Në lajme

Wikipedia (Enciklopedia e lirë), synon krijimin e një enciklopedie të plotë, pa gabime, në të gjitha gjuhët, e korrigjueshme nga të gjithë dhe e lirë për përdorim. Uikipedia përdor teknikën Wiki si mjet bashkëpunimi midis autorëve.

Çdokush prej jush mund të kontribuojë vullnetarisht me dijen e tij për zgjerimin e mëtejshëm të kësaj enciklopedie të lirë. Hapat fillestare janë më se të thjeshta. Shikoni edhe këtu.
Vini Re! - Jeni të lutur të emëroni faqet që krijoni në trajtën e shquar dhe të përdorni germat Ë, Ç, ë, ç në fjalët e duhura.

Artikulli i javës
Artikulli i javës
Sulioti në Korfuz, nga Louis Dupré

Suliotët ose Sulotët, (greqisht: Σουλιώτες/Souliótes, të njohur në gjuhën angleze etj; edhe si: Souliots ose Suliots), ka qenë një komunitet shqipfolës ortodoks nga krahina e Sulit, sot në Epir, Greqi, i cili ishte dhe mbetet shumë i njohur dhe që hyri në një konflikt edhe me osmanet në rastin konkret me Pashallëkun e Janinës që drejtohej në atë kohë nga Ali Pasha. Pas humbjes së tyre në vitin 1803, suliotët ishin të detyruar të shpërnguleshin në drejtim të Greqisë, dhe shumë prej tyrë luajtën një rol të dorës së parë në Luftën greke të Pavarësisë duke filluar që nga 1821, ku u dalluan me udhëheqës të shquar si Marko Boçari dhe Kiço Xhavella.

Suliotët në fillim flisnin një nëndialekt të dialektit çam dhe me kohë u bënë përdorues të dy gjuhëve greke dhe shqipe. Pas asimilimit të tyre, një ndryshim i gjuhës në drejtim të greqishtes ndodhi, ndërsa dialekti çam i Sulit u zhduk.

Origjina e fjalës Suli është e pasigurt dhe një shumëllojshmëri e mendimeve të dijetarëve dhe të tjerëve ekzistojnë për etimologjinë e fjalës. Në tekstin më të hershme historike për Sulin, shkruar nga Kristofor Perevos në 1803, një traditë gojore të lokaleve është incizuar. Sipas kësaj, kolonët e parë të Sulit ishin barinj të cilët kishin ardhur nga një fshat i quajtur Kardhiq (i Paramithisë) duke u përpjekur për të shmangur shtypjen osmane. Një musliman i caktuar ("turk" në tekstin) me emrin Suli, u përpoq ti dëbojë Suliotët të parë nga atje, por ato rezistuan me armë. Në betejën Suliotët e vranë Sulin dhe që atëherë rajoni u quajt Suli.

Lexo më tej...

A e dini se ...
A e dini se ...
Robert Oppenheimer

... Julius Robert Oppenheimer është në mesin e atyre që janë quajtur si "baballarët e bombës bërthamore" për rolin e tyre në Projektin Manhatan, që ishte një ndërmarrje e Luftës së Dytë Botërore për të zhvilluar armët e para bërthamore?

Bomba e parë bë u shpërthye me sukses në 16 korrik 1945, në provën e Trinitetit në New Mexico.

Oppenheimer më vonë tha se gjatë kësaj ngjarje i kishin ardhur në mendje fjalë e Gita Bhagavad : "Tani unë jam bërë vdekja, shkatërruesi i botëve". Në gusht 1945, këto armët u përdorën në bombardimin e Hiroshimas dhe Nagasakit.


Kanë ndodhur më 14 korrik
Kanë ndodhur më 14 korrik

1789 – Gjatë revolucionit francez, qytetarët e Parisit depërtuan në burgun e Bastilles dhe i liruan shtatë të burgosurit që ndodheshin brenda.

1913 – Lindi Gerald R. Ford Jr., presidenti i 38-të i Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Emri i tij në lindje ishte Leslie Lynch King Jr, mirëpo bashkëshorti i dytë i nënës së tij më vonë e birësoi dhe ia ndërroi emrin.

1933 – Të gjitha partitë politike gjermane, me përjashtim të Partisë Naziste, u shpallën të paligjshme në Gjermani.

1958 – Ushtria e Irakut e rrëzoi monarkinë.

1965 - Adlai E. Stevenson Jr., kandidati presidencial demokrat në vitet 1952 dhe 1956,vdiq në moshën 65-vjeçare.

1997 – Tribunali i Hagës dënoi Dushan Tadiqin, serb i Bosnjës me 20 vjet burgim për dhunë mbi fqinjtë e tij myslimanë dhe kroatë në kuadër të një fushate vdekjeprurëse të terrorit dhe torturës.

2007 – Koreja Veriore i tha SHBA-së se e ka mbyllur reaktorin e saj bërthamor, disa orë pasi që një anije hyri në portin verikorean përplot me naftë.


Fotografia e ditës
Fotografia e ditës

Të rejat më të fundit në komunitet
Të rejat më të fundit në komunitet
  • Hajde bot, hajde! - MajavahBot është një robot i ri që do të përdoret për arkivimet automatike të faqeve. Ndiqni kontributet e tij këtu.
  • Urra! - Wikipedia shqip ka tashmë 80 000 artikuj!
  • Filtrojmë, xhaxho, filtrojmë... - Aktivizohet filtrimi i redaktimeve për t'u mbrojtur ndaj redaktimeve keqdashëse.
  • ¡Hola amigo! - Lidhjet e kolonës anësore ofrojnë mbështetje në 5 gjuhë të ndryshme tashmë.
  • Informohu për shëndetin! - Shtohet lëmi i artikujve rreth pandemisë së koronavirusit. Shfletoji këtu: COVID-19.
  • Me jetë të gjatë! - Wikipedia shqip mbush 16 vjeç! Faleminderit të gjithëve atyre që kanë ndihmuar gjatë këtyre viteve!
  • Tungjatjeta o mik! - Mirëpritja e përdoruesve të rinj tashmë është automatizuar falë zgjatimit NewUserMessage. Shikoni më shumë në Kuvendi#Zgjatim i ri në komunitet.
  • Të flasim shqip. - Ndryshim tërësor për emërtimin e burimeve. Termi Referencë zëvendësohet me Referim, termin e saktë shqip. Për më shumë shiko: Wikipedia:Kuvendi#Ndryshim i emrit për burimet.
  • Dhe çmimin e parë e merr... - Jepen çmimet e komunitetit për vitin 2018. Shikoni te: Kuvendi#Çmimet në komunitet.
  • Punë mekanike. - Internet Archive Bot fillon punën me ruajtjen e lidhjeve të jashtme. Ndiqni redaktimet e tij këtu.

Lexo në një gjuhë tjetër