Hape menynë kryesore


Artikulli biologjik ka të bëjë me llojet e kafshëve, taksonominë e një kafshe, mbretëri (bilologjike) etj. Shumë redaktorë kanë shkruar një të tillë, por jo të gjithë kanë qenë të saktë. Më poshtë tregohet se si mund të shkruajmë një të tillë:

Përmbajtja

TitulliRedakto

Artikulli biologjik përdor emra latinisht. Zgjedhja e titullit është me rëndësi. Psh. Nëse ne duam të krijojmë një artikull për familjen Mustelidae (ky artikull është i krijuar), por njihet dhe si Kunadhja atëherë titulli i tij duhet të jetë Mustelidae dhe duhet t'i bëjmë një përcjellim pasi të tjerët mund ta kërkojnë më titullin tjetër. Pra ne duhet të zgjedhim emrin shkencor dhe t'i bëjmë një përcjellim nga emri tjetër.[a]

Shënim: Kjo nuk duhet të ndodh me speciet si psh me Tigrin (P. tigris) titulli duhet të jetë Tigri dhe mund t'i bëjmë një përcjellim nga emri i tij shkencor.

StampaRedakto

Përdorni stampën:Speciesbox për më shumë korrektësi

StrukturaRedakto

Artikulli biologjik ka një strukturë të caktuar që duhet të zbatohet (kjo është një strukturë e thjeshtë në lidhje me një specie):

 • Hyrja
 • Etimologjia
 • Taksonomia
  • Evulucioni
  • Nënllojet
  • Hibridët
 • Anatomia
 • Përhapja dhe habitati
 • Biologjia dhe sjellja
  • Gjuetia dhe dieta
  • Shumimi dhe cikli i jetës
 • Karakteristikat
 • Rujtja
 • Marëdhëniet me njerëzit
 • Në kulturë

ShënimetRedakto

 1. ^ Titulli nuk duhet të vihet gjithmonë shkencor si psh me Tigrin (P. tigris) titulli duhet të jetë Tigri dhe mund t'i bëjmë një përcjellim nga emri i tij shkencor.