Universiteti i Prishtinës (1969–99)

Universiteti i Prishtinës u themelua më më 18 nëntor 1969, Kosovë, Jugosllavi, në qytetin e Prishtinës, në vitin akademik 1969–1970,[1] dhe ka funksionuar deri në vitin 1999. Megjithatë, për shkak të trazirave politike, lufta, dëbimet e njëpasnjëshme të ndërsjella të fakultetit të një etnie apo tjetrës, dhe si rezultat përhapi polarizimin etnik, erdhi deri në ndarjen në dy institucione të shkëputura me njëjtin emër, megjithëse duke pasqyruar identitetin etnik. Aktiviteti në gjuhën shqipe vazhdon në lokacionin fillestar (Universiteti i Prishtinës), ndërsa në gjuhën serbe (serbisht: Univerzitet u Prištini / Универзитет у Приштини) u zhvendos në Mitrovicë ku ushtron aktivitet në kuadër të sistemit arsimor të Serbisë.

Vula e Universitetit

Historia

Redakto

Themelimi

Redakto

Institucionet e para të arsimit të lartë në Kosovë janë themeluar gjatë periudhës 1958-69 dhe ka funksionuar në mënyrë të pavarur ose si pjesë e Universitetit të Beogradit.[2] Lidhja Komuniste e Kosovës kërkoi më shumë vetë-qeverisjen për rajonin, protesta të gjera kanë ndodhur në Kosovë gjatë muajit nëntor 1968.[3] Si rezultat, Universiteti i Prishtinës u themelua në vitin 1969. Fakultetet e para të universitetit ishin inxhinieria, mjekësia, drejtësia dhe filozofia, ndërsa gjuhët e mësimit ishin shqip dhe serbo-kroatisht.[2][4]

Pas vitet e 70ta

Redakto

Njerëz të shquar

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "Historiku i Universitetit". Universiteti i Prishtinës. Arkivuar nga origjinali më 30 maj 2017. Marrë më 21 mars 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b Hörner, Wolfgang (2007). The education systems of Europe. Springer. fq. 415. ISBN 9781402048685. Marrë më 18 mars 2012. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Ramet, Sabrina P. (1997). Whose democracy?: nationalism, religion, and the doctrine of collective rights in post-1989 Eastern Europe. Rowman & Littlefield. fq. 145. ISBN 9780847683246. Marrë më 18 mars 2012. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Bideleux, Robert; Jeffries, Ian (2007). The Balkans: a post-communist history. Taylor & Francis. fq. 529. ISBN 9780415229623. Marrë më 18 mars 2012. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)