Vallëzimi është një formë arti që në përgjithësi i referohet lëvizjes së trupit, zakonisht ritmike dhe në muzikë,[1] përdoret si një formë e të shprehurit, bashkëveprimi social ose të paraqitura në një gjendje shpirtërore apo përcaktimit të performancës.

Vallëzimi

Valle mund të konsiderohet si një formë e komunikimit joverbale midis njerëzve, dhe është kryer edhe nga kafshët e tjera (kërcim blete, modelet e sjelljeve të tilla si një valle ngatërruese). Gjimnastika, patinazhi dhe noti i sinkronizuar janë sporte që përfshijnë valle, ndërsa artet marciale Kata krahasohen shpesh me vallet. Lëvizje në objektet e pajetë gjithashtu mund të përshkruhet si vallëzim (kërcenim në erë), dhe forma të caktuara apo zhanret muzikore.   Përkufizimet e asaj që përbën vallet janë të varur nga kufizimet morale, sociale, kulturore, estetike, artistike, letrare dhe variojnë nga lëvizjet funksionale (të tilla si valle populli) të tilla teknika si baleti virtuoz. Për një audience, vallja mund të jetë pjesëmarrëse, sociale ose ekzekutive. Ajo mund të jetë ceremoniale, konkurrues ose erotike. Lëvizjet e vallëzimit mund të jetë pa rëndësi në vetvete, si në balet apo vallëzim  popullore Evropiane, ose kanë një fjalor shenjash / sistem simbolik si në shumë vallet aziatike. Vallja mund të materializoje ose të shprehe ide, emocione ose tregon një histori.

Kërcimi ka evoluar ne shumë stile. Breakdancing dhe Krumping janë të lidhura me kulturën hip hop. Valla afrikane është interpretues. Baletit, Ballroom, Waltz, dhe Tango janë stilet klasike te valles ndërsa Sheshi dhe Slide Elektrike janë format e valles me hapa. Çdo valle, pa marrë parasysh se çfarë stili, ka diçka të përbashkët. Ajo përfshin jo vetëm fleksibilitetin dhe lëvizjen e trupit, por edhe fizike. Në qoftë se fizika e duhur nuk është marrë në konsideratë, plagosjet mund të ndodhin.

Origjina dhe historia e valles

Redakto

  Vallja sociale shekulli i XVIII. Titull përkthimi : Një valle e gëzueshme zgjon dashuri dhe ushqen shpresa me gëzim të gjallë, (Firence, 1790).   Vallja nuk i ka lënë prapa objektivat fizike të identifikueshme qartë të tilla si vegla guri, zbatimi i gjuetisë ose piktura shpelle. Nuk është e mundur të them kur vallja u bë pjesë e kulturës njerëzore. Vallja ka qenë sigurisht një pjesë e rëndësishme e ceremonisë, ritualaleve, festimeve dhe argëtuese që prej para lindjes së qytetërimeve më të hershme njerëzore. Arkeologjia sjell gjurmët e valles nga kohët parahistorike të tilla si viti 9000  Rock Strehat e piktura Bhimbetka në Indi dhe piktura egjiptiane varrin e përshkruanin figurat vallëzimi nga rreth 3.300 para Krishtit.

Një përdorim më të hershme të strukturës se valles mund të ketë qenë në punë dhe në tregimin e miteve. Gjithashtu, ajo ndonjëherë ishte përdorur për të treguar ndjenjat e një gjinie të kundërt. Kjo është e lidhur edhe me origjinën e "te bërit dashuri". Para prodhimit te gjuhëve të shkruara, vallja ishte një nga metodat e cila  kalonte këto histori nga brezi në brez.[2]

Një tjetër përdorim i hershme i valles mund të ketë qenë si një shenjë paralajmëruese për shtetet në ekstazë në ritualet e shërimit. Vallja përdoret ende për këtë qëllim nga kulturat e shumë prej rainforest braziliane për shkretëtirën Kalahari.[3]

Vallet e Sri-Lankës na kthejnë prapa ne kohen  mitologjike e binjakeve vendas yingyang dhe "yakkas" (shejtanët). Sipas një legjende Sinhalese, vallet Kandyan origjinën e kane, 250 vjet më parë, nga një ritual magjik që theu magji mbi një mbret te magjepsur. Shumë forma vallëzimi bashkëkohore mund ta gjejnë zanafillën tek vallet historike, tradicionale, ceremoniale, dhe etnike.

Klasifikimi dhe gjinitë e Valles

Redakto

Kategoritë e Valles nga numri i upit. Vallja është luajtur për qëllime të ndryshme si valle ceremoniale, valle erotike, valle shfaqjeje, valle sociale etj.

Valle dhe muzikë

Redakto

Shiko edhe: Gjinitë e Kategoritë e Muzikës Shumë forma të hershme të muzikës dhe valles u krijuan dhe u kryen së bashku. Ky zhvillim çiftëzimi ka vazhduar përmes kohës me format e valles/muzikës të tilla si : valle e shpejte e gëzueshme, vals, tango, disko, salsa, elektronike dhe hip-hop. Gjithashtu disa zhanre muzikore kane një formë paralele valleje të tilla si muzikë barok dhe valle barok ndërsa të tjerat zhvillohen të ndara : muzikë klasike dhe balet klasik.

Edhe pse vallja shoqërohet shpesh me muzikë, ajo gjithashtu mund të paraqitet në mënyrë të pavarur ose të sigurojë shoqërimin e vet (vallëzim me kërcitje). Vallja e prezantuar me muzikë mund ose nuk mund të kryhet në kohë në varësi të muzikës në stilin e valles. Vallja kryhet pa muzikë është thënë ritmi në kërcimin e vet.

Vallëzimi i sallonit është një art, edhe pse kjo mund të përfshije shumë komponentë palestre duke përdorur një gjendje artistike shpirtërore.

Mësimet dhe teknikat e Valles

Redakto

  Në fillim të viteve 1920, mësimet e valles (praktika e valles, teoria kritike, analiza muzikore dhe historia) filluan të konsideroheshin si një disiplinë akademike. Sot, këto studime janë një pjesë përbërëse e shumë universiteteve te artit dhe programeve humane. Nga fundi i shekullit të 20 njohja e njohurive praktike si të barabartë për të udhëhequr njohuri akademike për shfaqjen e kërkimit te praktikës dhe praktika si hulumtim. Një varg i madh i kurseve te valleve janë në dispozicion, duke përfshirë :

  • Praktika profesionale: performancën dhe aftësitë teknike
  • Praktike kërkimore : koreografi dhe performanca
  • Etnokoreologji, përfshi valle-lidhur me aspektet e antropologjisë, studimeve kulturore, studime gjinore, studime zone, teoria pas koloniale, etnografi, etj...
  • terapi valleje apo valle-terapi lëvizjesh.
  • Kërcim dhe teknologji : mediat e reja dhe teknologjitë e performancës.
  • Analiza e Lëvizjes Labano dhe studimet somatike

  Gradat akademike janë në dispozicion nga BA (Hons) për të doktoratuar dhe bursa të tjera Akademike, me disa shkolla vallja duke marrë studimet e saja si studentë të pjekur pas një karrierë profesionale kërcimi.

Referime (në anglishtja)

Redakto
  1. ^ britannica
  2. ^ Nathalie Comte. "Europe, 1450 to 1789: Encyclopedia of the Early Modern World". Ed. Jonathan Dewald. Vol. 2. New York: Charles Scribner's Sons, 2004. pp 94–108.
  3. ^ Guenther, Mathias Georg. 'The San Trance Dance: Ritual and Revitalization Among the Farm Bushmen of the Ghanzi District, Republic of Botswana.' Journal, South West Africa Scientific Society, v30, 1975–76.