Ylljet Aliçka ka lindur dhe jeton në Tiranë.

Yjjlet Aliçka

Kariera akademike:

1969-1973 Universiteti i Tiranes, Fakulteti i Shkencave te Natyres.[1]

1991: Doktor i Shkencave didaktike, Universiteti i Tiranes[2]

2016: Profesor Doktor, Universiteti i Tiranes [3]

Karriera profesionale:

1973-1981 Mesues ne fshatrat e rrethit Mat

1081-1992 ekspert didaktik, autor prane Shtepise Botuese te Librit Shkollor

1992 - 1997 Drejtor i Marrëdhënieve me Jashtë, pranë Ministrisë së Kulturës, Rinisë e Sporteve

1998 - 2007 Përgjegjës për informacionin dhe komunikimin pranë Delegacionit të Komisionit Evropian në Tiranë,

2007 - 2013 Ambasador i Shqipërisë në Francë, Portugali, Monako dhe UNESCO, përfaqsues personal i Presidentit të Repubikës pranë Orgnizatës Ndërkombëtare të Frankofonisë [4]

2013 - 2020 Profesor pranë Universitetit Europian të Tiranës [5]

2020... Profesor prane Universiteti Mesdhetar te Shqiperise[6] dhe Universiteti i Arteve[7]

Botime

Redakto

Bashkautor në mbi 14 botime didaktike 1983 - 2007.

Letërsi artistike në prozë

Redakto

Ne shqip:

 • Tregime (1998) Onufri [8]
 • Kompromisi (2001) Onufri [9]
 • Rrëfenje me ndërkombëtarë (2006) OMSCA [10]
 • Parrullat me gurë (2007) Toena [11]
 • Rrëfenje me ndërkombëtarë (2008) Toena [12]
 • Koha e puthjeve (2009) Toena [13]
 • Valsi i lumturisë (2012) Toena [14]
 • Metamorfoza e nje kryeqyteti (2019) Onufri [15]

Në gjuhë të huaj :

 • Les slogans de pierre (1999) Edition Climates; France [16]
 • Kompromis (2001) Publishing House Pogranicze, Poland[17]
 • Balkan blood, Balkan beauty (2006) North-western University Press, U.S.[18]
 • I compagni di pietra (2006) Guaraldi, Italy[19]
 • Albanien(2008), Edition Temmen, Germany [20]
 • Les slogans de pierre (2009) Edition Pyramidion, France [21]
 • Les étrangères (2010) Edition Pyramidion, France[22] [23]
 • La sloganoj el stonoj (2013) Esperanto, Swidnik, Poland [24]
 • Když projížděl Chruščov naší vesnicí (2015) Petr Štengl Edition, Czech Republic [25]
 • Un sogno italiano (2016) Rubbettino editore, Italy [26] [27]
 • Mappe 12 fra Tirana (2017) Bokvennen Forlag, Norway [28]
 • Internationals"(2017) Tirana times, Albania [29]
 • Nouvelles d'avant (2018) Edition Pyramidion, France [30]
 • La valse du bonheur (2019) L'Esprit du temps, France [31] [32]
 • Gli internazionali (2019) Rubbettino editore, Italy [33]
 • Internationals (2020) Degarandishan Publishing House; Iran[34]
 • Steinerne parolen(2020) Monda asembleo socia, Cuba-Germany,[35]
 • Les etrangeres(2021), Editions des 60, France[36]
 • La metamorphose d'une capitale(2021), Editions des 60 France[37]
 • La metamorfosi di una capitale(2021), Castelvechi editore Italy[38]

Autor skenaresh kinematografik :

 • Slogans (2001) film franko-shqiptar, bazuar mbi librinParrullat me gure[39]
 • Kronike shqiptare (2008) film franko-italo-shqiptar, bazuar mbi librin Kompromisi[40]
 • An Expat's tale(2018) Art film, based on the novel "Internationals"[41]
 • Poeti(2019)Teo film [42]
 • Profesionisti(2020) Bunker film

Cmime letrare

 • 1999 - Cmimi i pare, seksioni shkrimtar i huaj, Konkursi nderkombetar i tregimit, Teramo, Itali [43]
 • 2000 - Cmimi i dyte, International competition Art e letters de France, Bordeaux, France [44]
 • 2001 - Penda e Argjende, proze, libri "Kompromisi" Ministria e Kultures Shqiptare, Tirane[45]
 • 2002 - Prix de la francophonie, Ministria e ceshtjeve evropiane dhe puneve te jashtme, Tirane, [46]
 • 2009 - Special prize, VII Premio Letterario Nazionale, Rome, Italy
 • 2012 - Penda e Argjende, romani Valsi i lumturisë Ministria e Kultures shqiptare, Tirane, [47]*

Cmime kinematografike

Redakto
 • 2001 - Slogans Young critics award, Festival de Cannes, Cannes, France [48] [49]
  • 2006 - Slogans, Best screenplay, Albanian Film Festival by the Ministry of Culture, [50]
  • 2011 - Një histori provinciale, Best screenplay, South-East European Film Festival, Paris, France [51][52]
  • 2016 - "Plastic flowers", Winner-Hollywood International Moving Pictures Film Festival (HIMPFF), [53]
  • 2018 - "Plastic flowers"Best screenplay, Korça Short Film Fest [54]

Antaresime

 • Anëtar themeltar i shoqates kulturore « Fabrizio De Andre » Milano, Itali[55]
 • Qytetar nderi « LA REPUBLIQUE DE MONTMARTRE », Paris, 2011[56]
 • Anëtar i Akademisë  franceze « Berry- Georges Sand », Paris 2010 [57]
 • Anëtar i shoqatës së shkrimtarëve frankofonë, Paris, 2012
 • Anëtar I shoqatës së autorëve dramatikë dhe audiovisualë, SACD, Paris, 2006 [58]

Referime

Redakto
 1. ^ https://unitir.edu.al/
 2. ^ https://unitir.edu.al/
 3. ^ https://unitir.edu.al/
 4. ^ https://www.francophonie.org/
 5. ^ "UET". Arkivuar nga origjinali më 4 janar 2015. Marrë më 4 janar 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ https://www.umsh.edu.al/
 7. ^ https://www.uart.edu.al/
 8. ^ ttps://books.google.al/books/about/Tregime.html?id=JRu-HAAACAAJ&redir_esc=y
 9. ^ https://www.amazon.com/Kompromisi-Tregime-Ylljet-Alic%CC%A7ka/dp/9992745045
 10. ^ https://www.shtepiaelibrit.com/store/en/fiction-literature/513-nje-rrefenje-me-nderkombetare-ylljet-alicka.html
 11. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 28 prill 2009. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 12. ^ http://www.toena.com.al/toena/Botimet_e_reja/Ylljet_Alicka_Rrefenje_me_nderkombetare.html
 13. ^ https://www.librat.al/web/Koha_e_puthjeve_149_2.php?stp=prfl&bid=4049
 14. ^ https://www.shtepiaelibrit.com/store/sq/romane/7415-valsi-i-lumturise-ylljet-alicka-9789994318100.html
 15. ^ https://onufri.com/bli/metamorfoza-e-nje-kryeqyteti/
 16. ^ https://www.babelio.com/livres/Alicka-Les-slogans-de-pierre/960604
 17. ^ Lektury Lirael, Kompromis.
 18. ^ [https://web.archive.org/web/20150104171045/http://www.nupress.northwestern.edu/titles/balkan-beauty-balkan-blood Arkivuar 4 janar 2015 tek Wayback Machine
 19. ^ https://www.lafeltrinelli.it/libri/ylljet-alicka/i-compagni-pietra/9788880492832.
 20. ^ https://www.amazon.de/Albanien-Judith-Knieper/dp/3861083787
 21. ^ http://livre.fnac.com/a313858/Ylljet-Alicka-Les-slogans-de-Pierre
 22. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2021. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 23. ^ https://www.dailymotion.com/video/xibneb
 24. ^ https://www.goodreads.com/book/show/34300272-la-sloganoj-el-tonoj
 25. ^ http://www.iliteratura.cz/Clanek/35707/alicka-ylljet-kdyz-projizdel-chruscov-nasi-vesnici
 26. ^ store.rubbettinoeditore.it/ylljet-alicka
 27. ^ https://www.internazionale.it/opinione/goffredo-fofi/2016/09/04/alicka-il-sogno-italiano-recensione
 28. ^ https://solumbokvennen.no/boker/mappe-12-fra-tirana
 29. ^ https://www.adrionltd.com/sq/autore-shqiptare/98653-internationals.html
 30. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2021. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 31. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 28 janar 2021. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 32. ^ https://www.en-attendant-nadeau.fr/2019/05/30/sous-sols-ambassade-alicka/
 33. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2021. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 34. ^ https://books.google.al/books?id=YsbKDwAAQBAJ&lpg=PP1&pg=PP1#v=onepage&q&f=false
 35. ^ https://www.amazon.com/Steinerne-Parolen-MAS-libro-German-Ylljet/dp/2369601809
 36. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2021. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 37. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2021. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 38. ^ https://www.goodbook.it/scheda-libro/ylljet-alicka/metamorfosi-di-una-capitale-9788832902785-3396431.html
 39. ^ https://europeanfilmawards.eu/en_en/film/slogans.5651
 40. ^ name="test3">Chant d'amour, Making of.
 41. ^ https://www.imdb.com/title/tt8292698/
 42. ^ https://filmfreeway.com/LacoThePoet
 43. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2021. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 44. ^ https://www.artsetlettresdefrance.fr/
 45. ^ https://kultura.gov.al/
 46. ^ https://punetejashtme.gov.al/en/
 47. ^ https://kultura.gov.al/veprat-fituese-te-cmimeve-letrare-penda-e-argjendte-per-vitin-2012/
 48. ^ https://europeanfilmawards.eu/en_en/film/slogans.5651
 49. ^ https://www.worldcat.org/title/slogans/oclc/785232150
 50. ^ ttps://tiranaweb.activeboard.com/t8722324/filmi-shqiptar-festivali-zbulon-plagt/
 51. ^ http://www.seeaparis.com/news/category/all/5
 52. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2021. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 53. ^ https://himpff.com/dec-2016-winners.html
 54. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 27 janar 2021. Marrë më 18 janar 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 55. ^ http://www.fabriziodeandre.it/
 56. ^ https://www.republique-de-montmartre.com/notre-histoire.html
 57. ^ http://cths.fr/pt/index.php
 58. ^ sacd.fr