Ushtria Mbretërore Shqiptare

nikoqir i Mbretërisë Shqiptare të dhe Mbreti Zog I e Shqipërisë nga 1928 në 1939.

Ushtria Mbretërore Shqiptare ka qenë Ushtria e Mbretërisë Shqiptare të Mbretit Zog I të Shqipërisë nga viti 1928 deri në vitin 1939. Komandanti i saj ishte mbreti Zog; komanduesi saj i përgjithshëm ishte Xhemal Aranitasi; shefi i saj i stafit ishte Gjeneral Gustav von Myrdacz. Ushtria është financuar kryesisht nga Italia gjatë periudhës 1936-1939. Ka pasur dy sisteme të gradave, i pari u zëvendësua në vitin 1936 dhe gradat e reja janë përdorur deri më 1939.

PajisjetRedakto

ArtileriaRedakto

Lloji 41 (top mal) Škoda 75 mm Vz. 1928 Gun 65/17 modeli 13

MitralozëRedakto

Schwarzlose Vickers (mitraloz) Maxim (mitraloz)

PushkëRedakto

Beretta Model 38 Beretta MAB 18 CARCANO M1891 Mannlicher-Schönauer Mauser M1893 [4] Mosin-Nagant

PistoletaRedakto

Modeli Glisenti 1910

UshtariaRedakto

780 oficerë, 1,620 nënoficerë dhe 13,200 ushtarë Rreth 15.000 rekrutë (1939) 9 rrethe ushtarake 12 batalionet e këmbësorisë 2 Skuadrat e këmbësorisë të motorizuara 9 kompani genioje 1,200 + 29,860 milicë zyrtarë fisnorë 204 mitrolozë të rëndë 10,700 pushkë (CARCANO M1891, Mannlicher, Mosin) 1,104 armë (Glisenti M1889) 16,196 armë (Beretta Model 38 & 1918) 12 bateri, 65 mm italiane 6 x 75 mm Skoda 2 bateri e 105 mm italiane 2 bateri e 149 mm italiane (8 armë) 1 bregdetare bateri artilerie Durrës 3 bateri artilerie anti-ajrore 2 tanke Fiat 3000 B 6 tanke Ansaldo CV.33 8 makina të blinduara: 2 White , 6 Lancia 1ZM

MarinaRedakto

158 njerëz 2 anijet me (dragaminë ish-FM tipit gjerman = Flachgehende Minensuchboote) 170 ton, 43/6 / 1,7 m, 14 kn. , 76 mm armë, MG 2 E ndërtuar në vitin 1918/19, blerë në 1925 ca. Shqipnja (ex-FM 16) dhe Skënderbeu (ish-FM 23) 4 MAS italiane E ndërtuar në vitin 1926 dhe bleu në Venecia 46 t, 17 kn., 76 mm armë, MG 2 Tirana , Saranda , Durres , Shengjin Forca Ajrore [ ndryshimi | ndryshimi wikitext ] 5 avion ( Fokker-Albatros L45 ), numër i panjohur i stafit (disa burime vlerësojnë rreth 15 persona)

XhandarmëriaRedakto

131 (zyrtare) + 440 (nënoficerë) + 3,206 (ushtarët) 6 batalione (çdo batalion kishte 500-600 burra) Prapa automjeteve janë numrat që janë duke u përdorur nga ushtria shqiptare.

BibliografiaRedakto

  • Piero Crociani: "Shqiptarët në Forcat e Armatosura Italiane (1939-1945)", Rome 2001
  • Bernd Fischer: "Albania at War, 1939-1945", London, 1999
  • Patrice Najbor: Histoire de l'Albanie et de sa maison royale (5 vëllime), JePublie, Paris, 2008 ( ISBN 978-2-9532382-0-4 ).
  • Patrice Najbor: The dynastye des Zogu, Textes & Prétextes, Paris, 2002
  • Time Magazine: 17 prill 1939 (artikulli "Në Lindjes dhe Vdekjes") dhe Shqipërisë: Zogu, Jo Skënderbeut (17 qershor 1929)

Lidhje të jashtmeRedakto

  • Maison Royale d'Albanie, siti zyrtar në gjuhën frënge, albania.dyndns.org
  • Familja Mbreterore e Shqipërisë, siti zyrtar në gjuhën shqipe, albanianroyalcourt.al