Çadra është një strehë e përbërë nga fletë pëlhure ose materiale të tjera të mbështjella, të lidhura në një kornizë shtyllash ose të lidhura në një litar mbështetës. Ndërsa çadrat më të vogla mund të qëndrojnë të lirë ose të ngjitura në tokë, çadrat e mëdha zakonisht ankorohen duke përdorur litarë të lidhur me kunja ose shkop çadreje. Të përdorura fillimisht si shtëpi portative nga nomadët, çadrat tani përdoren më shpesh për kampe rekreative dhe si strehimore të përkohshme.

Çadra beduine në Tunizi

Një formë çadre e quajtur teepee ose tipi, e njohur për formën e saj konike dhe vrimën e tymit, është përdorur gjithashtu nga fiset amerikane vendase dhe kanadezët aborigjenë të Indianëve të stepave që nga kohërat e lashta, të vlerësuara në mënyra të ndryshme nga 10,000 vjet p.e.r.[1] deri në 4,000 p.e.r..[2]

Çadrat për kampe rekreative ndahen në dy kategori. Çadrat e destinuara për t'u bartur nga shpinës janë lloji më i vogël dhe më i lehtë. Çadrat e vogla mund të jenë mjaft të lehta sa të mund të transportohen për distanca të gjata me një biçikletë turistike, një varkë ose kur jeni duke u baritur.

Lloji i dytë janë çadra më të mëdha, më të rënda, të cilat zakonisht barten në një makinë ose automjet tjetër. Në varësi të madhësisë së çadrës dhe përvojës së personit ose njerëzve të përfshirë, çadra të tilla zakonisht mund të montohen (të ngrihen) në mes 5 dhe 25 minutash; çmontimi kërkon një kohë të ngjashme. Disa çadra shumë të specializuara kanë shtylla të mbushura me susta dhe mund të ngrihen në sekonda, por duhet pak më shumë kohë për t'u goditur (të hiqen dhe të paketohen).

Gjatë dekadës së fundit, çadrat gjithashtu janë lidhur gjithnjë e më shumë me krizën e të pastrehëve në vende që kanë probleme me të pastrehët. Vendet e shumë njerëzve të pastrehë që jetojnë në çadra të ngritura afër ose të komplotuara pranë njëra-tjetrës shpesh quhen qytete çadrash.

Referime Redakto

  1. ^ "The History Behind Teepee Dwellings". Teepee Joy (në anglisht). Marrë më 4 qershor 2018.
  2. ^ Wishart, David J. "Tipis". Encyclopedia of the Great Plains (në anglisht). University of Nebraska. Marrë më 4 qershor 2018.