Targat e automjeteve të Bashkimit Evropian

Targat e automjeteve të Bashkimit Evropian ose targat e automjeteve të sheteve anëtare të BEsë, janë të bazuara në një format të përbashkët:

  • ato kanë një shirit blu në të majtë të targës, në të cilin ndodhet flamuri i BE me 12 yje dhe sigla ndërkombëtare në të cilin automjeti është regjistruar.
  • kanë një format standart si ato të cilat kanë fushë të bardhë, si ato të cilat janë me fushë të verdhë, gërmat i kanë në ngjyrë të zezë. Targat me fushë të verdhë përdoren në, Holandë, Luksemburg, Britani e Madhe edhe (Francë deri në vitin 2009), përdorin targa të verdha vetëm atë të pasme, ndërsa ato përpara janë të bardha. Luksemburgu, Britania e Madhe edhe Franca përdorin gjithashtu targa plastike, ndryshe nga vëndet e tjera të BE të cilat përdorin targa metalike.

Përpara se targat të kishin një format të përbashkët, automjetet që udhëtonin në shtete të huaja duhet të kishin në pjesën e pasme të autmojetit shenjën ovale me siglën ndërkombëtare të shtetit përkatës. Por tani nuk është më e nevojshme me formatin e ri të targave.

Sistemi i kodeveRedakto

  • Suedia, Finlanda, Lituania dhe Belgjika përdorin kombinacionin e tre gërmave dhe tre shifrave (Belgjika përdor gërma me ngjyrë të kuqe ne fushë të bardhë).
  • Danimarka përdor kombinacionin e dy gërmave dhe pesë shifrave, janë të ngjashme me targat e Norvegjisë shtet jo anëtar i BE, por targat daneze kanë një kontur të kuq, dhe me ligj shtetet përkatëse duhet të vendosin siglat ndërkombëtare.
  • Franca që prej vitit 2009 përdor një format të ri targash shembull AA 123 AA i ngashëm me atë të Italisë e cila e përdor që prej vitit 1994.
  • Shqipëria megjithëse nuk është shtet anëtar i BE, i ka formatizuar targat me sistemin e BE-së dhe prej janarit 2011 përdor formatin e ri të targave të ngjashëm me atë francez e italian.

Lista e targave të BE-sëRedakto

Shteti Iniciale Shembull
  Austria A  
  Belgjika B  
  Bullgaria BG  
  Qipro CY  
  Republika Çeke CZ  
  Danimarka DK  
  Estonia EST  
  Finlanda FIN  
  Franca F  
  Gjermania D  
  Britania e Madhe GB  

 

  Greqia GR  
  Hungaria H  
  Irlanda IRL  
  Italia I  
  Letonia LV  
  Lituania LT  
  Luksemburgu L  
  Malta M  
  Holanda NL  
  Polonia PL  
  Portugalia P  
  Rumania RO  
  Sllovakia SK  
  Sllovenia SLO  
  Spanja E  
  Suedia S  
Targa alternative Britania e Madhe Iniciale Shembull
  Britania e Madhe UK  
  Gjibraltari GBZ  
  Anglia ENG  
  Skocia SCO  
  Uellsi CYM  
  Irlanda Veriore GB  

ReferimetRedakto