Lamantina

gjini e gjitarëve
(Përcjellë nga Trichechidae)

Lamantinat (familja Trichechidae, gjinie Trichechus) janë gjitarë detarë të mëdhenj, plotësisht ujorë, dhe kryesisht barngrënës, të njohur ndonjëherë si lopët e detit. Ka tre lloje të gjalla të pranuara të Trichechidae, që përfaqësojnë tre nga katër llojet e gjalla të rendit Sirenia: lamantina e Amazonës (Trichechus inunguis), lamantina e djepit (Trichechus manatus) dhe lamantina e Afrikës (Trichechus senegalensis). Ato janë të gjata deri në 4 metra, dhe mund të peshojnë deri në 590 kg,[1] dhe kanë pendë si lopata. Lamantinat herë pas here janë quajtur lopë deti, sepse janë barngrënësit të ngadaltë, paqësore dhe të ngjashme me lopë në tokë. Ata shpesh kullosin nëpër bimët ujore të deteve tropikale.[2]

Lamantinat
Manatee.jpg
Lamantina e djepit (Trichechus manatus)
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Infraklasa:
Mbirendi:
Rendi:
Sirenia
Familja:
Trichechidae

Gill, 1872
Gjinia:
Trichechus

Linnaeus, 1758

ReferimetRedakto

  1. ^ West Indian Manatee Facts and Pictures – National Geographic Kids.
  2. ^ Walters, Martin; Johnson, Jinny (2003). Encyclopedia of Animals. Marks and Spencer p.l.c. f. 229. ISBN 1-84273-964-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)