa dhe Amerika Veriore
  Lesoto 1[Shpjegimi 30] 1 Afrika
  Libani 5 5 Shtetet Arabe
  Libia 5 5 Shetet Arabe
  Lituania 4[Shpjegimi 7][Shpjegimi 31] 4 Evropa dhe Amerika Veriore
  Luksemburgu 1 1 Evropa dhe Amerika Veriore
  Madagaskari 2 1 3 Afrika
  Malavi 1 1 2 Afrika
  Malajzia 2 2 4 Azia dhe Paqësori
  Mali 3 1 4 Afrika
  Mali i Zi 1 2[Shpjegimi 9] 3 Evropa dhe Amerika Veriore
  Malta 3 3 Evropa dhe Amerika Veriore
  Maqedonia 1 1 Evropa dhe Amerika Veriore
  Mbretëria e Bashkuar 4 25[Shpjegimi 20] 1 30 Evropa dhe Amerika Veriore
  Mauritania 1 1 2 Shtetet Arabe
  Mauritius 2 2 Afrika
  Meksika 6 27 1 34 Amerika Latine dhe Karaibet
  Mianmari 1 1 Azia dhe Paqësori
  Mikronezia 1 1 Azia dhe Paqësori
  Moldavia 1[Shpjegimi 7] 1 Evropa dhe Amerika Veriore
  Mongolia 1[Shpjegimi 32] 3 4 Azia dhe Paqësori
  Maroku 9 9 Shtetet Arabe
  Mozambiku 1 1 Afrika
  Namibia 1 1 2 Afrika
  Nepali 2 2[Shpjegimi 33] 4 Azia dhe Paqësori
  Zealanda e Re 2 1 3 Azia dhe Paqësori
  Nikaragua 2 2 Amerika Latine dhe Karaibet
  Nigeri 2 1 3 Afrika
  Nigeria 2 2 Afrika
  Norvegjia 1 7[Shpjegimi 7] 8 Evropa dhe Amerika Veriore
  Omani [Shpjegimi 34] 4 4 Shtetet Arabe
  Pakistani 6 6 Azia dhe Paqësori
  Palau 1 1 Azia dhe Paqësori
  Palestina 2 2 Shtetet Arabe
  Panamaja 3[Shpjegimi 13] 2 5 Amerika Latine dhe Karaibet
  Papua Guinea e Re 1 1 Azia dhe Paqësori
  Paraguaji 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  Peruja 2 8[Shpjegimi 3] 2 12 Amerika Latine dhe Karaibet
  Filipinet 3 3 6 Azia dhe Paqësori
  Polonia 1[Shpjegimi 6] 13[Shpjegimi 35][Shpjegimi 21] 14 Evropa dhe Amerika Veriore
  Portugalia 1 14[Shpjegimi 36] 15 Evropa dhe Amerika Veriore
  Katari 1 1 Shtetet Arabe
  Republika e Koresë 1 11 12 Azia dhe Paqësori
  Rumania 1 6 7 Evropa dhe Amerika Veriore
  Rusia 10[Shpjegimi 32] 16[Shpjegimi 7][Shpjegimi 31] 26 Evropa dhe Amerika Veriore
  Saint Kitts dhe Nevis 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  Shën Luçia 1 1 Amerika Latine dhe Karaibet
  San Marino 1 1 Evropa dhe Amerika Veriore
Vatikani 2[Shpjegimi 25] 2 Evropa dhe Amerika Veriore
  Senegali 2 5[Shpjegimi 17] 7 Afrika
  Serbia 5[Shpjegimi 9] 5 Evropa dhe Amerika Veriore
  Seychelles 2 2 Afrika
  Singapori 1 1 Azia dhe Paqësori
  Shqipëria 2 2 Evropa dhe Amerika Veriore
  Sllovakia 2[Shpjegimi 23][Shpjegimi 19] 5 7 Evropa dhe Amerika Veriore
  Sllovenia 1 2[Shpjegimi 37][Shpjegimi 5] 3 Evropa dhe Amerika Veriore
  Afrika e Jugut 3 4 1[Shpjegimi 30] 8 Afrika
  Spanja 3 40[Shpjegimi 36][Shpjegimi 37] 2[Shpjegimi 16] 45 Evropa dhe Amerika Veriore
  Sri Lanka 2 6 8 Azia dhe Paqësori
  Sudani 1 2 3 Shtetet Arabe
  Surinami 1 1 2 Amerika Latine dhe Karaibet
  Suedia 1[Shpjegimi 15] 13[Shpjegimi 7] 1 15 Evropa dhe Amerika Veriore
  Zvicra 3[Shpjegimi 24] 9[Shpjegimi 26][Shpjegimi 2][Shpjegimi 5] 12 Evropa dhe Amerika Veriore
  ShBA 12[Shpjegimi 11] 10 1 23 Evropa dhe Amerika Veriore
  Siria 6 6 Shtetet Arabe
  Taxhikistani 1 1 2 Azia dhe Paqësori
  Tanzania 3 3 1 7 Afrika
  Tailanda 2 3 5 Azia dhe Paqësori
  Togo 1 1 Afrika
  Tunizia 1 7 8 Shtetet Arabe
  Turqia 14 2 16 Evropa dhe Amerika Veriore
  Turkmenistani 3 3 Azia dhe Paqësori
  Uganda 2 1 3 Afrika
  Ukraina 1[Shpjegimi 19] 6[Shpjegimi 7][Shpjegimi 35] 7 Evropa dhe Amerika Veriore
  Emiratet e Bashkuara Arabe 1 1 Shtetet Arabe
  Uruguaji 2 2 Amerika Latine dhe Karaibet
  Uzbekistani 1[Shpjegimi 29] 4 5 Azia dhe Paqësori
  Vanuatu 1 1 Azia dhe Paqësori
  Venezuela 1 2 3 Amerika Latine dhe Karaibet
  Vietnami 2 5 1 8 Azia dhe Paqësori
  Jemeni 1 3 4 Shtetet Arabe
  Zambia 1[Shpjegimi 38] 1 Afrika
  Zimbabvja 2[Shpjegimi 38] 3 5 Afrika
(Sitet e Vegjël Ndërkufitarë) 14 18 2 34
Tërësia 203 814 35 1 052 165 Palë Shtetërore

Shiko edheRedakto

ShpjegimetRedakto

 1. ^ a b Vendi kulturor Jesuit Missions of the Guaranis: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa Maria Mayor (Argentina), Ruins of Sao Miguel das Missoes (Brazil) është i ndarë midis Argjentinës dhe Brazilit.
 2. ^ a b c d e f g Vendi kulturor Vepra Arkitekturore e Le Corbusier, një kontribut i shquar në Lëvizjen Moderne është i ndarë midis Argjentinës, Belgjikës, Francës, Gjermanisë, Indisë, Japonisë dhe Zvicrës.
 3. ^ a b c d e f Vendi kulturor Qhapaq Ñan, Sistemi Rrugor Andean është i ndarë midis Argjentinës, Bolivisë, Kolumbisë, Kilit, Ekuadorit dhe Perusë.
 4. ^ a b Vendi kulturor Fertö / Neusiedlersee Cultural Landscape është i ndarë midis Austrisë dhe Hungarisë.
 5. ^ a b c d e f Siti kulturor Grumbulli i Banesave Parahistorike rreth Alpeve është i ndarë midis Austrisë, Francës, Gjermanisë, Italisë, Sllovenisë dhe Zvicrës.
 6. ^ a b Siti kulturor Belovezhskaya Pushcha / Pylli Białowieża është i ndarë midis Biellorusisë dhe Polonisë.
 7. ^ a b c d e f g h i j Siti kulturor Struve Geodetic Arc është i ndarë midis Biellorusisë, Estonisë, Finlandës, Letonisë, Lituanisë, Norvegjisë, Moldavisë, Rusisë, Suedisë dhe Ukrainës.
 8. ^ a b Siti kulturor Belfritë e Belgjikës dhe Francës është i ndarë midis Belgjikës dhe Francës.
 9. ^ a b c d Siti kulturor Stecci: Varret Mesjetare prej Guri është i ndarë midis Bosnjes dhe Herzegovinës, Kroacisë, Malit të Zi dhe Serbisë.
 10. ^ a b c Siti natyror Sangha Trinational është i ndarë midis Kamerunit, Republikës së Afrikës Qendrore dhe Kongos (Republikës së).
 11. ^ a b Sitet kulturore Kluane / Wrangell-St Elias / Glacier Bay / Tatshenshini-Alsek dhe Waterton Glacier International Peace Park janë të ndara midis Kanadasë dhe Shteteve të Bashkuara.
 12. ^ a b c Vendet kulturore Rrugët e Mëndafshit: Rrjeti Rrugor i Korridorit Chang'an-Tianshan ndahet midis Kinës, Kazakistanit dhe Kirgizstanit.
 13. ^ a b Vendi natyror Vargu i Talamancas-La Amistad Reserves / La Amistad National Park ndahet midis Kosta Rikës dhe Panamasë.
 14. ^ a b Vendi natyror Rezervati Strikti Natyror i Malit Nimba ndahet midis Bregut të Fildishtë dhe Guinesë.
 15. ^ a b Vendi natyror Bregdeti i Lartë / Arqipelagu Kvarken ndahet midis Finlandës dhe Suedisë.
 16. ^ a b Vendi i Përzier Pyrénées - Mali Perdu ndahet midis Francës dhe Spanjës.
 17. ^ a b Vendi kulturor Rrathët e Gurit të Senegambias ndahet midis Gambias dhe Senegalit.
 18. ^ a b Vendi natyror Deti Wadden ndahet midis Gjermanisë dhe Hollandës.
 19. ^ a b c Vendi natyror Pyjet Zanafillore të Ahut të Karpateve ndahet midis Sllovakisë, Gjermanisë dhe Ukrainës.
 20. ^ a b Vendi kulturor Kufijtë e Perandorisë Romake ndahet midis Gjermanisë dhe Mbretërisë së Bashkuar.
 21. ^ a b Vendi kulturor Parku Muskauer / Parku Mużakoëski ndahet midis Gjermanisë dhe Polonisë.
 22. ^ Përveç vendit të mëparshëm kulturor Lugina e Elbës në Dresden është hequr nga lista.
 23. ^ a b Vendi natyror Shpellat e Aggtelek Karstit dhe Slovak Karstit ndahet midis Sllovakisë dhe Hungarisë.
 24. ^ a b Vendi natyror Monte San Giorgio ndahet midis Italisë dhe Zvicrës.
 25. ^ a b Vendi kulturor Qendra Historike e Romës, Pasuritë e Selisë së Shenjtë në atë qyte gëzojnë të drejta ekstraterritoriale dhe San Paolo Fuori le Mura ndahet midis Selisë së Shenjtë dhe Italisë.
 26. ^ a b Vendi kulturor Hekurudha Rhaetiane në Albula / Panoramat e Berninas ndahet gjithashtu midis Italisë dhe Zvicrës.
 27. ^ Sipas UNESCO-s, Izraeli është pjesë e Rajonit të Evropës dhe Amerikës Veriore, http://www.unesco.org/new/en/unesco/worldwide/europe-and-north-america/
 28. ^ "Qyteti i Vjetër i Jeruzalemit dhe Muret e tij" janë listuar veçmas, Pa pjesë shtetërore, për shkak të natyrës së pazgjidhur të statusit të tij. Për qëllime përshtatshmërie, është listuar në Rajonin e UNESCO-s "Shtetet Arabe", pa ndëryrë në statusin e tij legal ose statusin politik.
 29. ^ a b c Vendi natyror Tien-Shani Perëndimor ndahet midis Kazakistanit, Kirgizstanit dhe Uzbekistanit.
 30. ^ a b Vendi i përzier Parku Maloti-Drakensberg ndahet midis Lesotos dhe Afrikës së Jugut.
 31. ^ a b Vendi kulturor Curonian Spit ndahet midis Lituanisë dhe Rusisë.
 32. ^ a b Vendi natyror Baseni i Uvs Nuurit ndahet midis Mongolisë dhe Rusisë.
 33. ^ Lugina e Katmandusë ka shtatë grupe monumentesh dhe ndërtesash brenda kufijve të tij që janë listuar nën të njëjtin emër. Shtatë grupet janë: Sheshi Durbar i Katmandusë, Patani dhe Bhaktapuri, Stupat budiste të Swayambhunathit dhe Boudhanathi si dhe tempujt hinduPashupatinathit dhe Changu Narayani, gjithashtu janë vende si Muktinathi dhe Budanilkantha që janë listuar si pjesë e Trashëgimisë Botërore
 34. ^ Vendit i mëparshëm Rezervati i Iriqit Arab është hequr nga lista.
 35. ^ a b Vendi kulturor Tserkvat prej Druri të Rajonit të Karpateve në Poloni dhe Ukrainë ndahet midis Polonisë dhe Ukrainës.
 36. ^ a b Vendi kulturor Sitet e Arti Shkëmbor Parahistorik në Luginën Côa dhe Siega Verde ndahet midis Portugalisë dhe Spanjës.
 37. ^ a b Vendi kulturor Trashëgimia e Mërkurit. Almadén dhe Idrija ndahet midis Sllovenisë dhe Spanjës.
 38. ^ a b Vendi natyror Mosi-oa-Tunya / Ujëvarat e Viktorias ndahet midis Zambies dhe Zimbabves.

ReferimetRedakto

 1. ^ World Heritage List, UNESCO World Heritage Sites official sites.
 2. ^ Sipas UNESCO World Heritage Site, States parties janë vendet që kanë nënshkruar dhe ratifikuar the World Heritage Convention
 3. ^ "CLT-82/CH/CONF.015/8 - Report of the 1st Extraordinary Session of the Committee". UNESCO. Marrë më 23 tetor 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "CC-81/CONF. 008/2 Rev. - Justification for inscription on the List of World Heritage in Danger, 1982: Report of the 6th Session of the Committee". UNESCO. Marrë më 23 tetor 2013. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtmeRedakto