William Montgomery Watt (14 mars 1909[1] – 24 tetor 2006)[2] ishte historian, orientalistët, prift dhe akademikë skocez. Nga viti 1964 deri më 1979, ai ishte profesor i arabishtes dhe studimeve islameUniversiteti i Edinburgut.

Watt duke u intervistuar nga Ali Ekber Abdulrashidi

Watt ishte një nga interpretuesit kryesorë jo-muslimanë të Islamit në Perëndim, dhe sipas Carole Hillenbrand "një studiues jashtëzakonisht me ndikim në fushën e studimeve islamike dhe një emër shumë i nderuar për shumë muslimanë në të gjithë botën". Biografia gjithëpërfshirëse e Watt për profetin Islam, Muhamedin, Muhamedi në Mekë (1953) dhe Muhamedin në Medinë (1956), konsiderohet të jetë klasik në këtë fushë.[3]

Kritikat

Redakto

Libri i tij Muhammedi në Mekë është kritikuar nga juristi francezë, Georges-Henri Bousquet duke thënë: "Një interpretim marksist të origjinës së Islamit nga një klerik peshkopal."[4][5] Gjithashtu akademiku pakistanez Zafar Ali Kureshi në librin e tij Prophet Muhammad and His Western Critics: A Critique of W. Montgomery Watt and Others e ka kritikuar Watt se ka portretizuar gabimisht jetën e Muhamedit në veprat e tij.[6]

Veprat e zgjedhura

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Holloway, Richard (14 nëntor 2006). "William Montgomery Watt". The Guardian. Marrë më 1 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Holloway, Richard (14 nëntor 2006). "William Montgomery Watt". The Guardian. Marrë më 4 prill 2018. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Hillenbrand, Carole (8 nëntor 2006). "Professor W. Montgomery Watt". The Independent. Arkivuar nga origjinali më 13 prill 2016. Marrë më 1 qershor 2016. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Fred M. Donner. "The Study of Islam's Origins since W. Montgomery Watt's Publications" (PDF). fq. 4. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Jacques Waardenburg. "Muslims as Actors". Walter de Gruyter GmbH & Co. KG. ISBN 978-3-11-019142-4. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Zafar Ali Qureshi. "Prophet Muhammad and His Western Critics: A Critique of W. Montgomery Watt and Others, Volume 1". Idara Ma'arif Islami. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)