Vittore Pisani (Romë, 23 shkurt 1899 – Como, 22 dhjetor 1990) ishte një glotolog dhe akademik italian.

BiografiaRedakto

Edhe pse ai kishte përfunduar diplomën e shkollës së mesme në një shkollë të mesme moderne [1] [2], pa pasur një përgatitje klasike të përshtatshme (ai mësoi greqisht dhe në të njëjtën kohë glotologji [3] ), në 1916 ai u regjistrua në Fakultetin e Letërsisë Universita La Sapienza për filologji klasike [1] dhe u diplomua në 1921 te dijetari grek Nicola Festa [4] duke mbrojtur një tezë mbi Elenën e Euripidit. Pas diplomimit ai studioi Sanskritishten [3] si një autodidakt dhe në vitin 1923, me sugjerimin e një shoku sanskritist, ai bleu një kopje të Gramatik Vergleichende të themeluesit të studimeve indo-evropiane , Franz Bopp [1] në një librari në Romë. Kështu ai u njoh me gjuhësinë indoeuropiane, dhe filloi të provojë dorën e tij në aspekte të ndryshme që lidhen me kulturat e shprehura në gjuhët indo-evropiane .

vitin 1930 ai mori një lektorim falas në glotologji dhe nga 1933 ai u emërua profesor i Historisë Krahasuese të Gjuhëve Klasike në Firence ; nga viti 1935 pedagog i jashtëzakonshëm i glotologjisë në Cagliari dhe më në fund, nga 19381964, profesor i rregullt në Universitetin e Milanos; nga 1939 anëtari korrespondues i Institutit të Shkencave dhe Letërsisë të Lombardisë, ai u bë një anëtar efektiv në 1952 . Në 1946 ai themeloi përmbledhjen Paideia dhe vitin pasardhës Sodalitetin Glotologjik Milanez,[5] i cili promovoi konferenca të ndryshme ndërkombëtare. Nga viti 1969 ai ishte një anëtar korrespondues i Accademia Nazionale dei Lincei . Ai bashkëpunoi me Enciklopedinë italianegjuhësi [6] . Në 1985 ai u nderua me Çmimin Feltrinelli për meritat e tij filologjike dhe gjuhësore.

Një emër i spikatur në gjuhësinë italiane të shekullit të njëzetë, studiues të shumtë janë arsimuar në shkollën e tij të cilët janë bërë profesorë të rëndësishëm në Itali dhe jashtë saj. Ai vdiq në Spitalin S. Anna në Como më 22 dhjetor 1990, kur ishte bërë dekan i gjuhëtarëve të atëhershëm italianë [1] .

Veprat kryesoreRedakto

 • Grammatica dell'antico indiano. 1930-1933. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |year= (Ndihmë!)
 • Geolinguistica e indoeuropeo. 1939. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • L'Etimologia. Storia, questioni, metodo, Milano, Casa editrice Renon, 1947.
 • Manuale storico della lingua latina. 1948. ISBN 88-7011-022-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Storia delle letterature antiche dell'India. 1954. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Indoeuropeo ed Europa. 1974. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Lingue preromane d'Italia: origini e fortune. 1978. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Lezioni sul lessico inglese (bot. 2). Brescia: Paideia Editrice. 1976 [Milano, 1947]. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Manuale storico della lingua greca. Brescia: Paideia Editrice. 1973 [1ª ed.: Firenze, Sansoni, 1947]. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Bibliografia e plotë e botimeve të Vittore Pisani është pëmbledhur në Ciro Santoro, red. (1991). Vittore Pisani glottologo (1899-1990). Bibliografia degli scritti (në italisht). Galatina (LE): Congedo. ISBN 88-7786-478-8.

Shih edheRedakto

LiteraturaRedakto

 • Vittore Pisani (Roma 1899-Como 1990), in "Kratylos", necrologio di Giancarlo Bolognesi, vol. 36, 1991, 216–220.
 • Carlo Alberto Mastrelli, In memoria di Vittore Pisani, in "Archivio glottologico italiano", LXXVII, 1992.
 • Emilia Campochiaro, red. (2004). Giovanni Gentile e il Senato: carteggio, 1895-1944. Soveria Mannelli (CZ): Rubbettino. ISBN 88-498-0822-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Pisani, Vittore, in Dizionario biografico degli italiani, vol. 84, Roma, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, 2015. URL consultato il 26 gennaio 2017.

ReferimeRedakto

 1. ^ a b c d Vittore Pisani (Roma 1899-Como 1990), p. 216.
 2. ^ Il liceo moderno fu una circoscritta quanto fallimentare sperimentazione della scuola italiana: istituito nel 1908, fu eliminato nel 1923 dalla riforma Gentile. Del resto era presente soltanto in otto città.
 3. ^ a b Carlo Alberto Mastrelli, In memoria di Vittore Pisani, p. 5.
 4. ^ Mastrelli, p. 1.
 5. ^ Roberto Giacomelli. Università di Bologna (red.). "L'insegnamento della glottologia dalla fondazione al 1980". Marrë më 14 tetor 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Giovanni Gentile e il Senato: carteggio, 1895-1944. fq. 495, nota 11. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)