Rinia

Enver Hoxha lindi më 16 tetor 1908 në Qytetin E Gjirokastrës në Jug të Shqipërisë.

Nëna E tij, Gjylihane (Gjylo), ishte një grua e thjeshtë shqiptare. Babai i Enver Hoxhës, Halil, ishte një tregtar veshjesh që siguronte familjen e tij, rritjen dhe edukimin e pesë fëmijëve.

Xhaxhai I Tij Hysen Hoxha pati një ndikim të madh në zhvillimin shpirtëror të Enver Hoxhës. Ky njeri, që me të drejti mund të konsiderohej patriot i vërtete i atdheut të tij, ishte drejtues i shumë organizatave kombëtare e kulturore Në Gjirokastër, themeluesi i shkollës së parë shqipe në këtë qytet.

Fëmijëria dhe adoleshenca E Enver Hoxhës kaloi Në Gjirokastër në një periudhë shumë të vështirë për vendin, kur pushtuesit e huaj të njëpasnjëshëm dogjën dhe shkatërruan rajone të tërat, kryen vrasje masive të popullsisë, duke mbjellë kudo hidhërim dhe fatkeqësi.

Tashmë Në Mars 1913, vetëm tre muaj e gjysmë pas shpalljes Së Shqipërisë më 28 nëntor 1912, Qyteti I Gjirokastrës dhe rajonet përreth u pushtuan nga nacionalistët grekë, të cilët u zëvendësuan nga pushtuesit italianë tre vjet më vonë në përputhje me Traktatin Sekret Të Londrës të Vitit 1915.

Shpallja nga qeveria Sovjetike pas fitores së revolucionit Të madh Socialist të tetorit të traktateve të fshehtës të fuqive imperialiste luajti një rol të madh në ngritjen e lëvizjes nacionalçlirimtare në Shqipëri. Lëvizja anti-imperialiste për liri, pavarësi dhe integritet territorial, kundër Traktatit Të Londrës, i cili parashikonte ndarjen e Shqipërisë midis Italisë, Serbisë, Malit Të Zi dhe Greqisë, përfshiu popullin shqiptar.

Kjo lëvizje, beteja heroike E Vlorës në verën e vitit 1920, e cila kulmoi me dëbimin e pushtuesve imperialistë italianë nga Shqipëria, përfshirë edhe vendlindjen E Enver Hoxhës Gjirokastër, pati një ndikim të jashtëzakonshëm Te Enveri i ri dhe forcoi ndjenjat e tij patriotike.

Arsimi

Në vitet 1917-1923, Enver Hoxha studioi në gjimnazin E Qytetit Të Gjirokastrës, i cili u hap falë përpjekjeve të forcave patriotike kombëtare gjatë viteve të pushtimit Italian.

Studimi në shkollë zhvillohet në sfondin e lëvizjes demokratike në rritje të viteve 1920-1924, e cila gjithashtu lë një përshtypje të pashlyeshme për djalin në rritje.

Pas mbarimit me sukses të gjimnazit, Enver Hoxha vazhdon studimet (1923-1927) Në Liceun francez në Qytetin E Gjirokastrës.

Jeta e mësoi atë të urrente armiqtë e Atdheut, dhe për këtë arsye, megjithë rininë e tij, ai bashkohet në mënyrë aktive me lëvizjen demokratike të vitit 1924, e cila ishte revolucionare, anti-feudale dhe anti-imperialiste. Kjo lëvizje, duke kulmuar me një kryengritje të armatosur dhe ardhjen në pushtet të qeverisë borgjezo-demokratike në Shqipëri të kryesuar Nga Fan Noli në qershor 1924, e cila ekzistonte për pak më shumë se gjashtë muaj, ishte një pjesë integrale dhe një element aktiv i lëvizjes së fuqishme revolucionare të popujve që filloi pas Revolucionit Të madh Socialist të tetorit ...

Në moshën 16-vjeçare, Enver Hoxha u bë një nga themeluesit dhe sekretar I Shoqërisë Studentore të Qytetit Të Gjirokastrës, formuar në korrik 1924. Kjo organizatë promovoi në mënyrë aktive idetë e lirisë, barazisë dhe pavarësisë kombëtare.

Ardhja në pushtet në dhjetor 1924 e forcave reaksionare të udhëhequra Nga Ahmet Zogu, duke pushtuar Shqipërinë me mbështetjen e fuqive Perëndimore, trupave Serbe Dhe Të Gardës së Bardhë dhe duke rrëzuar qeverinë E Fan Nolit, e rekrutoi Përgjithmonë Enver Hoxhën në radhët e opozitës së papajtueshme ndaj regjimit të obskurantizmit mesjetar që kishte zënë rrënjë Në Shqipëri. Kjo u manifestua, ndër të tjera, në udhëheqjen e rezistencës studentore në përgjigje të kërkesës së administratës Zogiste për të mbyllur Shoqërinë Studentore.

Në vitin 1927, Enver Hoxha u transferua në Qytetin E Korçës, ku vazhdoi dhe përfundoi studimet Në Lice (1927-1930).

Gjatë studimeve në Liceun francez Në Korchi, studion letërsi të huaj përparimtare, filozofi, histori, bashkohet me kulturën kombëtare dhe botërore, duke i kushtuar vëmendje të madhe studimit të gjuhës shqipe, traditave shekullore të popullit të tij.

Korça në vitet 1927-1930 ishte mjaft e madhe, sipas standardeve Të Shqipërisë, një qendër urbane me një klasë punëtore në zhvillim. Qyteti ku u zhvillua më shumë lëvizja revolucionare. Përkatësisht, në Qytetin E Korçës, në Vitin 1929 u formua grupi i parë komunist, i cili hodhi themelet për lëvizjen e organizuar komuniste në Shqipëri.

Pikërisht në këtë qytet Enver Hoxha lexoi Për herë të parë "Manifestin Komunist" që iu dha nga një punëtor me emrin Koçi Bako, një seri veprash të klasikëve Të Marksizëm-Leninizmit dhe komunistëve shqiptarë. Dhe njohja me idetë e Revolucionit francez të shekullit të 18-të, i cili ra në kontakt me ndikimin e Revolucionit Të madh Socialist të tetorit, frymëzoi Enver Hoxhën edhe më shumë, hapi një botë të re, një ideologji të re për të riun, përcaktoi zhvillimin e tij kulturor dhe pikëpamjet politike.

Në verën e vitit 1930, Enver Hoxha u diplomua me nderime Në Liceun Korçinsky dhe në tetor të të njëjtit vit mori një bursë konkurrimi për të studiuar në Fakultetin E Shkencave Të Natyrës në Montpellier Të Francës.

Në pamundësi për të vazhduar studimet në shkencat sociale, siç donte, për shkak të mungesës së parave, ai hyn Në Fakultetin E Shkencave Të Natyrës, për të cilin iu dha një bursë. Megjithatë, shkencat shoqërore mbetën pasioni i tij kryesor.

Gjatë gjithë periudhës së studimit, ai i kushton shumë kohë studimit të historisë, filozofisë, veçanërisht studimit të letërsisë Marksiste-Leniniste. Merr pjesë në leksione, seminare në klubet e punëtorëve të organizuara nga Partia komuniste franceze.

Gjatë pushimeve verore, Enver Hoxha viziton rregullisht vendlindjen E Tij Gjirokastrën, duke bërë homazhe për të afërmit dhe miqtë e tij, ndërsa mbetet i lidhur ngushtë me atdheun e tij.

Në nëntor 1933, qeveria e Mbretit Zog privon enver Hoxhën nga bursa.

Pas përpjekjeve të pasuksesshme për të gjetur një punë për të vazhduar studimet, Enver Hoxha largohet Nga Montpellier dhe niset për Në Paris, duke shpresuar të gjejë një punë atje dhe të vazhdojë studimet në fakultetin juridik atje.

Jashtë Shqipërisë

Në kryeqytetin E Francës, qytetin E Komunës Së Parisit, Enver Hoxha takon komunistët francezë, merr pjesë aktive në punën e qarqeve Të punëtorëve Parisienë dhe takimeve të zhvilluara nga Partia Komuniste.

Në Paris, ai vendosi kontakte me redaksinë e gazetës L'humanite, një organ i Komitetit Qendror të Partisë Komuniste franceze dhe filloi bashkëpunimin me gazetën, duke botuar materiale që ekspozonin regjimin E Zogut në Shqipëri.

Në të njëjtën kohë ai po studion veprën kryesore Të K. Marksit "Kapitali" dhe "Anti-Duhring" nga F. Engels.

Falë përpjekjeve të veta dhe me ndihmën e miqve të tij, në vitin 1934 E. Hoxha mori një punë si punonjës në konsullatën shqiptare në Belgjikë. Atje, ai vazhdoi studimet në Fakultetin Juridik të Universitetit Të Lirë Belg, pa braktisur studimin e themeleve të Marksizëm-Leninizmit. Studimi I teorisë Marksiste-Leniniste, përmes prizmit të situatës në zhvillim Në Shqipëri dhe analizës së lëvizjes proletare, përfshirë Edhe Në Francë, forcoi më tej botëkuptimin revolucionar Të Enver Hoxhës si komunist i bindur.

Sidoqoftë, agjentët E Zogut që ishin jashtë vendit zbuluan aktivitetet e tij anti-Zogiste. Në vitin 1936, ai u pushua nga puna me pretekstin se e ktheu konsullatën shqiptare në Belgjikë në një arsenal të letërsisë Marksiste.

Gjatë gjithë viteve të studimit dhe punës në Francë dhe Belgjikë, gjatë udhëtimeve të tij në Shqipëri dhe mbrapa, Enver Hoxha shpesh qëndronte në qytetin E Barit në Itali. Në këtë qytet, ai takoi shumë emigrantë anti-Zogistë që u larguan nga Shqipëria pas humbjes së revolucionit borgjezo-demokratik në 1924, dhe patën mundësinë të studionin gjendjet e tyre shpirtërore, vizionet e tyre për perspektivat e zhvillimit të situatës politike në vend. Më vonë, kjo njohuri doli të ishte shumë e dobishme dhe u përdor nga udhëheqja e Partisë Komuniste Të Shqipërisë për të mbledhur të gjitha forcat patriotike në luftën kundër okupatorëve italianë.

I mbetur pa punë dhe para dhe në pamundësi për të vazhduar studimet në universitet, Enver Hoxha vendosi të kthehej në Shqipëri në verën e vitit 1936.

Në këtë kohë, ai ishte tashmë një komunist, i cili vendosi t'i përkushtohej tërësisht luftës për çlirimin e popullit shqiptar.

Pak ditë pas kthimit në shtëpi, tek varri i patriotit të njohur shqiptar Bajo Topulli Në Gjirokastër, ai u betua se do të luftonte për pjesën tjetër të jetës së tij "për Një Shqipëri më të mirë", "për prosperitetin E Atdheut", "për bashkimin e vërtetë të kombit ". Ky betim u bë një program lufte për të.

Kthehu Në Shqipëri

Dy muaj më vonë, Enver Hoxha merr pjesë në rivarrimin ceremonial të eshtrave të heronjve kombëtarë Të Shqipërisë, Cerciz Topulli dhe Muco Qulli, duke mbajtur një fjalim në të cilin shprehu admirimin e tij për patriotët e lëvizjes kombëtare shqiptare.

Pas kthimit në atdhe, detyra më e rëndësishme për Enverin ishte rivendosja e kontakteve me lëvizjen komuniste shqiptare.

Në korrik 1936, Enver Hoxha u takua Me Ali Kelmendin, një nga komunistët shqiptarë më me përvojë, i cili në vitin 1930 u kthye në vend si pjesë e grupit komunist shqiptar, i krijuar në Vitin 1928 në Bashkimin Sovjetik në bazë të rinisë revolucionare shqiptare që kishte mbaruar kurset E Kominternit. Para se qeveria E Zogut të dëbonte Ali Kelmendin për veprimtari komuniste Nga Shqipëria në shtator 1936, dy komunistët u takuan disa herë dhe diskutuan problemet e zhvillimit të lëvizjes komuniste dhe të punëtorëve në Shqipëri.

Autoritetet zogiste ishin dyshuese për kthimin e E. Hoxhës në Shqipëri dhe refuzuan t'i siguronin punë për më shumë se një muaj. Përfundimisht, u rekrutua si mësues me kohë të pjesshme në Gjimnazin E Tiranës.

Në prill 1937 ai u pranua me kohë të pjesshme Në Liceun Korchinsky.

Ai vendosi kontakte me Grupin Komunist Të Korçës, të krijuar në vitin 1929 dhe duke shënuar fillimin e lëvizjes së organizuar komuniste në Shqipëri, dhe u bë një nga anëtarët më aktivë të saj. Ai përdori me mjeshtëri platformën mësimore për të armatosur studentët me ide demokratike dhe komuniste. Ai gjithashtu u bë një nga arsimtarët kryesorë të organizatës jashtë shkollës "Rinia Korçare" dhe një luftëtar i palodhur për bashkimin e lëvizjes komuniste shqiptare.

Në vitin 1939 një rrezik i madh i kanoset Shqipërisë. Italia fashiste, e cila, përmes koncesioneve të shumta dhe marrëveshjeve të padrejta politike e ktheu Shqipërinë në një gjysmë koloni, fillon përgatitjet për një pushtim dhe pushtim të drejtpërdrejtë ushtarak të vendit. Si pasojë e drejtpërdrejtë e politikës thellësisht antikombëtare të regjimit ekzistues, klika E Mbretit A. Zog dhe xhelatët e saj, të përfaqësuar nga pronarët e korruptuar të tokave dhe borgjezia e madhe shqiptare, nuk pranuan të ndërmarrin asnjë hap për të organizuar rezistencë të armatosur ndaj agresionit fashist.

Në këto kushte, vetëm komunistët mund të bëheshin një forcë e aftë për të organizuar rezistencën popullore në mbrojtje të lirisë dhe pavarësisë së Atdheut. Enver Hoxha e kuptoi këtë në mënyrë perfekte. Ai u dallua midis anëtarëve të tjerë të Grupit Komunist Korçinsk për veprimet e tij aktive për të ekspozuar qëllimet e vërteta të fashizmit dhe për të krijuar një lëvizje të gjerë antifashiste.

Në Mars-prill 1939, demonstrata të shumta të organizuara nga komunistët u zhvilluan në të gjithë vendin. Me iniciativën e anëtarëve të grupeve komuniste dhe patriotëve shqiptarë, Në Tiranë Dhe qytete të Tjera Të Shqipërisë po hapen Qendra Rekrutimi Vullnetar për të zmbrapsur agresionin fashist.

Pushtimi Italian

Më 7 prill 1939, Italia sulmoi në mënyrë të pabesë Shqipërinë. Zogu dhe klika e tij ikën me turp, duke ia lënë vendin fatit të vet. Rezistenca e përgjakshme dhe heroike e patriotëve shqiptarë, të cilët i takuan agresorët me plumba në të gjitha portet e Shqipërisë dhe gjetkë, u shtyp nga hordhitë fashiste të armatosura deri në dhëmbë. Shqipëria ishte e pushtuar.

Plotësisht i vetëdijshëm për rëndësinë historike të situatës aktuale, Enver Hoxha ishte ndër ata që ishin në gjendje të shihnin të ardhmen e Atdheut të tij të lirë përmes errësirës fashiste që përfshiu vendin. Një komunist i bindur, një patriot i vërtetë i vendit të tij, që në ditët e para të pushtimit fashist, ai u bë një agjitator i flaktë për idenë e shpërthimit Të Luftës Nacionalçlirimtare në radhët e rinisë shkollore.

Edhe para pushtimit të vendit, rinia studentore dallohej për ndjenjat e tyre patriotike dhe demokratike. Pas kapjes Së Shqipërisë nga Italia fashiste, të rinjtë studentorë ishin nga të parët që shprehën me forcë të madhe urrejtjen e tyre ndaj pushtuesve fashistë, duke u bërë një mbështetje e besueshme për lëvizjen komuniste dhe antifashiste në tërësi.

Për shkak të aktiviteteve të tij revolucionare dhe propagandës së hapur antifashiste, si dhe pjesëmarrjes në krye të demonstratës më 28 nëntor 1939, Enver Hoxha u pezullua nga puna në Lice.

Me vendim të qendrës Së Grupit Komunist Të Korçës, ai u nis Për Në Tiranë me detyrën e zgjerimit të aktiviteteve të grupit në baza solide, duke organizuar një lëvizje antifashiste në kryeqytet dhe në rajone të tjera të vendit.

Lëvizja komuniste e asaj kohe në Shqipëri u nda dhe u përfaqësua nga një numër grupesh dhe organizatash të ndara nga mosmarrëveshjet si midis tyre për sa i përket perspektivave për zhvillimin e lëvizjes komuniste, formave dhe metodave të luftës revolucionare dhe nacionalçlirimtare, dhe ndryshimeve brenda secilit prej grupeve për shkak të ndarjes së aktiviteteve të fraksioneve individuale. Pra, një nga fraksionet e tilla, që i shkaktoi dëmin më të madh unitetit të grupeve komuniste në Shqipëri që u përvijua në fund të viteve '30 - fillim të viteve' 40 të shekullit të kaluar, ishte grupi "Të Rinjtë". Ky grup doli nga Grupi Komunist I Korçës dhe doli me një platformë ideologjike dhe politike anti-Marksiste.

Një kërcënim më vete për lëvizjen komuniste përbënin Trockistët në personin e të ashtuquajturës "Partia Komuniste shqiptare", e krijuar në Greqi dhe e njohur më mirë si grupi "Zyari".

Përpjekjet për bashkimin e grupeve në një parti të vetme janë bërë disa herë, por ato gjithmonë kanë dështuar.

Enver Hoxha ishte i pari që e kuptoi se bashkimi i grupeve komuniste duhet të ndodhte jo përmes marrëveshjeve midis udhëheqësve të tyre, por përmes lëvizjes nga poshtë, përmes veprimeve të përbashkëta të komunistëve në luftën e shpalosur nacionalçlirimtare.

Duke vlerësuar vendosmërinë e anëtarëve të rangut dhe të dosjeve të grupeve komuniste për të luftuar kundër fashizmit dhe dëshirën e tyre të zjarrtë për të bashkuar lëvizjen komuniste dhe për të gjetur një parti të vetme, Enver Hoxha udhëhoqi me durim dhe shkathtësi punën e palodhshme shpjeguese dhe organizative midis tyre.

Si kamuflazh për aktivitetet e tij revolucionare, Enveri përdor me mjeshtëri dyqanin e vogël" Flora " Në Tiranë, të hapur falë ndihmës së miqve të tij.

I frymëzuar nga një dëshirë e flaktë për bashkimin sa më të shpejtë të komunistëve shqiptarë në një parti të vetme, Enver Hoxha nuk u tërhoq para vështirësive të krijuara nga aktivitetet fraksioniste të grupit Molodykh dhe grupit Zyari. Ai gjen një gjuhë të përbashkët me veprimtarë të shquar të një qendre tjetër të rëndësishme të lëvizjes komuniste shqiptare - grupit Komunist Të Shkodrës - Vasil Shantho dhe Kemal Stafa, të cilët shumë shpejt filluan të luajnë një rol të madh në këtë grup.

Grupi komunist I Shkodrës, organizimi i parë i të cilit u krijua në vitin 1934, mbuloi Tiranën, Elbasanin, Gjirokastrën dhe qytete të tjera me aktivitetet e tij.

Faktori më i rëndësishëm bashkues i të gjithë komunistëve në Shqipëri është lufta e tyre e përbashkët kundër fashizmit. Linja e përbashkët politike i afroi grupet E Shkodrës dhe Të Korçës dhe siguroi demonstratat e tyre të përbashkëta antifashiste, më vonë grupi Molodykh iu bashkua atyre.

Ndër demonstratat e përbashkëta antifashiste të kryera nga këto grupe, më e rëndësishmja ishte demonstrata e madhe antifashiste e organizuar në Tiranë më 28 tetor 1941, në përvjetorin e festës fashiste "Marshimi Në Romë".

Në demonstratë morën pjesë masat e gjera të kryeqytetit. Organizatori kryesor i demonstratës ishte Enver Hoxha. Nazistët morën masa mizore. Enver Hoxha, i ndjekur Nga Nazistët, u detyrua të shkonte nën tokë. Autoritetet fashiste e dënuan me vdekje në mungesë. Demonstrata Në Tiranë ishte gur prove i unitetit të komunistëve shqiptarë. Ajo tregoi forcën e këtij solidariteti në zjarrin e luftës kundër fashizmit dhe rëndësinë e saj të madhe për mobilizimin e masave në kuadrin e lëvizjes nacionalçlirimtare në zhvillim.

Themelimi I Partisë

Dega E Tiranës, e udhëhequr nga Enver Hoxha, u kthye gradualisht në një qendër të vërtetë organizative të gjithë lëvizjes komuniste dhe antifashiste në Shqipëri. Komunistë të vendosur nga grupe të ndryshme u mblodhën rreth tij. Ata formuan themelet E Partisë Komuniste Të Shqipërisë (PKSH), e cila u themelua më 8 nëntor 1941.

Një mbledhje e grupeve komuniste për themelimin E Partisë Komuniste u mbajt nga data 8 deri më 14 nëntor 1941 Në Tiranë, në një mjedis të nëndheshëm.

Mbledhja e grupeve komuniste përcaktoi themelet ideologjike dhe organizative të partisë dhe përpunoi pyetjet kryesore të vijës së përgjithshme të saj gjatë periudhës së Luftës Nacionalçlirimtare.

Komiteti Qendror I Përkohshëm Prej 7 vetash u zgjodh për të udhëhequr partinë. Udhëheqja E Komitetit Iu besua Enver Hoxhës, megjithëse nuk u emërua sekretar.

Në përputhje me kushtin e pranuar, asnjë nga ish-udhëheqësit kryesorë (kryetar ose deputet) të grupeve nuk hyri në udhëheqjen e partisë.

Kjo nuk ishte pasojë e një marrëveshjeje të thjeshtë, por një kërkesë për zhvillimin e lëvizjes komuniste dhe revolucionare. Udhëheqësit e grupit, të mbarsur me një frymë të theksuar grupizmi, për një kohë të gjatë penguan seriozisht bashkimin e komunistëve shqiptarë në një parti të vetme dhe u treguan të paaftë për të udhëhequr komunistët dhe masat revolucionare.

Vendimet E Mbledhjes Së Grupeve Komuniste, që në fakt luanin rolin E Kongresit Përbërës Të Partisë, bënë të mundur që brenda një kohe të shkurtër të formalizoheshin strukturalisht organizatat e partisë nga qelitë bazë në komitetet rajonale. Deri në janar 1942, organizimi i partisë ishte pothuajse i plotë.

Në të njëjtën kohë, Komiteti Qendror I Përkohshëm po merr masa për organizimin e rinisë komuniste shqiptare.

Enver Hoxha, në kushtet e terrorit të ashpër fashist, i dënuar me vdekje nga Nazistët, merr pjesë aktive dhe direkte në organizimin e organizatës së rinisë komuniste. Më 23 nëntor 1941, në emër Të Komitetit Qendror TË PKSH-së, mori pjesë në një mbledhje organizative që shpalli krijimin e një organizate të rinisë komuniste shqiptare.

Shumë shpejt, Enver Hoxha e tregoi veten si udhëheqësi i vërtetë i partisë.

Zhvillon aktivitete intensive për organizimin e punës së partisë në Tiranë, qytete dhe rajone të ndryshme të Shqipërisë.

Enver Hoxha kryeson mbledhjen e parë të aktivistëve TË PKSH-së, mbajtur Në Tiranë më 8 prill 1942. Ndër të gjitha çështjet në rend të ditës, kryesore ishte çështja e lidhjeve të ngushta midis partisë dhe masave, organizimi dhe mobilizimi i tyre për luftën nacionalçlirimtare.

Nën kryesinë E Enver Hoxhës Në Tiranë nga 28 qershori deri më 29 qershor 1942, po mbahet një konferencë e jashtëzakonshme E PKSH-së, kushtuar çështjeve të sigurimit të unitetit partiak. Konferenca e pastroi partinë nga elementët fraksionistë, kryesisht A. Lyul, S. Premte dhe xhelatët e tyre, të cilët mohuan nevojën për të zhvilluar një luftë të armatosur kundër okupatorëve italianë, një aleancë me nacionalistët dhe fshatarët dhe filluan aktivitete subversive anti-partiake në radhët E PKSH.

Masat energjike të marra Nga Komiteti Qendror I Përkohshëm dhe mbështetja e plotë e këtyre masave nga ana e të gjitha organizatave Të Partisë çuan në eliminimin e frymës së grupizmit dhe fraksionizmit, shmangën rrezikun që kërcënonte Partinë E re Komuniste dhe siguruan një unitet të qëndrueshëm, militant në baza Marksiste-Leniniste.

Krijimi i një fronti nacionalçlirimtar, dalja e organeve të pushtetit popullor në personin e këshillave të para nacionalçlirimtare, zgjerimi i luftës së armatosur kërkuan që partia të organizonte botimin e një botimi të rregullt partiak.

Kjo armë e fuqishme politike në duart e komunistëve ishte gazeta Zëri dhe Poppulyt (Zëri I Popullit), organ I PKSH-së, numri i parë i së cilës u botua më 25 gusht 1942.

Enver Hoxha, autori i botimeve të para të shtypura të shpërndara nga komunistët edhe para themelimit të partisë së bashkuar, ishte një nga nismëtarët e krijimit dhe udhëheqësi i drejtpërdrejtë i botimit të partisë së re.

Në luftën kundër okupatorëve, përmes punës së saj shpjeguese, mobilizuese dhe organizuese, partia, tashmë në muajt e parë të ekzistencës së saj, arriti të hedhë themelet e unitetit ushtarak të popullit shqiptar. Për të konsoliduar këto themele dhe për të sjellë një bazë të shëndetshme politike dhe organizative në shkallë kombëtare nën unitetin e popullit, Komiteti Qendror I PKSH-së mblodhi Konferencën Nacionalçlirimtare të shqipërisë. Duke marrë pjesë aktive në zhvillimin e platformës politike dhe organizative të konferencës, Enver Hoxha dha një kontribut të drejtpërdrejtë në përgatitjen, organizimin dhe sjelljen e saj.

Konferenca u zhvillua më 16 shtator 1942 në Pezë.

Fronti Nacionalçlirimtar

Konferenca Nacional Çlirimtare E Pezës hodhi themelet Për Frontin Nacionalçlirimtar dhe pushtetin popullor. Ajo konsolidoi rolin udhëheqës të Partisë Komuniste Të Shqipërisë në Luftën Nacionalçlirimtare dhe shënoi kështu fitoren e saj të parë të madhe politike.

PKSH e lidhi drejtpërdrejt luftën e saj kundër okupatorëve me krijimin e organeve të reja të pushtetit popullor në rajonet e çliruara të vendit. Këshillat nacionalçlirimtare u bënë organe të tilla të pushtetit. Si bazë për krijimin e këshillave nacionalçlirimtare u miratuan tezat E Enver Hoxhës, të cilat ai i përvijoi në raportin "këshillat nacionalçlirimtare si organe të bashkimit dhe luftës së popullit shqiptar", me të cilin foli në konferencën E Pezës.

Populli shqiptar përqafoi me entuziazëm vendimet historike të konferencës Së Pezës. Radhët E Frontit Nacionalçlirimtar u zgjeruan në mënyrë të vazhdueshme, lëvizja partizane u intensifikua në zonat rurale të pushtuara dhe rezistenca e armatosur në qytete u rrit. Në luftën e përbashkët kundër pushtuesve dhe bashkëpunëtorëve lokalë në personin e pronarëve të tokave dhe borgjezisë së madhe, u krijua një aleancë e klasës punëtore dhe fshatarësisë më të varfër, u krijuan organe të reja të pushtetit popullor në zonat e çliruara dhe të okupuara nën udhëheqjen E PKSH.

Në dhjetor 1942, Partia Komuniste E Shqipërisë mori direktiva nga Komiteti Ekzekutiv I Internacionales Komuniste në lidhje Me Luftën Nacionalçlirimtare.

Kjo ngjarje kishte një rëndësi të madhe për Partinë E re Komuniste Të Shqipërisë. Këto direktiva treguan se linja politike e partisë, e zhvilluar në mbledhjen për themelimin e partisë dhe mori konkretizimin e mëtejshëm në direktivat e Komitetit Qendror Të Përkohshëm, ishte e saktë.

PËRVEÇ kësaj, PKSH u njoh si një shkëputje e lëvizjes komuniste ndërkombëtare.

Në dhjetor 1942, Enver Hoxha u shpërngul në rajonet malore pranë Elbasanit, ku nga ai moment deri në dhjetor 1943 ndodheshin organizatat kryesore partiake dhe ushtarake TË PKSH-së.

Në fund të dhjetorit 1942, Komiteti Qendror I Përkohshëm, i cili u takua nën udhëheqjen E Enver Hoxhës, vendosi të thërrasë Konferencën E parë Kombëtare TË PKSH-së në Mars 1943.

NË prag Të Konferencës Së Parë Kombëtare, PKSH arriti një tjetër sukses të rëndësishëm në luftën kundër Trockizmit dhe oportunizmit Në Shqipëri: në Fillim Të Marsit 1943, grupi Ziarri u mund plotësisht. Goditjen e fundit ia dha shokut Enver Hoxha me artikullin e tij "disa fjalë për disa shërbëtorë të fashizmit - grupi" Zyarri"", botuar në janar në gazetën "Zëri dhe Populllit". Enver Hoxha-Sekretar I Përgjithshëm i Partisë Komuniste Të Shqipërisë. Ky artikull ekspozonte taktikat Trockiste të udhëheqësve Të Zyarrit, të cilët ndonjëherë dilnin nën parullat e majta "për revolucionin proletar", "për luftën kundër kapitalit", "për diktaturën e proletariatit" në mënyrë që të fitonin besimin e masave punëtore, simpatizantëve me komunizmin; si "nacionalistët" synojnë të heqin nacionalistët patriotë nga Lufta Nacionalçlirimtare Dhe Partia Komuniste. Artikulli vërtetonte në bazë të fakteve se krerët e këtij grupi ishin armiq të komunizmit dhe popullit shqiptar, provokatorë dhe xhelatë të pushtuesve.

Një krizë e thellë që kaploi kampin armik (përfshirë rrëshqitjen përfundimtare në radhët e xhelatëve të pushtuesve italianë Të organizatës nacionaliste Balli Kombetar, krijuar në nëntor 1942 nga inteligjencia reaksionare borgjeze, pronarët e mëdhenj të tokave dhe kleri reaksionar, dhe deri vonë u pozicionua si zëdhënësi i interesave të vërteta të popullit shqiptar duke shkaktuar kështu një ndarje në lëvizjen nacionalçlirimtare), zgjerimin e luftës së armatosur, rritja e vetëdijes patriotike revolucionare të popullit dhe një situatë e favorshme ndërkombëtare vunë në rend të ditës çështjen e organizimit të një kryengritjeje të përgjithshme popullore dhe krijimin e Ushtrisë Nacionalçlirimtare shqiptare.

Konferenca E parë Kombëtare E PKSH-së luajti një rol historik në zgjidhjen e këtij problemi. Ajo u zhvillua Në Lyabinot (afër Elbasanit) dhe e kreu punën e saj nga 17 Deri më 22 Mars 1943.

Për çështjet e shqyrtuara dhe vendimet e marra, kjo Konferencë kishte rëndësinë e një kongresi partie. Konferenca zgjodhi Komitetin Qendror TË PKSH-së, të përbërë nga 15 anëtarë dhe 5 kandidatë, si dhe Byronë Politike të Komitetit Qendror dhe shokun Enver Hoxha Si Sekretar Të Përgjithshëm TË PKSH-së. Në këtë pozicion (që nga korriku 1954 - Sekretar I Parë, në lidhje me heqjen e postit Të Sekretarit Të Përgjithshëm), ai qëndroi deri në vdekjen e tij në 1985.

Në përgjigje të apelit të partisë dhe si rezultat i punës aktive të komunistëve, qindra luftëtarë të rinj u shtuan në çetat partizane. Në Maj 1943, u formuan batalionet e para, si dhe shtabi i parë rajonal. Në fillim të korrikut, në Shqipëri kishte 20 batalione partizane dhe 30 çeta partizane.

Ndërsa forcat e shëndosha të partisë, që kryenin vendimet E Konferencës Së parë Kombëtare TË PKSH-SË, po organizonin Ushtrinë Nacionalçlirimtare dhe po përgatisnin një kryengritje të përgjithshme popullore, armiqtë e popullit dhe të partisë të përfaqësuar Nga S. Premte dhe bashkëpunëtorët e tij, i dënuar më parë Nga Konferenca E Jashtëzakonshme E PKSH-së në qershor 1942, organizoi fshehurazi një fraksion ARMIQËSOR TË PKSH-së në rajonin E Vlorës.

Fraksioni armiqësor i vuri vetes qëllimin për të kapur udhëheqjen e organizatës së partisë, si dhe selinë e çetave partizane Të Rajonit Të Vlorës, eliminimin e komunistëve të besueshëm dhe, para së gjithash, kuadrot kryesorë, shuarjen e luftës çlirimtare në rajon, dhe pastaj vazhdimin e punës së mëtejshme subversive në rajone të tjera të vendit, përmbysjen E Komitetit Qendror dhe likuidimin E Partisë Komuniste.

Situata e vështirë e krijuar në organizatën e partisë të rajonit Të Vlorës, me arsye të mirë, konsiderohej nga Komiteti Qendror si një rrezik i madh për të gjithë partinë. Sekretari i përgjithshëm Enver Hoxha shkoi atje për të udhëhequr luftën kundër fraksionit.

Lufta për eliminimin e fraksionit (Maj-qershor 1943), e kryesuar Nga E. Hoxha dhe bashkëpunëtorët e tij (Hyusni Kapo e të tjerë), ishte e vështirë dhe kokëfortë. Por, nga kjo luftë, partia doli edhe më e fortë.

Ngjarjet në Vlorë shërbyen si një mësim i mirë për të gjithë partinë. Ata i ndihmuan komunistët që të bëheshin më të vetëdijshëm për rrezikun që i kanosej nga armiqtë partisë, gjë që kontribuoi në forcimin e disiplinës, vigjilencës dhe shpirtit luftarak në aktivitetet e tyre revolucionare.

Më 4 korrik 1943, pas vendimeve të Konferencës Së parë Kombëtare TË PKSH-së për organizimin E Ushtrisë Nacionalçlirimtare shqiptare, Këshilli I Përgjithshëm Nacionalçlirimtar krijoi Shtabin E Përgjithshëm të Ushtrisë Nacionalçlirimtare. Sekretar i përgjithshëm I PKSH Enver Hoxha zgjidhet Komisar Politik i shtabit.

Shtabi I Përgjithshëm organizoi Ushtrinë Nacionalçlirimtare shqiptare (ANLA), duke përqendruar në duart e saj udhëheqjen strategjike dhe operative të luftës së armatosur kundër pushtuesve dhe tradhtarëve, dhe në të njëjtën kohë duke zhvilluar taktikat e kësaj lufte.

Në kohën kur U krijua Shtabi I Përgjithshëm, ANOA numëronte rreth 10 mijë luftëtarë që përbënin njësi të përhershme partizane. Përafërsisht dy herë më shumë luftëtarë ishin pjesë e çetave vullnetare të fshatrave të çliruara dhe grupeve të betejës të qyteteve dhe rajoneve të pushtuara.

Me krijimin E Shtabit Të Përgjithshëm, lufta e armatosur hyri në fazën e saj të re, fazën e organizimit më të lartë dhe zhvillimit të shpejtë, fazën e një kryengritjeje të përgjithshme popullore. Në të gjithë vendin, njësitë e Ushtrisë Nacionalçlirimtare dhe çetat vullnetare, me ndihmën e masave, luftuan me forcat e armatosura pushtuese italiane, si dhe me trupat gjermane që tashmë kishin hyrë dhe lëvizur nëpër territorin shqiptar.

Nëpërmjet Shtabit Të Përgjithshëm, Partia Komuniste, nën udhëheqjen E Enver Hoxhës, zbatoi më plotësisht doktrinën Marksiste-Leniniste të një kryengritjeje të armatosur popullore në Shqipëri dhe zgjidhi çështjet kryesore ushtarako-politike dhe organizative të Ushtrisë Nacionalçlirimtare.

Për të forcuar më tej unitetin e popullit shqiptar në luftën antifashiste, Në Lyabinot U mbajt Konferenca II Nacionalçlirimtare nga data 4 deri më 9 shtator.

Në bazë të një raporti të paraqitur Nga Sekretari I Përgjithshëm I PKSH-Së Enver Hoxha, Konferenca E Lyabinotit shpalli Këshillat Nacionalçlirimtare si të vetmin pushtet legjitim popullor në Shqipëri. Konferenca dënoi gjithashtu kompromisin e pabesë të ndarjes së pushtetit me kolaboracionistin Balli Kombetar (E ashtuquajtura Marrëveshja Mukien), duke i dhënë kështu një goditje shkatërruese forcave reaksionare që u përpoqën të përdorin frytet e fitores popullore për të marrë pushtetin nga borgjezia dhe pronarët.

Çlirimi

Dorëzimi I Italisë fashiste më 9 shtator dhe pushtimi i tyre për të zëvendësuar pushtuesit gjermanë i dhanë një shtysë edhe më të madhe kryengritjes popullore për çlirimin e plotë të vendit nga pushtuesit e huaj.

Si pasojë e pushtimit të vendit nga trupat gjermane, në Shqipëri është zhvilluar një situatë e re.

Tipari kryesor i kësaj situate ishte tubimi rreth okupatorëve të rinj të të gjitha grupeve, tendencave dhe forcave reaksionare dhe kalimi i tyre në një luftë të hapur e të përbashkët të armatosur kundër lëvizjes nacionalçlirimtare. E gjithë kjo dëshmoi për diferencimin e thellë të forcave të brendshme politike të klasës. Lëvizja revolucionare i shtresëzoi këto forca dhe i ndau në dy blloqe armiqësore të papajtueshme.

Në njërën anë ishte shumica dërrmuese e popullit shqiptar - klasa punëtore, fshatarësia e varfër dhe e mesme, borgjezia e vogël dhe shumica e borgjezisë së mesme urbane, inteligjenca patriotike dhe elementët individualë nga shtresat e larta, të bashkuar dhe të organizuar në Frontin Nacionalçlirimtar nën udhëheqjen e Partisë Komuniste.

Në anën tjetër ishin klasa qiradhënëse, bajraktarët, borgjezia reaksionare, shumica e fshatarëve të pasur, pjesa reaksionare e inteligjencës dhe kleri, të cilët ishin anëtarë të organizatave dhe grupeve heterogjene që nuk kishin lidhje të forta me njëri-tjetrin. Organizatat reaksionare nuk përfaqësonin një bllok të pavarur, të pavarur, ato ishin në shërbim të pushtuesve Nazistë dhe ekzistonin kryesisht falë mbështetjes së tyre.

Gjatë luftës me pushtuesit e huaj dhe xhelatët e tyre të brendshëm, talenti organizativ dhe ushtarak i udhëheqjes Së Enver Hoxhës u manifestua me forcë të veçantë, duke filluar me krijimin e formacioneve të para të mëdha të Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare, brigadat E saj 1, 2 dhe 3 dhe duke përfunduar me planifikimin dhe kryerjen e operacioneve ushtarake në shkallë të gjerë.

Qetësia, guximi I Enver Hoxhës, pjekuria E Tij Marksiste-Leniniste, besimi i patundur në popullin e tij dhe fitorja përfundimtare mbi armikun u zbuluan në dimrin e viteve 1943-1944, që ishte e vështirë për lëvizjen nacionalçlirimtare. Si rezultat i një operacioni ushtarak në shkallë të gjerë nga trupat gjermane, të nisur në nëntor 1943, udhëheqja e Komitetit Qendror dhe Shtabi I Përgjithshëm, të kryesuar nga Shoku Enver Hoxha, u gjendën të rrethuar nga armiku në zonën Çermenik-Shëngjergj-Martanesh. Çfarë mjetesh dhe metodash përdornin Nazistët, ballistët dhe zogistët për të kapur dhe shkatërruar udhëheqjen e Luftës Nacionalçlirimtare. Por ata nuk patën sukses. Shumë fshatarë e dinin vendndodhjen e bazave të tij, por asnjëri prej tyre nuk u lëkund përballë kërcënimeve të armikut dhe nuk tradhtoi Partinë Komuniste dhe Shtabin e Përgjithshëm.

Pasi pengoi fushatën armike të dimrit të viteve 1943-44, Ushtria Nacionalçlirimtare shqiptare nisi një ofensivë vendimtare në të gjithë vendin në pranverën e vitit 1944.

Duke kuptuar se fitorja e plotë dhe përfundimtare e lëvizjes nacionalçlirimtare nuk është larg, Komiteti Qendror I PKSH-së, i kryesuar Nga Enver Hoxha, përcakton forcimin dhe legjitimimin e pushtetit të këshillave nacionalçlirimtare, si të vetmin pushtet legjitim të popullit shqiptar, si detyrat imediate më të rëndësishme. qeveria e saj demokratike dhe ushtria e saj e rregullt.

Për këtë qëllim, u vendos që Të mblidhej Kongresi I Parë Antifashist Nacionalçlirimtar, i cili do të shqyrtonte çështjen e zgjidhjes së problemeve ushtarako-politike të ngritura nga situata aktuale. Propozimi I Komitetit Qendror TË PKSH-së për të mbledhur kongresin u diskutua dhe u miratua në një mbledhje Të Bordit të Këshillit Të Përgjithshëm Nacionalçlirimtar në prill 1944.

Kongresi Antifashist Nacionalçlirimtar I Shqipërisë u zhvillua nga data 24 Deri më 28 Maj 1944 në qytetin e çliruar Të Përmetit.

Enver Hoxha, në emër Të Këshillit Të Përgjithshëm Nacionalçlirimtar, flet në kongres me një raport "mbi rrjedhën E Luftës Nacionalçlirimtare të popullit shqiptar në lidhje me ngjarjet ndërkombëtare."

Kongresi zgjodhi Këshillin Antifashist Nacionalçlirimtar (ANOS) si organin më të lartë legjislativ dhe ekzekutiv të pushtetit në Shqipëri, si përfaqësues të sovranitetit të popullit shqiptar dhe të shtetit shqiptar. Këshilli Antifashist i zgjedhur në Përmet ishte kuvendi i parë popullor shqiptar. Kongresi udhëzoi Këshillin Antifashist të formonte Një Komitet Antifashist Nacionalçlirimtar, duke i dhënë asaj kompetencat e një qeverie demokratike popullore të përkohshme. Komiteti Antifashist, që u njoh nga kongresi, ishte qeveria e parë demokratike popullore në Shqipëri. Sekretari i përgjithshëm I PKSH Enver Hoxha u emërua kryetar I Komitetit Antifashist.

Duke krijuar organet supreme të pushtetit popullor, duke miratuar një numër rezolutash që ishin ligjet e para të shtetit shqiptar të demokracisë popullore, kongresi shqyrtoi dhe zgjidhi çështjet e forcimit dhe përmirësimit të mëtejshëm Të Ushtrisë Çlirimtare Kombëtare si instrument kryesor për çlirimin e plotë të vendit dhe mbrojtjen e qeverisë së re.

Me vendim Të Kongresit Të Përmetit, duke marrë parasysh meritat e mëdha në krijimin dhe udhëheqjen E ANLA-s dhe të gjithë luftës nacionalçlirimtare të popullit shqiptar, Enver Hoxha u miratua Si Komandant I përgjithshëm i Ushtrisë Nacionalçlirimtare shqiptare.

Përpjekjet E Partisë Komuniste për të shkatërruar qeverinë e vjetër, anti-popullore në zjarrin e Luftës Nacionalçlirimtare dhe për të krijuar një qeveri demokratike popullore u kurorëzuan me sukses. Konferenca E Pezës hodhi themelet për këtë pushtet. Konferenca E Lyabinotit e centralizoi dhe e shpalli atë fuqinë e vetme politike në Shqipëri. Kongresi I Përmetit e zgjidhi çështjen e pushtetit politik në favor të popullit kryengritës. Ai themeloi shtetin shqiptar të demokracisë popullore. Vendimet e kongresit përbënin bazën e kushtetutës së shtetit shqiptar.

Për nga përmbajtja klasore dhe detyrat e kryera, pushteti i këshillave nacionalçlirimtare ishte një diktaturë demokratike e forcave revolucionare nën udhëheqjen e drejtpërdrejtë dhe të unifikuar të Partisë Komuniste.

Më 28 Maj 1944, Komandanti I PËRGJITHSHËM I ANLA-s, Enver Hoxha urdhëroi Ushtrinë Nacionalçlirimtare të niste një ofensivë të përgjithshme me qëllim çlirimin e Plotë Të Shqipërisë nga pushtuesit gjermanë dhe në fund mposhti xhelatët e tyre bashkëpunëtorë në personin E Balla Kombetar, Legalitetit dhe forcave të tjera reaksionare.

Megjithë rezistencën e ashpër të pushtuesve fashistë dhe një operacion të ri të madh të nisur prej tyre në qershor 1944, Ushtria Nacionalçlirimtare shqiptare jo vetëm që përballoi sulmin e armikut, por gjithashtu shkaktoi dëme të konsiderueshme në forcat armike dhe filloi një ofensivë masive në të gjitha frontet.

Gjatë ofensivës VERORE ANLA, udhëheqja e Shtabit të Përgjithshëm, e kryesuar Nga Enver Hoxha, u përball me presion të drejtpërdrejtë nga komanda Anglo-Amerikane E Mesdheut, e cila, nga njëra anë, kërkoi që shtabi të ndërpresë armiqësitë kundër bashkëpunëtorëve që bashkëpunuan me pushtuesit gjermanë (anëtarë Të Legjitim Me tradhtarët Abaz Kupi bashkëpunëtorët e tij), dhe nga ana tjetër planifikoi zbarkimin e trupave parashutë dhe trupave speciale në Shqipëri. Në atë kohë, aleatët Perëndimorë panë përballë bashkëpunëtorëve shqiptarë një forcë që, nga këndvështrimi i tyre, mund t'u siguronte vendosjen e ndikimit të tyre në Shqipëri pas disfatës së trupave Naziste në këtë vend.

Megjithatë, asnjë shantazh dhe ndërhyrje direkte nga misionet ushtarake Britanike dhe Amerikane, të shtyra nga kapitali ndërkombëtar, nuk mund ta pengonin më vendosjen e pushtetit popullor në Shqipëri.

Përballë presionit të fortë dhe të vazhdueshëm nga aleatët Anglo-Amerikanë, Komiteti Qendror i partisë, Sekretari I përgjithshëm i SAJ dhe Komandanti I PËRGJITHSHËM I ANLA Enver Hoxha treguan pjekuri, mençuri dhe guxim revolucionar, në asnjë mënyrë duke mos i lejuar ata të ndërhyjnë në punët e brendshme të popullit shqiptar. Falë këtij pozicioni parimor dhe të qëndrueshëm dhe ngritjes revolucionare të luftës, të gjitha përpjekjet e qeverive të Britanisë së Madhe dhe Shteteve të Bashkuara, si dhe misionet e tyre ushtarake Në Shqipëri, për të kapur udhëheqjen e lëvizjes nacionalçlirimtare shqiptare, për të mposhtur Frontin Dhe Partinë Komuniste dhe për të pushtuar vendin duke ulur forcat e tyre të armatosura dështuan.

Çlirimi i pjesës më të madhe të vendit krijoi një mundësi për të zgjeruar dhe forcuar pushtetin popullor, për të ringjallur veprimtaritë e këshillave nacionalçlirimtare. Në prag të çlirimit të plotë dhe përfundimtar të vendit, me iniciativën E Enver Hoxhës, Komiteti Antifashist, Si qeveria e parë demokratike popullore e Shqipërisë, formuar Nga Këshilli Antifashist Nacionalçlirimtar Në Përmet Në Maj 1944, riemërohet Qeveria Demokratike E Shqipërisë.

Ky vendim u shqyrtua dhe u miratua në mbledhjen E II-TË Të Këshillit Antifashist Nacionalçlirimtar, që u zhvillua nga data 20 deri më 23 tetor 1944 në qytetin e çliruar Të Beratit. Ky vendim u diktua nga autoriteti në rritje i komitetit si qeveria e vetme e popullit shqiptar, si dhe nga fakti se çlirimi i plotë I Shqipërisë tani ishte shumë afër.

Në përputhje me vendimet e Këshillit Antifashist Nacionalçlirimtar Të Beratit, Shoku Enver Hoxha bëhet kryetar I Qeverisë Së Shqipërisë së re.

MË 29 nëntor, ANOA përfundoi çlirimin e tokës shqiptare nga pushtuesit Nazifashistë. 29 nëntori i vitit 1944 shënon çlirimin e plotë të Atdheut dhe fitoren e revolucionit popullor.

Dhe dy ditë para çlirimit të plotë të vendit, më 27 nëntor 1944, Qeveria Demokratike E Shqipërisë, si përfaqësuese ligjore e pushtetit popullor që fitoi vendin, u zhvendos nga Berati në Tiranë.

Republikës Popullore

Shqipëria po hynte në një epokë të re. Pushteti popullor i vendosur në Shqipëri dhe udhëheqja e pandarë e tij nga Partia Komuniste plotësoi të gjitha kushtet politike të nevojshme për t'i dhënë fund revolucionit demokratik anti-imperialist në fushat ekonomike, sociale dhe kulturore. Kjo gjithashtu bëri të mundur zhvillimin e vazhdueshëm të revolucionit, për të shkuar drejt revolucionit socialist, në transformime sociale dhe ekonomike të një natyre socialiste.

Enver Hoxha, si një nga themeluesit E Partisë Komuniste Të Shqipërisë, si udhëheqës i njohur I Lëvizjes Nacionalçlirimtare të popullit shqiptar, i cili e udhëhoqi këtë popull drejt një fitoreje të madhe, bëhet frymëzues dhe organizator i vërtetë i të gjitha betejave të mëtejshme historike të popullit shqiptar për ndërtimin E Shqipërisë së Re.

Për katër dekada, Enver Hoxha ka treguar se është një figurë e shquar shtetërore dhe politike E Shqipërisë, Një Marksist-Leninist I bindur, i cili, duke mos kursyer veten, i kushton gjithë forcën dhe dijen e tij, gjithë përvojën dhe talentin e tij si organizator dhe udhëheqës për të mirën e atdheut të tij, triumfin e ideve të revolucionit dhe socializmit në vendin e tyre dhe

Qeveria Demokratike, e kryesuar nga Enver Hoxha, trashëgoi vendin më të varfër në Evropë, të shkatërruar nga lufta.

Bujqësia Primitive, mungesa pothuajse e plotë e industrisë, hekurudhave, analfabetizmi i shumicës dërrmuese të popullsisë, një nga standardet më të ulëta të jetesës në Evropë - kjo ishte Shqipëria para luftës. Lufta solli vetëm shkatërrime shtesë, fatkeqësi dhe vuajtje të panumërta, viktima të shumta njerëzore në mesin e popullatës civile. Vendi u kërcënua nga uria.

Situata e vështirë u rëndua më tej nga lufta e zhvilluar nga reagimi i brendshëm dhe i jashtëm kundër pushtetit popullor të vendosur. Pas çlirimit, u formua një aleancë e ngushtë kundër-revolucionare midis klasave të përmbysura të vendit dhe borgjezisë së huaj imperialiste.

Por, Partia Komuniste E Shqipërisë besonte fort se do të përballonte me sukses detyrën e qeverisjes së vendit. Ky besim bazohej në përvojën e fituar gjatë luftës për çlirim kombëtar, në vendosmërinë e tij për ta çuar revolucionin deri në fund, në mbështetjen e fuqishme të vijës së tij politike nga masat popullore, si dhe në entuziazmin e madh revolucionar që kaploi këto masa.

Patriotizmi i mirëfilltë dhe energjia e pashtershme e njerëzve të thjeshtë ishin vlerat kryesore Të Shqipërisë në vitet e para të pushtetit popullor.

Enver Hoxha, si hero kombëtar i luftës çlirimtare të popullit shqiptar, duke gëzuar dashuri dhe respekt universal nga populli i thjeshtë, bëhet një faktor i rëndësishëm në unitetin e tyre në ndërtimin e Një Shqipërie të re.

Nën udhëheqjen E Enver Hoxhës, menjëherë pas çlirimit të vendit, partia dhe shteti i demokracisë popullore kryen reformat më të rëndësishme revolucionare që i hapën rrugën transformimeve themelore të gjithë shoqërisë shqiptare.

Duke kapërcyer rezistencën e ashpër nga klasat shfrytëzuese të përmbysura, Qeveria Popullore dhe Partia Komuniste në vitin 1945 filluan zbatimin e reformës agrare, e cila siguroi transferimin e tokës tek ata që e kultivojnë atë. Shtetëzimi i mjeteve më të rëndësishme të prodhimit ishte një tjetër akt historik që, së bashku me reformën e tokës, hodhi themelet e ekonomisë socialiste.

Fitorja brilante E Frontit Demokratik Të Shqipërisë, e organizuar në gusht 1945 nga PKSH nën sloganin e bashkimit kombëtar të të gjitha forcave përparimtare, në zgjedhjet e 2 dhjetorit 1945, demonstroi edhe një herë besimin e popullit shqiptar në Partinë Komuniste Të Shqipërisë dhe politikën e saj.

Më 11 janar, Shqipëria u shpall Republikë Popullore. U formua Një Qeveri e re, e kryesuar nga Shoku Enver Hoxha. Ai ka mbajtur postin E Kryetarit të Këshillit Të Ministrave deri në vitin 1954, në të njëjtën kohë duke përmbushur funksionet E Ministrit të Punëve të Jashtme të Republikës Popullore të Shqipërisë.

Njohja, pohimi dhe mbrojtja e Të drejtave Të Shqipërisë në arenën ndërkombëtare ishin aspektet më të rëndësishme të politikës së jashtme TË ARRSH-së në vitet e para pas çlirimit.

Si Kryeministër dhe Ministër I Punëve të Jashtme, Enver Hoxhaj është aktiv në aktivitetet politike dhe diplomatike, duke vendosur kontakte me burrështetas të huaj dhe figura publike me qëllim forcimin e pozitës ndërkombëtare Të Shqipërisë.

Në gusht 1946, Enver Hoxha mori pjesë në Konferencën E Paqes Në Paris si kreu i delegacionit shqiptar, duke mbrojtur shkëlqyeshëm të drejtën e popullit të tij për t'u njohur si anëtar i koalicionit antifashist. Ai hodhi poshtë me vendosmëri përpjekjet E përfaqësuesve Anglo-Amerikanë për të detyruar Konferencën E Paqes të njohë Shqipërinë si një "shtet të mundur" me një cedim përkatës të një pjese të territorit në favor të Greqisë.

Përkundër faktit se Konferenca E Paqes, nën presionin e delegacioneve Britanike dhe Amerikane, hodhi poshtë kërkesat legjitime Të Shqipërisë për kthimin e rezervës së arit të vjedhur nga pushtuesit gjermanë, Që Italia T'i paguante dëmshpërblime Shqipërisë Dhe për njohjen e integritetit të saj territorial, më vonë në nëntor 1946 këto dhe kërkesa të tjera të drejta qeveritë demokratike Të Shqipërisë u miratuan Nga Këshilli I Ministrave të

Duke i kushtuar vëmendje të madhe çështjeve të politikës së jashtme, Enver Hoxha dhe Partia Komuniste E Shqipërisë e kuptuan fare mirë se nuk janë konferencat dhe marrëveshjet ndërkombëtare ato që garantojnë pavarësinë dhe sovranitetin e vërtetë kombëtar të Shqipërisë.

Vetëm një vend i pavarur me një ekonomi të zhvilluar, struktura të forta shtetërore, duke u mbështetur kryesisht në forcat e veta, si dhe në ndihmën vëllazërore të Bashkimit Sovjetik dhe vendeve të demokracive popullore, të afta për të zmbrapsur çdo agresor, me një popull të mbledhur rreth Partisë Komuniste, mund të bëhet një shtet vërtet i pavarur.

Krijimi i një shteti të tillë bëhet lajtmotivi kryesor i veprimtarisë shtetërore dhe partiake të Enver Hoxhës.

Ndihma morale, politike dhe ekonomike e Bashkimit Sovjetik dhe vendeve të demokracive popullore luajti një rol të madh në formimin e shtetit të ri shqiptar.

Në korrik 1947, me ftesë të shtetit Sovjetik, Enver Hoxha, si pjesë e një delegacioni të lartë partiak dhe qeveritar, viziton Për herë të parë Bashkimin Sovjetik.

Gjatë kësaj vizite, ai u takua për herë të parë me I. V. Stalin, një student besnik I V. i. Lenin, një revolucionar i zjarrtë, udhëheqësi i lëvizjes komuniste botërore, një komandant i talentuar që luajti një rol të madh në humbjen e Gjermanisë Naziste.

Gjatë viteve të ardhshme, nga viti 1947 deri në vitin 1951, Enver Hoxha u takua disa herë me Stalinin dhe diskutoi një sërë çështjesh me të, duke mbajtur gjithnjë mbresa të paharrueshme të këtyre takimeve dhe të vetë udhëheqësit Të Popullit Sovjetik si Marksist-Leninist i shquar.

Këto takime miqësore dhe negociata, në të cilat palët demonstruan koincidencë të plotë pikëpamjesh për të gjitha çështjet më të rëndësishme të diskutuara, forcuan më tej bashkëpunimin e dy vendeve, pozitën E Shqipërisë dhe udhëheqjen e saj politike në arenën ndërkombëtare, kontribuan në një shpalosje dhe mbulim më të plotë të luftës Së Partisë Komuniste Të Shqipërisë dhe popullit shqiptar.

E. Hoxha kishte miqësi personale me një figurë tjetër të shquar në lëvizjen komuniste botërore, Georgy Dimitrov, udhëheqësin e njohur të popullit bullgar.

Në dhjetor 1947, Enver Hoxha kryesoi delegacionin qeveritar TË ARRSH-së, i cili mbërriti në një vizitë zyrtare në Bullgari.

Në G. Dimitrov, antifashisti legjendar, heroi I Leipzig, Enver Hoxha gjithmonë pa një mik të sinqertë të popullit shqiptar, i cili për shumë vite mbështeti luftën e popullit shqiptar dhe komunistëve shqiptarë për lirinë e tyre, si dhe një nga udhëheqësit E Kominternit, i cili ndihmoi zhvillimin e lëvizjes komuniste në Shqipëri.

Periudha 1947-1948 u shënua nga qëndrimi i vendosur dhe vendimtar i Enver Hoxhës lidhur me zbatimin e synimeve të udhëheqjes Së Titos për aneksimin E Shqipërisë Popullore Në Republikën Jugosllave.

Edhe gjatë viteve të luftës së përbashkët nacionalçlirimtare kundër pushtuesve fashistë, Komiteti Qendror I Partisë Komuniste Të Jugosllavisë u përpoq të ushtronte presion Mbi Partinë Komuniste të Shqipërisë, duke u përpjekur të tërhiqte udhëheqjen politike TË PKSH-së në orbitën e ndikimit dhe interesave të saj.

Mosbesimi i Enver Hoxhës ndaj udhëheqjes së Partisë Komuniste Të Jugosllavisë u intensifikua edhe më shumë në periudhën e pasluftës, pasi marrëdhëniet midis dy vendeve u zgjeruan, duke çuar në dyshimet në rritje Të Enver Hoxhës për politikën reale të Jugosllavisë.

Këto dyshime u përforcuan nga mënyra me të cilën u realizuan marrëdhëniet ekonomike midis dy vendeve, si dhe nga tendenca gjithnjë e më e theksuar E Jugosllavisë për ta bërë Shqipërinë një shtet satelit.

Për të arritur qëllimet e tyre, udhëheqja E Titos u përpoq të minonte unitetin e Partisë Komuniste të Shqipërisë dhe Komitetit Qendror të saj. Duke përdorur agjentët e saj në udhëheqjen E PKSH-së, ajo sabotoi zhvillimin ekonomik të vendit, u përpoq të izolonte Shqipërinë në arenën ndërkombëtare, veçanërisht nga Bashkimi Sovjetik dhe vendet e tjera të demokracive popullore.

Udhëheqja Jugosllave e konsideronte linjën Marksiste-Leniniste TË PKSH-së, Sekretarin E Përgjithshëm Të Saj Enver Hoxha dhe anëtarët E Tjerë të Komitetit Qendror, të cilët e mbronin me vendosmëri këtë linjë dhe nuk binin dakord për ndërhyrje nga jashtë në punët e brendshme të partisë dhe të vendit, si pengesën kryesore për zbatimin e planit të tyre në Shqipëri.

Ishte një komplot i rrezikshëm që kërcënoi pavarësinë dhe sovranitetin kombëtar të vendit dhe kulmoi në plenumin e 8-të Të Komitetit Qendror TË PPSH në shkurt 1948.

Në këto ditë kyçe për fatin e partisë dhe të vendit, Enver Hoxha tregoi pjekuri Dhe guxim Të jashtëzakonshëm Marksist-Leninist, duke hedhur poshtë kategorikisht kërkesën E Titos për bashkimin e ushtrive dhe vendosjen e njësive Jugosllave në Shqipëri, duke kundërshtuar me vendosmëri pushtimin E Shqipërisë dhe thithjen e Saj Nga Jugosllavia.

Veprimet vendimtare të Enver Hoxhës për të mbrojtur pushtimet e popullit shqiptar nga ndërhyrja armiqësore E udhëheqjes Jugosllave morën një shtysë shtesë në lidhje me vendimet e Partisë Komuniste Gjithëpopullore Të Bolshevikëve që pasuan së shpejti në lidhje me udhëheqjen e Partisë Komuniste Jugosllave.

Zhvillimi I Ekonomisë

Fundi i viteve '40-fillimi i viteve' 50 të shekullit XX ishin vitet e hapave të parë, më të vështirë të Shqipërisë drejt zhvillimit ekonomik, social dhe kulturor. Pas sukseseve të para të arritura nga vendi në rikthimin e industrisë dhe bujqësisë së shkatërruar nga lufta, prodhimi i të cilave arriti dhe tejkaloi nivelin e paraluftës, populli shqiptar u përball me detyra edhe më madhështore. Dhe kryesorja është krijimi i themelit ekonomik të socializmit. Për këtë, Partia shqiptare e Punës (si Partia Komuniste E Shqipërisë filloi të thirrej në përputhje me vendimet e Kongresit të parë) identifikoi tre fusha si prioritete: industrializimin, zhvillimin e bujqësisë në bazë të bashkëpunimit, si dhe zhvillimin e një programi që synonte edukimin e popullsisë dhe zhvillimin e kulturës.

Enver Hoxha, duke qenë udhëheqësi I PPSH-së, u bë frymëzimi dhe organizatori i të gjitha atyre ndërmarrjeve që u kryen në ato vite.

Kongresi I Dytë I Partisë shqiptare të Punës, i mbajtur më 31 Mars - 7 prill 1952, miratoi një program për zhvillimin e mëtejshëm të ekonomisë socialiste. Në raportin e Bërë Nga Shoku Enver Hoxha dhe vendimet e miratuara Nga Kongresi, theksi kryesor ishte në përshpejtimin e industrializimit të vendit si një garanci për zhvillimin e suksesshëm të forcave prodhuese.

Kongresi e konsideroi mjaft të mundshëm zhvillimin ekonomik dhe kulturor të vendit në bazë të një plani afatgjatë. Ai miratoi direktivat për planin e parë pesëvjeçar, 1951-1955.

Enver Hoxha rizgjidhet Sekretar I Përgjithshëm i partisë.

Në përputhje me vendimet e kongresit të partisë, nën udhëheqjen E Enver Hoxhës, në vitet në vijim populli shqiptar arriti sukses mbresëlënës në shndërrimin E Shqipërisë nga një vend agrar i prapambetur në një vend agrar-industrial.

Marrëdhëniet me Bashkimin Sovjetik pas vitit 1953

Më 5 Mars 1953, komunistët, proletariati i të gjithë botës, i gjithë njerëzimi përparimtar pësuan një humbje të pariparueshme - Vdiq Joseph Vissarionovich Stalin.

Partia Shqiptare e Punës, populli i zakonshëm shqiptar që pa në personin E I. V. Stalinit, një udhëheqës i shquar i revolucionit, një luftëtar i paepur kundër imperializmit dhe reagimit botëror, një mbrojtës i vendosur i popujve të shtypur, një mik i madh dhe i sinqertë I Shqipërisë dhe i gjithë popullit shqiptar, ky lajm u prit me trishtim të thellë.

Në vitet pasuese, misioni i madh për të mbrojtur kauzën e madhe dhe emrin E Stalinit i ra shortit Të Enver Hoxhës, Partisë Shqiptare të Punës të udhëhequr prej tij.

PËR PPSH-në dhe Për Shokun Enver Hoxha, mbrojtja E Stalinit ishte pjesë përbërëse e luftës për pastërtinë E Marksizëm-Leninizmit, kundër shtrembërimeve dhe çoroditjeve oportuniste të këtij mësimi.

Pas vdekjes SË JV Stalin, elementët revizionistë në partitë komuniste dhe të punëtorëve, përfshirë Partinë Komuniste të Bashkimit Sovjetik, filluan të bëhen më aktivë, duke minuar themelet e partive të tyre dhe unitetin e lëvizjes komuniste ndërkombëtare.

Në vitet 50 TË shekullit XX, Partia Shqiptare e Punës kundërshtoi me guxim armikun më të rrezikshëm dhe më të fortë në radhët e lëvizjes komuniste botërore - revizionizmin E Hrushovit, duke parandaluar shndërrimin e saj në një lëvizje të vetme ndërkombëtare.

Enver Hoxha ndoqi nga afër dhe me shqetësim zhvillimin dhe forcimin e revizionizmit në Bashkimin Sovjetik. Nga viti 1953 deri në vitin 1960, ai kishte përsëritur takimet me udhëheqësit Sovjetikë dhe udhëheqësit e partive të tjera komuniste dhe të punëtorëve. Këto takime, si dhe veprime dhe hapa konkretë politikë nga udhëheqja Sovjetike, e bindën Më në fund Enver Hoxhën për natyrën thellësisht anti-Marksiste dhe anti-socialiste të grupit Hrushovian, i cili uzurpoi pushtetin në BRSS. Që nga sulmet e para të revizionistëve Të Hrushovit ndaj Marksizëm-Leninizmit, të shprehura në rehabilitimin E klikës Së Titos, duke zëvendësuar luftën e popujve për ruajtjen e paqes me bashkëpunimin me udhëheqësit e imperializmit, duke përhapur idenë e shpërthimit të luftës së klasave, Enver Hoxha ishte një kundërshtar i vendosur i kësaj rryme të sapolindur dhe më të rrezikshme të revizionizmit modern.

E gjithë rrjedha e ngjarjeve pasuese, veçanërisht vendimet E Kongresit të 20-TË TË CPSU dhe fillimi i ofensivës Së Hrushovit dhe bashkëpunëtorëve të tij kundër socializmit dhe lëvizjes komuniste botërore përgjatë gjithë frontit, konfirmuan plotësisht korrektësinë e kursit Marksist-Leninist të zgjedhur NGA PPSH i kryesuar Nga Shoku Enver Hoxha. Ky kurs kishte gjithashtu një rëndësi vendimtare për ruajtjen e fitimeve të socializmit në Republikën Popullore të Shqipërisë, mbrojtjen e sovranitetit dhe integritetit territorial të saj. Ai ngriti prestigjin E Shqipërisë socialiste në të gjithë botën dhe forcoi besimin në radhët e forcave të shëndetshme në lëvizjen komuniste botërore në triumfin e ideve Të Marksizëm-Leninizmit.

Ky kurs u konfirmua Në Kongresin III TË PPSH - së, mbajtur më 25 Maj-3 qershor 1956.

NË përgatitje të kongresit të saj të ardhshëm, PPSH duhej të zgjidhte çështjet e ngutshme me të cilat u përball lëvizja komuniste në lidhje me Kongresin XX TË KALUAR TË CPSU, dhe në të njëjtën kohë të merrej me presionin që i bëri udhëheqja Sovjetike, duke dashur të impononte kursin e saj revizionist.

Në Kongresin XX TË CPSU, të mbajtur në shkurt 1956, grupi I Hrushovit, pas tre vjet përgatitjeje, filloi një sulm të ashpër mbi parimet themelore Të Marksizëm-Leninizmit dhe në vijën E përgjithshme Marksiste-Leniniste, të cilën CPSU ndoqi nën udhëheqjen E J. V. Stalin.

Teoritë oportuniste për zëvendësimin e parimit të internacionalizmit proletar me parimin e ekzistencës paqësore të dy sistemeve, konkurrencës paqësore midis sistemeve socialiste dhe kapitaliste që konsolidojnë status quo-në e sistemit kapitalist botëror, teoritë e refuzimit të revolucionit socialist dhe diktaturës së proletariatit gjatë kalimit nga kapitalizmi në socializëm në favor të një rruge paqësore parlamentare brenda kornizës së të gjithë konceptit të, këto dhe dispozita të tjera revizioniste u konfirmuan zyrtarisht në linjën e përgjithshme TË CPSU.

Një goditje edhe më e fortë iu dha Në Kongresin XX të PKSH-së doktrinës Marksiste-Leniniste dhe sistemit socialist në kuadrin e raportit "sekret" Të Hrushovit. Në këtë raport, rruga e lavdishme e përshkuar Nga Partia Bolshevike që nga vdekja E V. i. Leninit u denigrua dhe shihej si një rrugë "plot gabime, çoroditje të mëdha dhe krime monstruoze."Kjo goditje ndoqi një qëllim specifik, domethënë, të legjitimonte eliminimin e linjës Marksiste-Leniniste TË CPSU, të zhvilluar në kongreset e saj të mëparshme; të adoptonte një linjë të re politike, revizioniste; të rishikonte Marksizëm-Leninizmin.

Për të hapur rrugën për arritjen e këtij qëllimi, grupi Hrushov duhej të "zhbënte" Stalinin, i cili mbrojti me vendosmëri Marksizëm-Leninizmin dhe e zhvilloi atë edhe më tej në kushtet e reja që mbizotëronin në botë si rezultat i fitores së Revolucionit socialist të tetorit, ndërtimit të një shoqërie socialiste në Bashkimin Sovjetik dhe formimit të një kampi socialist pas Luftës së Dytë Botërore. Për të maskuar pikëpamjet e tyre revizioniste, kundër-revolucionare dhe aktivitetet e tyre kundër-revolucionare, Hrushovi dhe xhelatët e tij përdorën të ashtuquajturin "kulti i personalitetit Të Stalinit."

Kongresi i 20-të I PKSH-së gjithashtu inkurajoi dhe rigjallëroi forcat anti-parti dhe elementët armiqësorë në Shqipëri. Ata kishin shpresa të mëdha se tani do të jetë e mundur të ndryshohet linja Marksiste-Leniniste E PPSH-Së dhe të rifitohen pozicionet e tyre të humbura, domethënë të fillohet i njëjti proces që u zhvillua në Bashkimin Sovjetik dhe disa vende të demokracive popullore.

Por, të gjitha intrigat armiqësore të forcave të kundër-revolucionit në Shqipëri pësuan një dështim të plotë.

Enver Hoxha ishte përgjegjës direkt për ekspozimin e revizionistëve dhe tradhtarëve Në Shqipëri Në Konferencën E Partisë Së Qytetit Të Tiranës të mbajtur në prag Të Kongresit III TË PPSH, të cilin armiqtë e popullit u përpoqën ta përdornin për të sulmuar vijën Marksiste-Leniniste dhe udhëheqjen Marksiste-Leniniste të partisë.

Pasi kundërshtoi me vendosmëri intrigat e reaksionit, Kongresi I Tretë I PPSH dënoi me vendosmëri veprimtaritë e elementëve anti-parti dhe ripohoi paprekshmërinë e kursit Marksist-Leninist të Partisë Shqiptare të Punës.

Kongresi përshkroi një program për zhvillimin e mëtejshëm socialist të vendit, duke marrë një kurs drejt përshpejtimit të shkallës së kolektivizimit të bujqësisë dhe miratoi direktivat e planit të dytë pesëvjeçar.

Në kongres, Enver Hoxha u rizgjodh Sekretar I Parë I Partisë (posti I Sekretarit Të Përgjithshëm Të Partisë u zëvendësua nga posti I Sekretarit Të Parë të Komitetit Qendror Të Partisë me vendim të plenumit të Komitetit Qendror TË PPSH-së më 12 korrik 1954).

Megjithë veprimet aktive të armiqve të brendshëm dhe të jashtëm, gjysma e dytë e viteve ' 50 u shënua nga rezultate mbresëlënëse të arritura Nga Shqipëria në të gjitha fushat e ndërtimit socialist. Dhjetëra ndërmarrje të reja industriale u vunë në veprim, duke çuar në krijimin e qyteteve të reja, dhe kolektivizimi i bujqësisë, në tërësi, u përfundua.

Pas shekujsh lufte kundër skllavërimit dhe shtypjes së huaj, populli shqiptar, për herë të parë, mori mundësinë për zhvillim të lirë kulturor. Arritja më e rëndësishme e revolucionit ishte eliminimi i analfabetizmit, kjo është trashëgimia më e vështirë e së kaluarës. Në fakt, në vend është krijuar sërish një rrjet institucionesh arsimore; në tiranë u hap universiteti i parë në historinë e vendit, qendra më e madhe arsimore dhe shkencore e vendit. U ngritën një sërë institucionesh të reja kulturore dhe artistike, si Instituti I Historisë dhe Gjuhësisë, Teatri I Operas dhe Baletit, etj.

Në vitet ' 50, Enver Hoxha e tregoi veten si një figurë aktive e politikës së jashtme dhe diplomat. Forcimi i lidhjeve Të Shqipërisë me shtetet e tjera është një aspekt i rëndësishëm i aktiviteteve të saj ndërkombëtare. Ai viziton shumë vende dhe merr pjesë aktive në takime dhe konferenca të ndryshme ndërkombëtare. Gjatë këtyre vizitave, ai takohet me liderët e krerëve dhe qeverive të këtyre vendeve, politikanë dhe liderë të partive të ndryshme politike. Ashtu si në të gjitha aktivitetet e tij, në fushën e marrëdhënieve ndërkombëtare, shpesh të vështira dhe të tensionuara, ai tregon aftësinë e një bashkëbiseduesi shumë të talentuar, një politikani të mençur, duke treguar njohuri të gjera për problemet dhe erudicionin e lakmueshëm. E gjithë kjo, natyrisht, kontribuoi në forcimin e mëtejshëm të prestigjit Të Shqipërisë në komunitetin botëror, duke fituar simpatinë në qarqet përparimtare dhe lëvizjen revolucionare.

Në fund të viteve 1950, marrëdhëniet midis PPSH dhe Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik arritën tensionin e tyre më të madh. Ngjarjet kundër-revolucionare në Poloni dhe Hungari në 1956, të cilat ndodhën me dijen Dhe me mbështetjen e drejtpërdrejtë të udhëheqjes Sovjetike, bashkëpunimin aktiv të udhëheqësve Sovjetikë me revizionistët Jugosllavë në kuadrin e dekompozimit të partive Marksiste-Leniniste në Demokracitë Popullore, veprimet provokuese Të Khrushchevites dhe Titovites kundër udhëheqjes SË PPSH, të shprehura në mbështetje të hapur nga ana e tyre e armiqve të partisë shqiptare të Punës - e gjithë kjo nuk mund të lihej pa u vërejtur.

Gjatë vizitave të tij në Moskë në dhjetor 1956 dhe prill 1957, Enver Hoxha i shpreh Hapur Hrushovit Dhe xhelatëve të tij pozicionin E PPSH-së për çështjet më të rëndësishme të lëvizjes komuniste dhe punëtore botërore, si dhe për një numër aspektesh të situatës ndërkombëtare.

Qëndrimi aktiv I PPSH-Së në mbrojtje Të Marksizëm-Leninizmit, kundër të gjitha manifestimeve të revizionizmit modern, që ngriti kokën pas Kongresit XX TË PKSH-së, u pasqyrua në raportin E Enver Hoxhës, të dorëzuar prej tij në Plenumin e shkurtit të Komitetit Qendror TË PPSH-së në vitin 1957.

Pozicioni revolucionar, internacionalist I PPSH-së u manifestua edhe në Takimin E Partive Komuniste dhe Të Punëtorëve të mbajtur në nëntor 1957 në Moskë.

Në këtë takim, grupi Hrushov u përpoq të miratonte kursin revizionist të Kongresit të 20-të TË CPSU-së si linjë e përgjithshme për të gjithë lëvizjen komuniste ndërkombëtare.

Një kontribut të madh në ekspozimin e këtyre pikëpamjeve anti-Marksiste dha delegacioni I PPSH-së i udhëhequr nga Shoku Enver Hoxha. Ajo bashkoi forcat me përpjekjet e delegacioneve të tjera që mbronin në konferencë parimet themelore të Marksizëm-Leninizmit.

Përballë logjikës së hekurt dhe argumenteve shkencore, revizionistët nuk rezistuan dot dhe u detyruan të tërhiqen. Në konferencën e zhvilluar dhe miratuar së bashku u përmblodhën përvoja e lëvizjes komuniste ndërkombëtare dhe ligjet e përgjithshme të revolucionit socialist dhe ndërtimit socialist, u përshkruan detyrat e përgjithshme të partive komuniste dhe të punëtorëve, si dhe normat e marrëdhënieve midis tyre. Deklarata bazohej në parimet revolucionare Të Marksizëm-Leninizmit.

Ndërkohë, udhëheqja Sovjetike, e kryesuar nga Hrushovi, duke shpërfillur plotësisht përfundimet revolucionare të deklaratës së përbashkët, vazhdoi të propagandonte dhe zbatonte përfundimet revizioniste të Kongresit të 20-të.

Vizita zyrtare e hrushovit në Shqipëri Në Maj 1959, pretendimet e tij të ashpra për të vendosur një bazë detare në këtë vend, si dhe përpjekjet për ta kthyer Shqipërinë Në një shtojcë të lëndës SË parë TË BRSS duke transferuar ekonominë e saj në rrugën e kultivimit monokulturor të agrumeve, u zbuluan përfundimisht në planet hegjemoniste të udhëheqjes shqiptare të revizionistëve Sovjetikë.

Dështimi i politikës Së Khrushchevites për të përfshirë Partinë shqiptare të Punës në një komplot të përgatitur prej tij për të ndarë lëvizjen komuniste botërore në Takimin E Bukureshtit të partive komuniste dhe të punëtorëve që morën pjesë në Kongresin e partisë së punëtorëve rumunë në qershor 1960 dhe mbledhjen E Moskës të Partisë Komuniste Dhe Të Punëtorëve 81 të mbajtur menjëherë pas kësaj , me një fjalim historik të mbajtur

Në mbledhjen E Moskës, Enver Hoxha, duke përmbushur direktivat e Komitetit Qendror TË PPSH, kritikoi drejtpërdrejt tezat revizioniste të Kongresit XX TË PKSH, si dhe udhëheqjen Sovjetike, e cila mbrojti dhe përhapi pikëpamje anti-Marksiste, zhvilloi veprimtari anti-socialiste dhe antikomuniste.

Qëndrimi guximtar parimor Marksist-Leninist i Shokut Enver Hoxha, i marrë prej tij dhe delegacionit TË PPSH-së në Konferencën E Moskës, dëshmoi për pjekurinë e lartë revolucionare TË PPSH-së. Simpatia dhe mbështetja E PPSH nga forcat revolucionare në mbarë botën është rritur edhe më shumë.

Në kushtet e fillimit të presionit të hapur politik, ushtarak dhe ekonomik nga revizionistët Sovjetikë, Kongresi IV I PPSH u mbajt në Tiranë nga data 13 deri më 20 shkurt 1961.

Kongresi deklaroi krijimin e themeleve të socializmit, si në qytet ashtu edhe në fshat. Kongresi përcaktoi drejtimin e një faze të re në ndërtimin socialist të vendit — fazën e ndërtimit të plotë të një shoqërie socialiste. Forcimi i mëtejshëm i diktaturës së proletariatit u njoh si kusht i domosdoshëm për ndërtimin e plotë të një shoqërie socialiste dhe mbrojtjen e sistemit socialist.

Kongresi miratoi direktivat për planin e tretë pesëvjeçar dhe konsolidoi pozitën revolucionare TË PPSH-së në luftën midis Marksizëm-Leninizmit dhe revizionizmit modern.

Fjalimi i zjarrtë I Enver Hoxhës në Kongresin IV TË PPSH gjeti një përgjigje dhe mbështetje të gjerë mes komunistëve shqiptarë dhe gjithë popullit shqiptar. Shpresat e të dërguarve Të Hrushovit në kongres se politika parimore e udhëheqjes SË PPSH-së në kushtet e bllokadës së shpalosur nga Bashkimi sovjetik revizionist nuk do të gjente mirëkuptim midis delegatëve të kongresit ishin një dështim i plotë.

Duke shprehur mbështetjen e plotë për LINJËN PPSH, Fjalën E Enver Hoxhës para masave të qytetit Të Beratit. Viti 1961.Kongresi Komunist shqiptar rizgjodhi Enver Hoxhën Si Sekretar të PARË.

Detyrat ambicioze të vendosura nga kongresi për të ndërtuar plotësisht bazën materiale dhe teknike të socializmit përmes zhvillimit të forcave prodhuese në një nivel të ri, më të lartë, si dhe vështirësitë e krijuara nga tradhtia e revizionistëve Hrushovianë, kërkuan një mobilizim të përgjithshëm të partisë dhe popullit.

Në pranverën e vitit 1961, udhëheqja Sovjetike filloi një ofensivë të përgjithshme kundër Republika popullore E Shqipërisë në fushat politike dhe ekonomike, duke transferuar dallimet ideologjike në fushën e marrëdhënieve ndërshtetërore.

Ai ndërpret në mënyrë të njëanshme të gjitha marrëveshjet e lidhura midis dy vendeve, ndalon dhënien e kredive në përputhje me marrëveshjet e nënshkruara më parë, të gjitha lidhjet tregtare, shkencore, teknike dhe kulturore. Revizionistët e hrushovit, me zhurmë dhe kërcënime të mëdha, kujtojnë të gjithë specialistët Sovjetikë nga Shqipëria dhe përfundojnë marrëveshjet për trajnimin e QYTETARËVE TË Republika popullore E Shqipërisë në institucionet arsimore të Bashkimit Sovjetik.

Në Maj 1961, udhëheqja Sovjetike ndërpreu në Mënyrë arbitrare marrëveshjet ekzistuese dypalëshe për detyrimet e marra prej tyre në përputhje me Paktin E Varshavës, dhe ndaloi plotësisht furnizimin me armë dhe pajisje të tjera të nevojshme Për Ushtrinë Popullore shqiptare.

Në funksion të plotë të të gjithë botës, ajo tërheq në Mënyrë demonstrative anijet e saj nga baza detare Në Vlorë dhe vjedh nga Shqipëria 8 nëndetëse që i përkisnin këtij vendi sipas marrëveshjeve të nënshkruara, si dhe anijet luftarake shqiptare që po riparoheshin në portin Sevastopol, duke shpresuar të dobësonte fuqinë ushtarake Të Shqipërisë dhe thithjen e saj nga një mjedis i jashtëm armiqësor.

Më në fund, Në Kongresin e 22-TË TË PKBS-së në tetor 1961, Hrushovi u bëri thirrje hapur komunistëve shqiptarë dhe popullit shqiptar që të kundër-revoluciononin, për të përmbysur udhëheqjen e partisë dhe të shtetit të vendit.

Deri në atë kohë, Partia shqiptare e Punës nuk kishte zbuluar kurrë publikisht mosmarrëveshje serioze ideologjike me udhëheqjen E CPSU, duke u nisur nga fakti se ajo i nënshtron kritika kaq të ashpra parimore udhëheqjes Sovjetike në kuadrin e takimeve dhe konferencave ndër-partiake të Partive Komuniste nga një përpjekje për të ruajtur unitetin e lëvizjes komuniste ndërkombëtare dhe kampit socialist. Dhe uniteti nuk mund të ruhet pa zbuluar gabimet dhe dukuritë negative, pa iu nënshtruar dënimit të rëndë dhe pa i korrigjuar ato mbi baza Marksiste-Leniniste.

Duke publikuar në mënyrë të njëanshme mosmarrëveshjet dhe duke kaluar në sulme të hapura NDAJ PPSH, klika Hrushov i dha armët e armikut dhe në këtë mënyrë mori përgjegjësinë historike për ndarjen në unitetin e kampit socialist dhe lëvizjes komuniste ndërkombëtare.

NË këtë mjedis, PPSH nuk mund të heshtte. Në një raport të Bërë Nga Shoku Enver Hoxha më 7 nëntor 1961, me rastin e 20-vjetorit të themelimit TË PPSH-së dhe 44-vjetorit të Revolucionit Socialist të tetorit, Partia Shqiptare e Punës i nënshtroi marrëdhëniet Sovjeto-shqiptare në një analizë Të thellë Marksiste-Leniniste dhe vërtetoi se shkaku i agravimit të tyre ishte politika shoviniste, anti-Marksiste , me fuqi Të Madhe E Hrushovit dhe grupit të tij revizionist. Ky grup tradhtoi Marksizëm-Leninizmin dhe politikën tradicionale, e cila ndiqej vazhdimisht nga Partia Bolshevike dhe qeveria Sovjetike nën udhëheqjen E V. I. Leninit dhe I. V. Stalinit.

Fitorja e revizionizmit në Bashkimin Sovjetik, shteti i parë socialist në botë, ishte tragjedia më e madhe që ka përjetuar ndonjëherë lëvizja komuniste ndërkombëtare. Kjo tragjedi për shumë vite në vazhdim përcaktoi tiparet e zhvillimit të mëtejshëm të lëvizjes revolucionare dhe komuniste botërore, fitoren e përkohshme të forcave të kundërrevolucionit në të gjithë botën në të ardhmen.

Enver Hoxha, si Marksist-Leninist i shquar, i përkiste, në ato 60 të vështira të shekullit xx për lëvizjen komuniste botërore, një kontribut i madh për zbulimin e origjinës, shkaqeve dhe kushteve të shfaqjes së revizionizmit modern dhe ekspozimit të tij. Revizionizmi më i rrezikshëm që ka ardhur në pushtet dhe ka forcë të madhe ekonomike dhe ushtarake.

Fjalimet e shumta Të Enver Hoxhës, artikujt dhe veprat e tij të shkruara prej tij gjatë kësaj periudhe, dëshmojnë për njohjen më të thellë Nga Enver Hoxha se Enver Hoxha është ndër veteranët e Luftës Së Pavarësisë Kombëtare.themelet E Marksizëm-Leninizmit dhe zhvillimi i tij krijues i kësaj doktrine në lidhje me kushtet e reja që shfaqen në lëvizjen revolucionare botërore.

Qëndrueshmëria dhe bindja e patundur E Enver Hoxhës në korrektësinë e ideve Të Marksizëm-Leninizmit, kauzës së socializmit, mbështetjes së komunistëve dhe forcave revolucionare të të gjithë botës nuk e lejuan revizionizmin të fitonte një fitore Në Shqipëri në ato vite.

Forca e udhëheqësit shqiptar qëndronte jo vetëm në respektimin e thellë të mësimeve të mëdha Të Marks-Engelsit-Leninit-Stalinit, por edhe në lidhjen e tij të thellë e të pandashme me popullin e tij. Domethënë, në popullin e tij, në kulturën e tij shekullore, në traditat dhe pushtimet e tij, ai pa një burim të pashtershëm energjie, një garanci për të gjitha fitoret e ardhshme madhështore.

Në të gjitha ditët e rëndësishme që lidhen me piketat historike në jetën e popullit shqiptar, ai ishte gjithmonë në mes të popullit, së bashku me të.

Në nëntor të vitit 1962, Shqipëria kremtoi solemnisht 50-vjetorin e shpalljes së Pavarësisë Kombëtare. Uniteti i partisë dhe i popullit këto ditë, udhëheqësi i tyre në personin E Shokut Enver Hoxha, ka treguar si asnjëherë më parë forcën dhe kohezionin e palëkundur të Shqipërisë Së re Socialiste.

Bashkëkohësit vunë në dukje efikasitetin e jashtëzakonshëm të Enver Hoxhës. Edhe në momente të shkurtra të kohës së lirë, pushimi pas punës intensive qeveritare dhe partiake, gjatë takimeve me miq dhe bashkëpunëtorë të ngushtë, të gjitha mendimet e tij ishin për problemet e atdheut të tij dhe të njerëzve të zakonshëm. Ai u përpoq të përdorte çdo minutë të lirë për të lexuar, studiuar lëndët dhe shkencat e nevojshme për të zgjidhur problemet që e ballafaqojnë atë si udhëheqës të një vendi të vogël, por shumë krenar të pavarur. Koha e lirë përdorej për veprimtaritë teorike shumëplanëshe të Enver Hoxhës. Veprat e shkruara Nga Enver Hoxha në ato dhe vitet pasuese janë një kontribut i paçmuar në thesarin botëror Të Marksizëm-Leninizmit.

Thirrjes së revizionistëve Hrushovianë për të përmbysur udhëheqjen e partisë dhe të shtetit, ndaj sulmeve, presionit dhe shantazheve të tyre, komunistët shqiptarë dhe masat e gjera të punës iu përgjigjën duke intensifikuar luftën për të përmbushur detyrat e planit të tretë pesëvjeçar.

Partia Shqiptare e Punës erdhi Në Kongresin E Saj Të Pestë, të mbajtur nga 1 deri më 8 nëntor 1966, edhe më e bashkuar dhe më e fortë, dhe populli shqiptar me suksese të rëndësishme të arritura në ndërtimin e socializmit në vend.

Kongresi i 5-të zë një vend të veçantë në historinë E PPSH. U hap në prag të përvjetorit të lavdishëm të partisë, 25 vjetorit të themelimit të saj, ky ishte kongresi i parë pas prishjes nga Bashkimi Sovjetik të marrëdhënieve diplomatike me Republikën Popullore të Shqipërisë dhe vendosjes nga klika Hrushoviane të një bllokade totale ekonomike, politike dhe informative të këtij vendi.

Raporti, që dha Enver Hoxha në kongres, bëri një analizë të thellë të arsyeve të degjenerimit të Partisë Komuniste Sovjetike dhe shtetit.

Burokracia që mbyti Partinë Komuniste të Bashkimit Sovjetik bëri të mundur që revizionistët Hrushovianë të merrnin pushtetin. Formimi i një shtrese të privilegjuar të zyrtarëve shtetërorë dhe partiakë, burokratëve, udhëheqësve ekonomikë, punëtorëve në art, shkencë dhe kulturë, të cilët morën paga të larta dhe kishin një standard shumë të lartë jetese në krahasim me masat e punës, u bë një bazë e vërtetë shoqërore për prosperitetin e pikëpamjeve revizioniste, një mbështetje solide e grupeve revizioniste në dëshirën e tyre për të rrëzuar

U konfirmua korrektësia historike e mësimit Marksist-Leninist mbi luftën e klasave. Praktika e ndërtimit të socializmit ka konfirmuar se edhe pas eliminimit të klasave shfrytëzuese si të tilla, lufta e klasave vazhdon dhe ndërthuret me luftën e klasave në arenën ndërkombëtare. Për më tepër, lufta e klasave drejtohet jo vetëm kundër armiqve të brendshëm dhe të jashtëm; po zhvillohet si në mesin e popullit, ashtu edhe në radhët E Partisë kundër ideologjisë borgjeze, kundër dukurive të huaja për ne, pikëpamjeve patriarkale, feudale dhe borgjeze, zakoneve dhe zakoneve të ruajtura në vetëdijen dhe sjelljen e njerëzve që punojnë. Një luftë kokëfortë midis ideologjisë socialiste dhe borgjeze po zhvillohet në mendjet e çdo punëtori. Sistemi socialist kërcënohet jo vetëm nga mbetjet e klasave shfrytëzuese dhe agresioni i armatosur imperialist,

Përvoja e hidhur E Bashkimit Sovjetik dhe një numri vendesh të Tjera të Evropës Lindore ka konfirmuar se armiqtë e klasës, të brendshëm dhe të jashtëm, po përpiqen me të gjitha forcat për të arritur hakmarrjen, duke hapur rrugën për një kundër-revolucion socio-politik pikërisht përmes kundër-revolucionit në sferat ideologjike dhe kulturore.

Kongresi I Pestë theksoi nevojën e thellimit të revolucionit ideologjik si bazë për zhvillimin e mëtejshëm të vazhdueshëm të revolucionit socialist në të gjitha fushat dhe forcimin e mëtejshëm të diktaturës së proletariatit.

Enver Hoxha u zgjodh Sërish Sekretar i parë.

Shqipëria Socialiste

Analiza e thellë shkencore të cilës Kongresi i nënshtroi probleme të rëndësishme bashkëkohore me karakter kombëtar dhe ndërkombëtar dhe udhëzimet e dhëna prej tij hapën horizonte të reja në rrugën e ndërtimit të plotë të një shoqërie socialiste. Detyrat e vendosura nga kongresi dhe mbi të gjitha forcimi i gjithanshëm i sistemit socialist duke revolucionarizuar më tej gjithë jetën e vendit, përcaktuan detyrat e mëtejshme të partisë dhe të mbarë popullit shqiptar.

Në këtë kohë, më shumë se kurrë më parë, partia ishte e angazhuar në përgjithësimin shkencor të përvojës së saj revolucionare dhe përvojës së masave. Këto përgjithësime u pasqyruan në fjalimet dhe raportet e shumta të Shokut Enver Hoxha, në dokumentet dhe materialet e partisë së asaj periudhe dhe hapën perspektiva për zhvillimin dhe përparimin e mëtejshëm të Shqipërisë përgjatë rrugës së socializmit. Fjalimi i famshëm i Shokut Enver Hoxha më 6 shkurt 1967 "për revolucionarizimin e mëtejshëm të partisë dhe pushtetit popullor", mbajtur në një mbledhje të disa organizatave parësore të qytetit Të Tiranës, kishte një rëndësi të veçantë për zbatimin e detyrave të përcaktuara Nga Kongresi I V-TË I PPSH-së . Në fakt, ajo është bërë një dokument program i PPSH për vitet e ardhshme.

Në planin e 4-të pesëvjeçar, vendi hyri në fazën e industrializimit, faza e zhvillimit të industrisë së përpunimit të rëndë. Krijimi i kësaj dege të industrisë kontribuoi në përmirësimin e strukturës së prodhimit industrial, forcimin e industrisë dhe të gjithë ekonomisë kombëtare, konsolidimin e pavarësisë së saj, në shumë mënyra kontribuoi në rritjen e bujqësisë.

Gjysma e dytë e viteve ' 60 u shënua nga puna intensive krijuese e shokut Enver Hoxha si publicist.

Situata ndërkombëtare u bë më e komplikuar. Një nga tiparet më të rëndësishme të situatës ndërkombëtare ishte formimi i një aleance të re midis imperializmit Amerikan dhe imperializmit revizionist Sovjetik. Kjo aleancë bazohej në interesa të përbashkëta dhe qëllime strategjike për ndarjen e sferave të ndikimit dhe vendosjen e dominimit të dy fuqive të mëdha në botë.

Polemikat gjithëpërfshirëse me revizionizmin modern, situata gjithnjë e më e rënduar ndërkombëtare u bë për Enver Hoxhën një shtysë serioze për një analizë të thellë të proceseve të zhvillimit shoqëror botëror.

Refleksione, letra, artikuj, kujtime të shumta Të Enver Hoxhës së kësaj kohe janë të mbushura me shqetësim të thellë për fatin dhe perspektivat e zhvillimit të revolucionit në Shqipëri dhe në mbarë botën. Dënimi i tij i vendosur për veprimet agresive të ushtrisë Amerikane që lëshoi luftën në Vietnam, agresionin Izraelit kundër vendeve Arabe, pushtimin E Çekosllovakisë nga social-imperialistët Sovjetikë, politikën neo-kolonialiste të superfuqive ndaj vendeve të pavarura të Azisë, Afrikës dhe Amerikës latine fitoi enver Hoxhën dashuri dhe respekt jo vetëm në vendin e tij, por edhe në të gjithë botën.

Një shembull i mrekullueshëm i pozicionit parimor TË ARRSH në arenën ndërkombëtare është denoncimi Nga Shqipëria në shtator 1968 me sugjerimin E Shokut Enver Hoxha Të Paktit Të Varshavës, i cili, siç treguan ngjarjet Çekosllovake, u bë një instrument i politikës së tyre grabitqare imperialiste në duart e udhëheqjes Sovjetike.

Shoku Enver Hoxha e quajti " teorinë e sovranitetit të kufizuar "të sajuar Nga Brezhnjevi pas kapjes Së Çekosllovakisë" teoria e shovinizmit dhe zgjerimit me fuqi të madhe, teoria me të cilën imperialistët E rinj, Sovjetikë kërkojnë të eliminojnë të gjithë sovranitetin e popujve të tjerë dhe të krijojnë për vete një "të drejtë sovrane" për të ndërhyrë ku dhe kur do ta pëlqejnë. "

Si më parë, Gjatë këtyre viteve Enver Hoxha kalon një pjesë të konsiderueshme të kohës duke udhëtuar nëpër vend. Ai takohet me krerët e ndërmarrjeve, punëtorët e partisë në rajone, njerëz të zakonshëm, viziton qytete të mëdha dhe fshatra të largëta. Këto udhëtime dhe këto takime ishin pjesë e pandashme dhe e rëndësishme e punës dhe aktiviteteve të Shokut Enver Hoxha. Në këto takime, ai tërhoqi energji dhe bindje në korrektësinë e linjës së ndjekur nga partia dhe udhëheqja E ARRSH-së. Përveç kësaj, këto udhëtime ndihmuan për të gjetur më mirë, në vend, gjendjen reale të punëve, për të kuptuar problemet, për të identifikuar arritjet dhe mangësitë në zbatimin e udhëzimeve të programit të Partisë shqiptare të Punës. Nga ana tjetër, shpjegimi i drejtpërdrejtë i politikës së udhëheqjes shqiptare ndaj popullsisë së saj forcoi besimin e tyre tek udhëheqësit e tyre, të cilët ishin mish e mish me popullin e tyre.

Ndoshta, është e vështirë të gjesh Në Shqipëri një vend të tillë, një rajon, një qytet, një fshat që në një kohë apo në një tjetër nuk do të ishte vizituar Nga Enver Hoxha. Ai është i pranishëm në hapjen e minierave, fabrikave, fabrikave. Hedh themelet për shkolla të reja, qendra kulturore dhe historike.

Socializmi ka përfshirë të gjithë vendin në procesin e transformimeve madhështore. Dhe Enver Hoxha po ecën në hap me vendin e tij, me popullin e tij.

Gjatë gjithë jetës Së Tij, Enver Hoxha mbarti dashuri dhe respekt të pandryshueshëm për njerëzit e zakonshëm, të cilët, me armë në duar gjatë viteve të luftës, fituan lirinë për Atdheun e tyre dhe siguruan një jetë paqësore dhe dinjitoze për bijtë dhe bijat e tyre. Gjatë secilës prej vizitave të tij që Enver Hoxha bëri në rajone të ndryshme Të Shqipërisë, veteranët e luftës, prindërit, vajzat dhe djemtë e heronjve të rënë ishin njerëzit e parë që takoi, duke i bërë nder këtyre njerëzve.

Edhe pse vitet kalonin dhe flokët E Enver Hoxhës tashmë ishin kthyer në gri, të gjitha nënat që ishin më të mëdha se ai e quanin thjesht një djalë.

E gjithë puna dhe veprimtaria E Enver Hoxhës krijoi një situatë revolucionare në vend që solli një mënyrë të re të shëndetshme jetese socialiste për të gjitha shtresat e shoqërisë shqiptare.

Shqipëria më në fund u nda me një trashëgimi dhe gjurmë të vështirë të së kaluarës: pabarazinë e grave, individualizmin si manifestim i psikologjisë petty-borgjeze, prapambetjen kulturore, paragjykimet dhe zakonet fetare.

Vetëm në kushtet e socializmit, një grua shqiptare, e cila kishte qenë në një pozitë skllavërie të varur, si në familje ashtu edhe në shoqëri, gjatë gjithë historisë shekullore të vendit në përputhje me kanunet mesjetare, mori çlirim të plotë ekonomik, politik dhe shoqëror.

Formimi i një personi të ri, të armatosur me një botëkuptim revolucionar, i cili vendos interesat publike mbi ato personale, ishte një nga arritjet më të rëndësishme të PPSH.

Uniteti i gjithë popullit shqiptar, gatishmëria e tyre për vetëflijim, u manifestua veçanërisht në ditët e vështira të dimrit të vitit 1967, kur rajonet veriore të Shqipërisë iu nënshtruan një tërmeti të fortë. Dhe në këto ditë të vështira për vendin, lideri I saj Enver Hoxha ishte me njerëzit e tij në zonat e shkatërruara nga tërmeti.

Revolucioni ideologjik u shërbye drejtpërdrejt nga revolucioni në fushën e kulturës, i cili u zhvillua në unitet të plotë dhe lidhje organike me të.

E gjithë historia e popullit shqiptar është historia e luftës së tyre shekullore për lirinë dhe pavarësinë e tyre. Studimi i historisë së vendit, ruajtja e trashëgimisë së tij kombëtare dhe kulturore, gjuha, arti dhe letërsia origjinale e tij ishte detyra më e rëndësishme E PPSH-së. Enver Hoxha gjithmonë i kushtonte vëmendje të pandërprerë personale kësaj, duke besuar se arti dhe kultura e vërtetë duhet të mbështeteshin fort në tokën e tyre amtare, ata duhet të tërhiqnin frymëzim nga populli dhe t'u shërbenin atyre plotësisht.

Rezistenca e popullit shqiptar në Mesjetë, e udhëhequr Nga Skënderbeu ndaj pushtimit Osman, ka qenë gjithmonë pjesë e krenarisë dhe vetëdijes kombëtare.

Pesëqind vjet pas vdekjes Së Skënderbeut, shqipëria mori lirinë e vërtetë në personin e popullit, i cili zgjodhi rrugën e vet drejt pavarësisë së tyre, i cili kishte udhëheqësin e vet kombëtar, duke e udhëhequr atë përgjatë kësaj rruge.

Brezi i ri ka qenë gjithmonë objekt i kujdesit të veçantë TË PPSH-së dhe personalisht Të Enver Hoxhës. Epoka e socializmit hapi të gjitha dyert për të rinjtë, duke siguruar arsim falas, mundësinë e pjesëmarrjes aktive në jetën shtetërore dhe politike të shoqërisë. Udhëzimet e partisë për revolucionarizimin e shkollës, të paraqitura Nga Enver Hoxha Në Mars 1968, hapën perspektiva të reja për forcimin e mëtejshëm të studentëve, edukimin e tyre në frymën e botëkuptimit Marksist-Leninist, sigurimin e një lidhjeje të ngushtë midis studimit dhe jetës dhe përgatitjen e një zëvendësimi të denjë për brezin aktual.

Partia Shqiptare e Punës iu afrua Kongresit TË VI të saj, të mbajtur nga 1 deri më 7 nëntor 1971, me suksese dhe fitore të reja historike.

Megjithë rrethimin dhe bllokadën imperialiste-revizioniste, detyrat e përshkruara nga kongresi i mëparshëm u përmbushën dhe u tejmbushën. Elektrifikimi i të gjithë vendit u përfundua plotësisht, gjatë viteve të planit të 4-të pesëvjeçar, u ndërtuan më shumë se 200 objekte të mëdha dhe të rëndësishme për ekonominë kombëtare. Prodhimi bujqësor u rrit dukshëm, mirëqenia materiale e popullit shqiptar u rrit, të gjitha taksat dhe tarifat u shfuqizuan plotësisht në vend.

Plani i 4 pesëvjeçar hyri në histori"... si periudhë e ndërmarrjeve të mëdha kombëtare dhe heroizmit masiv, kur pushteti i bashkuar i popullit, nën udhëheqjen e partisë, tronditi malet dhe fushat ..."(Enver Hoxha. Raport Në Kongresin E VI TË PPSH-së).

Kongresi analizoi aktivitetet e partisë gjatë pesë viteve të fundit. Mbi këtë bazë, ai bëri përgjithësime, nxori mësime dhe përvijoi detyra të reja, qëllimi i të cilave ishte thellimi i revolucionit socialist në të gjitha fushat. Kongresi theksoi veçanërisht rëndësinë e detyrës së forcimit dhe revolucionarizimit të mëtejshëm të diktaturës së proletariatit në vend si garant i socializmit, sovranitetit dhe pavarësisë së plotë kombëtare dhe përparimit të suksesshëm drejt komunizmit. Në kushtet kur diktatura e proletariatit u likuidua Në Bashkimin Sovjetik dhe në vendet e tjera ish-socialiste, kur revizionistët modernë dhe të gjithë armiqtë e socializmit drejtuan drejtimin e luftës së tyre kundër saj si teori dhe si praktikë, mbrojtjen,

Në kuadrin e forcimit të diktaturës së proletariatit, kongresi trajtoi edhe çështjen më të rëndësishme të mbrojtjes së atdheut. Në lidhje me çështjen e mbrojtjes, Enver Hoxha zhvilloi më tej sigurimin Marksist-Leninist për armatosjen, gatishmërinë luftarake dhe stërvitjen ushtarake të të gjithë popullit. I udhëhequr nga udhëzimet E Leninit se "çdo qytetar duhet të jetë ushtar dhe çdo ushtar duhet të jetë qytetar", kongresi udhëzoi që të gjithë njerëzit që punojnë njëkohësisht të punojnë, studiojnë dhe përgatiten për mbrojtje. Kjo nënkuptonte zbatimin e udhëzimeve të dhëna Nga Shoku Enver Hoxha Në Ministrinë e Mbrojtjes Popullore në vitin 1970 për kalimin në një sistem të përgjithshëm arsimor.

Përgatitja ushtarake e ushtrisë dhe e gjithë popullit për një luftë të mundshme u diktua nga situata më e ndërlikuar ndërkombëtare dhe rrethimi imperialist-revizionist i vendit. Lufta e lëshuar nga ushtria Amerikane Në Indokinë, pushtimi I Çekosllovakisë nga Bashkimi Sovjetik, gara e shfrenuar e armëve, lufta e ashpër dhe konfrontimi ushtarak i dy superfuqive në Evropë, agresioni Izraelit në qershor 1967 kundër Egjiptit, Sirisë Dhe Jordanisë , prapa skenave të të cilave ishin imperialistët Amerikanë Dhe Sovjetikë, gjë që e bëri rajonin në afërsi Të shqipërisë të flakëronte, më në Fund, provokimet e pandërprera Nga

Kongresi miratoi direktivat për planin e 5-të pesëvjeçar për zhvillimin ekonomik dhe kulturor të vendit, i cili parashikonte transformimin E Shqipërisë nga një vend agrar-industrial në një vend industrial-agrar.

Shoku Enver Hoxha u rizgjodh Sekretar i Parë I Komitetit Qendror të Partisë shqiptare të Punës.

Puna e kongresit dhe vendimet e marra në të shënuan fillimin e një konfrontimi serioz midis Partisë Shqiptare të Punës dhe Partisë Komuniste të Kinës. I udhëhequr nga parimi i internacionalizmit proletar, PPSH nuk i bëri publike hapur dallimet e saj me PK e Kinës në kongres. Sidoqoftë, vendimet e miratuara nga kongresi për të gjitha çështjet kryesore të zhvillimit të lëvizjes botërore të punëtorëve dhe komunistëve, roli dhe vendi i imperializmit modern dhe social-imperializmit, devijuan plotësisht nga udhëzimet zyrtare të KPP-së.

Në gjysmën e mesme dhe të dytë të viteve ' 60 TË shekullit XX, Partia Shqiptare e Punës u përball me përpjekjet e udhëheqjes së Partisë Komuniste Kineze për të përfshirë Shqipërinë dhe udhëheqjen e vendit në sferën e saj të ndikimit.

BASHKIMI PPSH dhe KPK filluan të marrin formë në kapërcyell të viteve 50-60 të shekullit të kaluar. PPSH i erdhi në ndihmë Popullit Kinez gjatë asaj periudhe shumë kritike që Po Kalonte Kina si pasojë e trazirave të thella të brendshme dhe një sulmi të ashpër ndaj saj nga fronti i bashkuar imperialisto-revizionist. Duke besuar se Kina ishte një vend socialist dhe PK e Kinës ishte një parti Marksiste-Leniniste, PPSH gjithmonë ka shprehur solidaritetin e saj me ta dhe ka luftuar për të forcuar në mënyrë të qëndrueshme miqësinë dhe aleancën militante midis dy partive dhe dy vendeve në bazë Të Marksizëm-Leninizmit dhe internacionalizmit proletar, pavarësisht nga fakti se ajo nuk pajtohej me një numër pikëpamjesh Dhe veprimesh Jo-Marksiste të udhëheqjes Kineze.

Sidoqoftë, flirtimi i udhëheqjes SË PK e Kinës ME revizionistët Sovjetikë, veçanërisht pasi Hrushovi u lirua nga postet e tij në tetor 1964, mungesa e parimit të Tyre ndaj revizionistëve Tito, politika e dyfishtë E PK e Kinës ndaj partive Të reja Marksiste-Leniniste, përpjekjet për të detyruar PPSH të udhëhiqej në punën e saj nga qëndrimet anti-Marksiste dhe idetë E Mao (përfshirë, teori të gabuara për ekzistencën e borgjezisë si klasë gjatë gjithë periudhës; teoritë për pranueshmërinë e ekzistencës së fraksioneve në parti, etj. ), së fundi, teknikat dhe metodat e zbatimit të Të ashtuquajturit Revolucion Kulturor në Kinë, i cili nuk kishte asgjë të përbashkët me revolucionin proletar, e detyruan PPSH përsëri në vitet ' 60 të dyshonte në aderimin E PK e Kinës dhe udhëheqjen e saj, të kryesuar Nga Mao Ce Dun, Në Marksizëm-Leninizëm.

Më pas, sidomos pas intrigave dhe përpjekjeve të udhëheqjes SË PKSH-SË për ta tërhequr Shqipërinë në një aleancë ushtarake Me Jugosllavinë dhe Rumaninë në vitin 1968, si dhe afrimit të sinqertë të Kinës me imperializmin Amerikan që filloi në fillim të viteve ' 70, këto dyshime u rritën së pari në heshtje, dhe më pas në konfrontim të hapur midis Partisë Shqiptare të Punës dhe Partisë Komuniste Kineze.

Refuzimi I PKK-së për të dërguar delegacionin e saj Në Kongresin e 6-të Të Partisë Shqiptare të Punës nën pretekste të sforcuara dukej si një manifestim i mprehjes së mosmarrëveshjeve.

Një rol të rëndësishëm në zgjidhjen e detyrave të përvijuara Nga Kongresi I VI-TË I PPSH-së luajti fjalimi i mbajtur Nga Shoku Enver Hoxha në Plenumin e Komitetit Të Partisë Së Rrethit Mat Më 26 shkurt 1972.

Qëllimi kryesor i këtij fjalimi ishte një kuptim më i thellë dhe zbatim edhe më i mirë i tezës Më të rëndësishme Marksiste-Leniniste, e cila u theksua veçanërisht Nga Kongresi, se socializmi ndërtohet nga masat e popullit dhe roli i partisë së klasës punëtore është t'i bëjë ata të vetëdijshëm. Në këtë fjalim, Enver Hoxha parashtroi një sërë idesh specifike dhe të rëndësishme për forcimin e rolit të masave në jetën ekonomike, politike dhe ideologjike të shoqërisë shqiptare. Duke rikonfirmuar rolin vendimtar dhe udhëheqës të partisë në revolucion dhe ndërtimin e një shoqërie socialiste, ai theksoi nevojën, më shumë se kurrë, për të përfshirë masat në pjesëmarrjen në punët e shtetit dhe në menaxhimin e ekonomisë socialiste. Ky fjalim i dha një shtysë të re punës së organeve partiake dhe shtetërore, rriti entuziazmin e masave dhe i dha një goditje shtesë burokracisë.

Fillimi i vitit 1973 u shënua nga një tjetër ngjarje e rëndësishme-krijimi I Akademisë së Shkencave në Shqipëri. Krijimi i këtij institucioni të lartë akademik dëshmoi për zhvillimin dhe përparimin e mëtejshëm kulturor Të Shqipërisë Socialiste, e cila në më pak se tridhjetë vjet të historisë së saj moderne u ngrit nga thellësitë e prapambetjes, injorancës dhe errësirës. Shqipëria tani kishte specialistët dhe shkencëtarët e vet në fushat më të ndryshme të shkencës moderne. Enver Hoxha, si një person që dha një kontribut të madh në zhvillimin e kulturës dhe shkencës kombëtare, mori pjesë aktive në krijimin dhe aktivitetet e mëtejshme të këtij institucioni shkencor.

Përkundër faktit se mesi i viteve ' 70 të shekullit XX në Republikën Popullore Të Shqipërisë u shënua nga fitore dhe suksese të jashtëzakonshme, rruga e ndërtimit të socializmit në Shqipëri në kushtet e një rrethimi kapitalist armiqësor ishte e vështirë dhe e mprehtë.

Pas Kongresit Të Gjashtë, pati një ngritje në luftën e klasave. Kjo ngritje u shoqërua me një përkeqësim të mëtejshëm të luftës së popullit shqiptar dhe partisë së tyre kundër armiqve të jashtëm dhe të brendshëm, dhe sidomos midis ideologjisë proletare dhe ideologjive reaksionare, të reja dhe të vjetra.

Imperialistët Amerikanë, social-imperialistët Sovjetikë, revizionistët Jugosllavë, të gjithë shërbëtorë të borgjezisë dhe revizionizmit ndërkombëtar, pasi u zhgënjyen në vitet ' 60 me përpjekjet e tyre për ta kthyer APETITIN nga rruga e tij revolucionare dhe për ta çuar Shqipërinë socialiste në rrugën e kapitalizmit, rritën presionin mbi ta. Ata zgjeruan dhe intensifikuan më tej sabotimin e tyre ideologjik për të inkurajuar dhe mbështetur një kundër-revolucion paqësor në Shqipëri. Presioni ideologjik i armiqve mori karakterin e agresionit të vërtetë ideologjik.

Në të njëjtën kohë, ata intensifikuan bllokadën ekonomike, punën e fshehtë dhe subversive, shantazhin, përgatitjen për agresion ushtarak, i cili u parapri nga agresioni ideologjik.

Kjo veprimtari e intensifikuar e armiqve të jashtëm gjeti mbështetje nga ana e armiqve të brendshëm, të cilët madje arritën të futeshin në parti, organet e pushtetit shtetëror, ushtrinë dhe organet drejtuese të ekonomisë kombëtare.

Elementët armiqësorë u përpoqën të përdorin luftën e partisë kundër burokracisë dhe konservatorizmit. Liberalizmi përballë lidhjes me përhapjen e ideologjisë borgjeze në letërsi, art, në punën ideologjike dhe politike është bërë drejtimi kryesor i veprimtarive të këtyre elementëve. Ai krijoi terrenin e nevojshëm për oportunizmin e krahut të djathtë. Një rrezik i veçantë i situatës aktuale u shoqërua me faktin se një përhapje e tillë zvarritëse e ideologjisë armiqësore u krye me dijeninë dhe udhëzimet e drejtpërdrejta të një numri zyrtarësh të përgjegjshëm partiakë dhe qeveritarë, krerë të mediave në Shqipëri.

Kjo nuk mund të mos shkaktonte alarm mes forcave të shëndetshme të partisë, mes Enver Hoxhës.

Në janar 1973, Në Presidiumin e Kuvendit Popullor, ai bën thirrje për vigjilencë të shtuar kundër ndikimit të dëmshëm të ideologjisë dhe kulturës borgjeze, Më 15 Mars 1973, në një mbledhje të përgjithshme të komunistëve të aparatit Të Komitetit Qendror, ai bën një raport mbi këtë temë "si ta kuptojmë mjedisin imperialist-revizionist dhe si ta luftojmë atë."

Me rëndësi të madhe në zbulimin e komplotit, në kapërcimin e ndikimit borgjezo-revizionist dhe zhbërjen e idesë së bashkëjetesës paqësore me një ideologji armiqësore u luajt nga plenumi IV I Komitetit Qendror TË PPSH, i mbajtur nga 26 deri më 28 qershor 1973, në të cilin Foli Enver Hoxha.

Fjalimet E Enver Hoxhës, vendimet E Plenumit luajtën një rol të madh në përmirësimin e gjendjes në parti, drejtuan përpjekjet e partisë, shtetit dhe organizatave publike kundër përhapjes së ideologjisë borgjeze, kulturës dhe mënyrës së jetës, kundër konservatorizmit dhe liberalizmit, duke krijuar kështu një pengesë të pakapërcyeshme për kundër-revolucionin zvarritës dhe krijimin e të gjitha kushteve të nevojshme për lulëzimin e vërtetë të kulturës dhe artit socialist

Vlerësimi i asaj lufte Të Partisë Shqiptare Të Punës kundër ndikimit të ideologjisë borgjeze bëhet veçanërisht i rëndësishëm në kohën tonë, pas kuptimit të ngjarjeve tragjike në Shqipëri në gjysmën e dytë të viteve ' 80. kur, pas vdekjes së shokut Enver Hoxha, përfshirë lidhjen E PPSH-së, përhapja e ndikimit të ideologjisë borgjeze në fushën e letërsisë dhe artit çoi, përfundimisht, në humbjen e fitimeve të socializmit në Shqipëri.

Në vitin 1974, Partia shqiptare e Punës u përball me një aktivitet tjetër tejet të rrezikshëm nga armiqtë e brendshëm, të nxitur nga forcat e reaksionit të jashtëm. U ekspozua komploti i komandës udhëheqëse në Ushtrinë Popullore shqiptare.

Komplotistët u përpoqën t'i kundërviheshin ushtrisë në parti, në çdo mënyrë të mundshme duke sabotuar zbatimin e udhëzimeve të saj, ata kundërshtuan kontrollin e partisë mbi ushtrinë, u përpoqën të kryenin ndërtimin organizativ të ushtrisë në bazë të dispozitave dhe tezave që bien në kundërshtim me dokumentet e miratuara nga partia në vitin 1966 për riorganizimin cilësor dhe forcimin e ushtrisë popullore.

Me veprimet e tyre, ata dobësuan ushtrinë dhe mbrojtjen e vendit. Komploti drejtohej nga shtabi më i lartë i komandës së ushtrisë, i përfaqësuar nga Ministri i Mbrojtjes Kombëtare, Shefi i Shtabit të Përgjithshëm dhe Shefi i Drejtorisë Politike të Ushtrisë.

Për shumë vite, komplotistët përdorën "specifikat" e ushtrisë, dispozitat për ruajtjen e sekreteve ushtarake në mënyrë që të mbyllnin derën e kontrollit nga partia, shteti, masat, në mënyrë që të eliminonin parimet e kolegjialitetit dhe demokracisë dhe të ndiqnin politikat e tyre kundër-revolucionare.

Sidoqoftë, të frikësuar nga vendimet E Plenumit IV të Komitetit Qendror TË PPSH, i cili u dha një goditje dërrmuese forcave të kundër-revolucionit të brendshëm, ata tradhtuan veten me kokë, duke u përpjekur të shkaktonin pakënaqësi dhe trazira midis kuadrove ushtarakë, në mënyrë që mbi këtë bazë të merrnin armë kundër vijës Ushtarake Marksiste-Leniniste të partisë, duke e zëvendësuar atë me një vijë revizioniste kundër-revolucionare dhe, përmbys sistemin socialist.

Një rol të madh në tejkalimin e pasojave të këtij komploti luajtën vendimet e Plenumeve të 5-të dhe të 6-të Të Komitetit Qendror TË PPSH, të mbajtura përkatësisht në korrik dhe dhjetor 1974. Fjalimet E Enver Hoxhës në këto Plenume, vendimet që morën, drejtuan partinë dhe mbarë popullin shqiptar për të eliminuar të gjitha pasojat dhe të gjitha gjurmët e veprimtarive armiqësore të komplotistëve, për të zhvilluar dhe forcuar më tej aftësinë mbrojtëse të vendit në përgjithësi dhe ushtrisë në veçanti në një mënyrë revolucionare.

Gjysma e parë e viteve ' 70 u shënua nga rritja e mëtejshme e prestigjit Të Shqipërisë në arenën ndërkombëtare, forcimi i bashkëpunimit të saj aktiv me shumicën e vendeve të botës.

Politika e jashtme e pavarur E Shqipërisë, mbështetja aktive e lëvizjes së saj revolucionare dhe nacionalçlirimtare botërore, fjalimet e zjarrta të përfaqësuesve të saj NË OKB në mbrojtje të të drejtave të popujve për liri dhe pavarësi, ekspozimi i intrigave imperialiste të superfuqive, gara e tyre e pakufizuar e armëve - e gjithë kjo fitoi dashuri dhe respekt Për Shqipërinë nga anët e gjithë njerëzimit përparimtar.

Shqipëria nuk ka qenë kurrë shtet i mbyllur. Ajo mbajti marrëdhënie aktive ekonomike, politike dhe kulturore me shumë vende të botës. Gjithmonë i ka ndërtuar këto marrëdhënie mbi parimet e barazisë, mosndërhyrjes në punët e brendshme dhe respektit reciprok.

Enver Hoxha ishte krijuesi dhe pjesëmarrësi aktiv në politikën e jashtme të Shqipërisë Popullore. Kontaktet e tij të shumta me drejtues politikë e shtetërorë të vendeve të ndryshme, diplomatë, përfaqësues të organizatave të huaja publike e kulturore gjetën një përgjigje dhe mbështetje të gjerë si brenda Shqipërisë, ashtu edhe mes miqve të saj jashtë vendit.

Vitet ' 70 me të drejtë mund të konsiderohen si kulmi I Shqipërisë Socialiste. Në rrjedhën e tre dekadave, u krijua një industri e zhvilluar, një bujqësi shumë produktive, e cila plotësoi plotësisht nevojat e vendit për grurë, u arritën suksese të pashembullta në rritjen e arsimit dhe kulturës, por pasuria kryesore e vendit ishte, natyrisht, njerëzit e saj. Partia Shqiptare e Punës dhe udhëheqësi i saj, Shoku Enver Hoxha, ishin planifikuesit kryesorë të ndërtimit socialist.

Kjo lëvizje përpara nuk mund të ndalej as nga intrigat e forcave të kundër-revolucionit të jashtëm, përfshirë në formën e sabotazhit ekonomik fillestar nga Ana E Republikës Popullore Të Kinës, ose bashkëpunëtorëve të tyre të brendshëm, të cilët u përpoqën të hapnin rrugën e spontanitetit dhe anarkisë në zhvillimin e ekonomisë dhe zilisë në skajin e vdekur të ekonomisë socialiste.

Përpjekjet e tilla, për të futur format dhe metodat e vetëqeverisjes Së Titos në menaxhimin dhe organizimin e ekonomisë, për të eleminuar kontrollin shtetëror, financiar dhe bankar mbi aktivitetet e ndërmarrjeve, të ndërmarra në mesin e viteve ' 70 nga grupi i formuar i veçantë anti-partiak i drejtuesve të një numri ministrish dhe Komisioni Shtetëror I Planifikimit u dënuan me vendosmëri nga partia , dhe nxitësit e tyre

Fatkeqësisht, pas vdekjes Së Enver Hoxhës, udhëheqja e RE E PPSH-së nuk mësoi nga lufta revolucionare e popullit shqiptar në fushën ekonomike në vitet ' 70 të SHEKULLIT XX. Decentralizimi, futja e marrëdhënieve të tregut u bënë faktorë që çuan në minimin e ekonomisë socialiste të vendit në gjysmën e dytë të viteve ' 80 TË SHEKULLIT XX, dhe, si pasojë, në kalimin E Shqipërisë në rrugën e kapitalizmit.

Në vitet ' 70, sukseset e arritura nga vendi hapën gjithnjë e më shumë perspektiva të reja për zhvillimin e tij.

Në kushte të tilla Në Tiranë nga 1 nëntori deri më 7 nëntor 1976 Po zhvillohet punimet Kongresi I VII i rregullt I Partisë Shqiptare të Punës.

Si pikë të parë të rendit të ditës, kongresi shqyrtoi zhvillimin, diskutimin dhe miratimin e Një Kushtetute të re të Shqipërisë socialiste.

Projekt-Kushtetuta u paraqit për diskutim kombëtar nga Komiteti Qendror I Partisë dhe Kuvendi Popullor në gjysmën e parë të vitit 1976. Shoku Enver Hoxha kryesoi komisionin për hartimin E Kushtetutës.

Kushtetuta e re shënoi zhvillimin e mëtejshëm cilësor të shtetit socialist shqiptar në përputhje me fazën e re të revolucionit - fazën e ndërtimit të plotë të një shoqërie socialiste. Ajo mishëron transformimet e jashtëzakonshme revolucionare të kryera nga populli shqiptar nën udhëheqjen E PPSH - së, si dhe gjithçka të re që partia dhe shoku Enver Hoxha futën në teorinë dhe praktikën e socializmit shkencor.

Sipas Kushtetutës së re, shteti shqiptar u bë i njohur Si Republika Socialiste Popullore E Shqipërisë (NSRA). Ky emër pasqyroi më plotësisht transformimet cilësore socialiste që ndodhën në bazën dhe superstrukturën e shoqërisë.

Raporti i paraqitur në kongres në emër Të Komitetit Qendror TË PPSH Nga Shoku Enver Hoxha, përmblidhte teorinë dhe praktikën e ndërtimit të socializmit në Shqipëri në vitet e mëparshme, përmblidhte punën e partisë dhe të pushtetit popullor gjatë periudhës së kaluar. Kongresi i 7-të miratoi aktivitetet e Komitetit Qendror në luftimin e çdo manifestimi të oportunizmit dhe revizionizmit në radhët e partisë.

Zbatimi krijues i mësimeve Të Marksit-Engelsit-Leninit-Stalinit në praktikë kërkonte një thellim të mëtejshëm të luftës në mbrojtje të teorisë shkencore të proletariatit. Kongresi theksoi edhe një herë rrezikun e madh që paraqet revizionizmi modern për ndërtimin e socializmit në Shqipëri, për të gjithë lëvizjen komuniste dhe punëtore botërore.

Në raportin e tij në kongres, Enver Hoxha dha një vlerësim gjithëpërfshirës për të gjitha rrymat e revizionizmit modern, që Nga Titoizmi e deri te forca fituese E Eurokomunizmit. Ai i kushtoi vëmendje të veçantë ekspozimit të teorisë Anti-Marksiste Kineze të "tre botëve", të reklamuar gjerësisht nga revizionistët Kinezë të udhëhequr nga Mao.

Kongresi përcaktoi detyrat e partisë për vitet e ardhshme, miratoi direktivat për planin e 6-të pesëvjeçar dhe zgjodhi Komitetin Qendror të partisë dhe Enver Hoxhën Si Sekretar Të parë të Komitetit Qendror TË PPSH-së.

Më 28 dhjetor 1976, Kuvendi Popullor miratoi Një Kushtetutë të re për shtetin shqiptar. Enver Hoxha, Si Kryetar I Komisionit për hartimin dhe redaktimin e projekt-Kushtetutës, dha një kontribut të madh personal në zhvillimin e saj, duke marrë pjesë drejtpërdrejt në hartimin, diskutimin dhe miratimin e formulimeve përfundimtare të ligjit themelor të vendit.

Vendi ka filluar të zbatojë vendimet historike të Kongresit të 7-të.

Si më parë, Enver Hoxha përpiqet të jetë në mes të popullit të tij. Ai viziton kolektivat e punës, komunikon në mënyrë aktive me të rinjtë, veteranët e punës, duke u konsultuar me ta dhe duke shpjeguar politikën e partisë. Viziton vendet e fëmijërisë dhe rinisë së tij. Ai është një mysafir i shpeshtë i festave dhe festimeve të mbajtura në qoshet më të largëta të vendit.

Shumica e popullsisë Së Shqipërisë përbëhej nga banorët e saj autoktonë - Shqiptarët. Përveç tyre, popullsia greke ka jetuar në Mënyrë kompakte Në Shqipëri për një kohë të gjatë. Enver Hoxha gjithmonë i ka kushtuar vëmendje të madhe zbatimit korrekt të parimeve të politikës së kombësisë Së Leninit. I rritur që në fëmijëri pa asnjë paragjykim kombëtar, ai gjithmonë i ka trajtuar përfaqësuesit e pakicave etnike në Shqipëri me respekt dhe dashuri. Më vonë, këto ndjenja u bënë pjesë e vetëdijes dhe aktiviteteve të tij si udhëheqës i popullit shqiptar.

Gjatë Luftës Nacionalçlirimtare, Partia Komuniste shqiptare, e udhëhequr Nga Enver Hoxha, ka mbështetur gjithmonë unitetin e minoritetit grek dhe Të Shqiptarëve, të cilët luftuan krah për krah për lirinë e atdheut të tyre.

Ndërtimi i socializmit në Shqipëri e forcoi më tej këtë unitet, sepse politika korrekte kombëtare E PPSH-SË solli lirinë, barazinë dhe mundësinë e zhvillimit të gjithanshëm për minoritetin grek. PPSH ka krijuar të gjitha kushtet për zhvillimin e kulturës kombëtare të minoritetit grek, gjuhës së tyre dhe traditave përparimtare. Zonat e banimit kompakt të minoritetit grek në Vitet E Shqipërisë Popullore ishin ndër vendet më të zhvilluara në vend ekonomikisht, shoqërisht dhe kulturalisht.

Popullsia greke në Shqipëri kishte të gjitha të njëjtat të drejta që kishte pjesa tjetër e popullsisë shqiptare të vendit. Përfaqësuesit e saj luajtën një rol aktiv në jetën e shoqërisë në të gjitha frontet e ndërtimit socialist: si punëtorë të zakonshëm, si kuadro kryesorë në parti dhe shtet, si punëtorë në shkencë dhe kulturë.

Në udhëtimet e tij nëpër vend, Enver Hoxha shpesh vizitonte vendet e banimit kompakt të pakicave kombëtare Në Shqipëri, duke demonstruar kështu angazhimin e vendosur TË PPSH-së për politikën kombëtare që merr parasysh interesat e të gjithë popujve që jetojnë në vend.

Enver Hoxha tërheq energji të jashtëzakonshme nga takimet dhe udhëtimet e tij nëpër vend. Nën udhëheqjen e partisë, falë guximit dhe punës së palodhur të popullit liridashës shqiptar, Shqipëria Socialiste po kthehet në një kopsht të lulëzuar. Jo vetëm rafineritë metalurgjike dhe të naftës, fabrikat, industritë kimike dhe të lehta, termocentralet, hekurudhat janë ndërtuar, por mijëra e mijëra hektarë të papërshtatshëm për kultivimin dhe banimin e zonave bregdetare janë kulluar, sistemet dhe strukturat e ujitjes janë ndërtuar në rajone të thata.

Epoka e socializmit, Partia shqiptare E Punës dhe Enver Hoxha e rritën bukurinë e peizazhit shqiptar, e bënë natyrën E Shqipërisë edhe më të pasur dhe e vunë në shërbim të popullit.

Për fat të keq, mosha dhe shëndeti, i dëmtuar Nga Enver Hoxha në luftën kundër armiqve të socializmit në Shqipëri, sidomos vitet e fundit, kanë filluar ta bëjnë veten të ndjerë.

Zvogëlohet mundësia e udhëtimeve të shpeshta dhe të gjata, takimeve për menaxhim të drejtpërdrejtë në terren.

Si një revolucionar i palëkundur, Enver Hoxha futet në një veprimtari teorike krijuese intensive.

Në veprat e shkruara prej tij në fund të viteve '70 - fillimi i viteve' 80, si "Imperializmi dhe Revolucioni", "Vetëqeverisja Jugosllave"-Teoria Dhe Praktika Kapitaliste"," Reflektimet Mbi Kinën"," Me Stalinin"," Eurokomunizmi - ky është antikomunizmi", "Khrushchevtsy" zbulon strategjinë globale të imperializmit dhe revizionizmit modern, qëllimi i së cilës është të mposhtë socializmin dhe revolucionin kudo në botë.

Këto vepra japin një analizë Të plotë, thellësisht shkencore, Marksiste-Leniniste të epokës moderne, zbulojnë arsyet e shfaqjes dhe përhapjes së revizionizmit modern në përgjithësi dhe secilit prej tendencave të tij veç e veç.

Shoku Enver Hoxha, duke cituar fakte dhe argumente të shumta bindëse, mbron personalitetin dhe kauzën revolucionare të I. Stalinit, duke hedhur poshtë të gjitha trillimet dhe shpifjet e ngritura kundër tij nga Khrushchevites për të shkatërruar Marksizëm-Leninizmin dhe socializmin. Ai përsëri vë në dukje mendimin e pandryshueshëm TË PPSH se rivendosja e së vërtetës për personalitetin dhe kauzën historike të Stalinit është një çështje e madhe parimi dhe një detyrë e rëndësishme në luftën kundër revizionizmit modern.

Shoku Enver Hoxha e nënshtron Maoizmin në një analizë gjithëpërfshirëse në veprat e lartpërmendura, si një nga rrymat më të rrezikshme të revizionizmit modern.

Zhbërja teorike E Maoizmit si një amalgamë pikëpamjesh, një përzierje idesh dhe dispozitash të huazuara Nga Marksizëm-Leninizmi dhe Idetë Dhe dispozitat Konfuciane, Budiste, anarkiste, Trockiste, Tito, Hrushoviane, Euro-komuniste që godasin nacionalizmin dhe racizmin, ishte me rëndësi të madhe për forcimin e lëvizjes Marksiste. në botë.

Kontributi më i rëndësishëm i Enver Hoxhës në zhvillimin e mëtejshëm të mësimdhënies Marksiste-Leniniste është një analizë e thellë e epokës moderne, një epokë e thellimit të mëtejshëm të krizës së përgjithshme të sistemit kapitalist botëror.

Kjo analizë, e bërë në kapërcyell të viteve '70 dhe' 80 të shekullit të kaluar, nuk e ka humbur rëndësinë e saj sot.

Kriza financiare, ekonomike dhe politike, e madhe dhe e shqyer nga kontradiktat e brendshme dhe të jashtme, në gjysmën e dytë të dekadës së parë të shekullit xxi, vetëm thellon dobësimin dhe rënien e imperializmit në shkallë globale, përgatit kushtet për transformime radikale socio-ekonomike, së pari në lidhjet individuale të sistemit të dobësimit, dhe pastaj në të gjithë botën.

Në fillim të viteve ' 80 TË shekullit XX, Shqipëria Socialiste u përball me çështje të reja në rendin e ditës, që kërkonin zgjidhje specifike studimore dhe shkencore. Këto probleme, të shoqëruara me përmirësimin e udhëheqjes së të gjitha fushave të jetës NGA PPSH, si forca udhëheqëse e shoqërisë shqiptare, zhvillimi dhe thellimi i revolucionit shkencor dhe teknologjik si parakusht për zhvillimin e suksesshëm të bazës materiale dhe teknike të socializmit, zënë një vend të rëndësishëm në aktivitetet aktuale të Enver Hoxhës në këto vite.

Në krye të partisë, në punën e përbashkët me organet qeveritare, duke përdorur përfundimet dhe përvojën e grumbulluar në vitet e planeve të mëparshme pesëvjeçare, Enver Hoxha merr pjesë aktive në zhvillimin dhe hartimin e planit të 7-të pesëvjeçar për zhvillimin e vendit (1981-1985). Ky ishte plani afatgjatë më ambicioz për zhvillimin e ekonomisë kombëtare në të gjithë historinë E Shqipërisë për sa i përket vëllimit dhe rëndësisë së detyrave të vendosura në të, dhe për herë të parë siguroi plotësisht dhe plotësisht mbështetjen në forcat dhe burimet e vendit në zgjidhjen e këtyre problemeve.

Detyra kryesore e planit të ardhshëm pesëvjeçar ishte: "zhvillimi i përgjithshëm i ekonomisë, duke u mbështetur plotësisht në forcat tona, në bazë të thellimit të industrializimit socialist të vendit, forcimit dhe intensifikimit të bujqësisë, rritjes së efikasitetit të ekonomisë, zhvillimit të revolucionit shkencor dhe teknologjik dhe përmirësimit të marrëdhënieve të prodhimit socialist në mënyrë që të garantohet një hap pas hapi për të rritur mirëqenien materiale dhe nivelin kulturor "

Për të miratuar planin pesëvjeçar, për të përmbledhur rezultatet, për të shqyrtuar të gjitha çështjet e politikave dhe aktiviteteve TË PPSH-së për periudhën raportuese, për të përcaktuar detyrat më të rëndësishme politike dhe shtetërore me të cilat përballet vendi për vitet e ardhshme, nga 1 deri më 7 nëntor 1981, në Tiranë mbahet kongresi VIII I PPSH-së.

Ky ishte kongresi i fundit ku mori pjesë themeluesi dhe drejtuesi I Partisë Shqiptare të Punës, Shoku Enver Hoxha.

Roli dhe pjesëmarrja e tij në zbatimin e programit ekonomik të partisë, të përcaktuar Nga Kongresi I 8-TË I PPSH, ishin vendimtare gjatë gjithë kohës pas kongresit deri në ditët e fundit të jetës së tij.

Enver Hoxha e shihte mbështetjen e vendimeve të partisë nga populli dhe klasa punëtore si garancinë kryesore të zbatimit me sukses të detyrave të përcaktuara NGA PPSH-ja. Kuptimi nga njerëzit e punës i strategjisë, udhëzimeve dhe gjithë luftës revolucionare të partisë ishin çelësi kryesor për arritjen e fitoreve dhe kushti kryesor për zhvillimin e vazhdueshëm të vendit përgjatë rrugës së socializmit dhe komunizmit. Që në ditët e para TË PPSH-së, Enver Hoxha i mësoi komunistët të ishin në mes të masave, të ndienin pulsin e zemrave të popullit, të kuptonin mendimet, dëshirat dhe aspiratat e njerëzve të zakonshëm. Vetëm atëherë partia mund të bëhet mish i popullit, mund t'i bindë njerëzit për korrektësinë e vijës së saj, t'i frymëzojë dhe t'i udhëheqë ata.

Për të miratuar planin pesëvjeçar, për të përmbledhur rezultatet, për të shqyrtuar të gjitha çështjet e politikave dhe aktiviteteve TË PPSH-së për periudhën raportuese, për të përcaktuar detyrat më të rëndësishme politike dhe shtetërore me të cilat përballet vendi për vitet e ardhshme, nga 1 deri më 7 nëntor 1981, në Tiranë mbahet kongresi VIII I PPSH-së.

Ky ishte kongresi i fundit ku mori pjesë themeluesi dhe drejtuesi I Partisë Shqiptare të Punës, Shoku Enver Hoxha.

Roli dhe pjesëmarrja e tij në zbatimin e programit ekonomik të partisë, të përcaktuar Nga Kongresi I 8-TË I PPSH, ishin vendimtare gjatë gjithë kohës pas kongresit deri në ditët e fundit të jetës së tij.

Enver Hoxha e shihte mbështetjen e vendimeve të partisë nga populli dhe klasa punëtore si garancinë kryesore të zbatimit me sukses të detyrave të përcaktuara NGA PPSH-ja. Kuptimi nga njerëzit e punës i strategjisë, udhëzimeve dhe gjithë luftës revolucionare të partisë ishin çelësi kryesor për arritjen e fitoreve dhe kushti kryesor për zhvillimin e vazhdueshëm të vendit përgjatë rrugës së socializmit dhe komunizmit. Që në ditët e para TË PPSH-së, Enver Hoxha i mësoi komunistët të ishin në mes të masave, të ndienin pulsin e zemrave të popullit, të kuptonin mendimet, dëshirat dhe aspiratat e njerëzve të zakonshëm. Vetëm atëherë partia mund të bëhet mish i popullit, mund t'i bindë njerëzit për korrektësinë e vijës së saj, t'i frymëzojë dhe t'i udhëheqë ata.

Bashkëkohësit folën Për Enver Hoxhën si një person që mishëronte cilësitë më të mira të popullit shqiptar, karakteri fisnik i palëkundur i të cilit, traditat e shquara heroike, të përshkuara me një frymë rebelimi dhe madhështie, u formuan dhe u bartën nëpër luftëra, vështirësi dhe vështirësi gjatë shekujve të luftës për lirinë dhe pavarësinë e tyre.

Bashkatdhetarët që jetojnë jashtë vendit kanë qenë gjithmonë një temë me shqetësim të veçantë Për Enver Hoxhën. Enver Hoxha mbajti kontakte të vazhdueshme me shumë prej tyre, duke vlerësuar kontributin e tyre për punën e tyre të madhe për forcimin e pozitave ndërkombëtare të Shqipërisë.

Të gjithë Shqiptarët e ndershëm e patriotë që jetonin larg atdheut të tyre E shihnin Enver Hoxhën si një udhëheqës të shquar kombëtar që siguronte pavarësinë, prosperitetin dhe respektin për vendin në të gjithë botën.

Duke mbështetur të drejtat E Shqiptarëve që jetojnë jashtë vendit për një jetë të lirë dhe dinjitoze, PPSH dhe personalisht Enver Hoxha kanë mbështetur gjithmonë popullsinë E Kosovës, e cila ishte nën zgjedhën e shovinistëve Të Titos.

Problemi I Shqiptarëve që jetonin në trojet E Tyre Në Jugosllavi nuk ishte problemi i një "pakice kombëtare" që vinte apo vendosej diku në zonën e "vakumit" si emigracion ekonomik apo i shkaktuar nga pushtimi I Perandorisë Osmane.

Shqiptarët Në Jugosllavi kanë përbërë gjithmonë një kombësi, një popull të formuar ndër shekuj, i cili kishte historinë e vet, gjuhën e vet, kulturën e vet, përbënte një popull autokton, i cili, siç e dini, fuqitë e mëdha imperialiste u copëtuan në Vitin 1913 menjëherë pas shpalljes së pavarësisë Së Shqipërisë, u shkëputën nga atdheu i tyre dhe ia aneksuan Jugosllavisë. Çdo interpretim tjetër është një falsifikim i historisë.

Siç theksoi Enver Hoxha Në Kongresin VIII TË PKSH: "populli shqiptar nuk e la popullin shqiptar të përcaktonte atdheun e popullit shqiptar, as për pushtuesit fashistë, as për këdo tjetër."

Tradhtia e udhëheqjes Së Titos ndaj bashkësisë ushtarake të të dy popujve që u zhvilluan gjatë viteve Të Luftës Nacionalçlirimtare çoi në shkeljen e të drejtave të popullit shqiptar të Kosovës për vetëvendosje dhe në përpjekjet për ta zgjidhur këtë problem në një mënyrë nacionaliste anti-Marksiste. E gjithë kjo i vuri një barrë të rëndë popullit shqiptar të Kosovës, ndaj të Cilit revizionistët Tito filluan të kryenin në të gjitha drejtimet, në fushën e arsimit, kulturës, ekonomisë dhe fushave të tjera, një politikë nacionaliste të ashpër, represive dhe diskriminuese.

Pas vdekjes Së Titos, konfrontimi midis popullsisë shqiptare të Kosovës, duke mbrojtur të drejtat e tyre ligjore në kuadrin E Federatës Jugosllave dhe shovinistëve reaksionarë serbë që erdhën në pushtet arriti kulmin. Kjo përballje çoi në pranverën e vitit 1981 në gjakderdhje dhe shtypje masive në mesin e popullsisë shqiptare të Kosovës.

Kongresi i 8-TË I PPSH dënoi me vendosmëri krimet e udhëheqjes Jugosllave dhe kërkoi që ajo të njihte popullin shqiptar të Kosovës për të drejtat e tyre ligjore në kuadrin e Federatës Jugosllave.

Fjalimi i Enver Hoxhës, i mbajtur Në Kongresin VIII TË PPSH-së, për problemin E Kosovës është shembull i pozitës Leniniste të partisë proletare për çështjen kombëtare.

Kongresi VIII vuri në dukje fenomenet më të thella të krizës në ekonominë botërore të vendeve kapitaliste dhe revizioniste, parashikoi rënien e të ashtuquajturit "komunitet socialist" për shkak të një përkeqësimi të mprehtë të kontradiktave dhe mosmarrëveshjeve midis Bashkimit Sovjetik dhe vendeve satelite, të ndara nga trazira serioze sociale dhe politike (ngjarje në Poloni, etj. etj.).

Kongresi bëri thirrje për realizimin e rreziqeve që revizionizmi kërcënon socializmin dhe diktaturën e proletariatit në Shqipëri, dhe nevojën për të marrë masat më efektive për parandalimin e tyre ...

Dhe këto nuk ishin fjalë boshe. Menjëherë pas kongresit TË PPSH-së, u zbulua një komplot shumë serioz, i drejtuar kundër udhëheqjes së partisë dhe kundër Enver Hoxhës personalisht.

Zbulimi i komplotit u provokua nga" flakja " E Kosovës në kufirin me Shqipërinë.

Qëndrimi i papajtueshëm parimor Marksist-Leninist I PPSH-së për të gjitha çështjet kryesore të politikës së brendshme dhe të jashtme zgjoi zemërimin e armiqve të saj të brendshëm dhe të jashtëm. Kosova ishte kashta e fundit që mbushi kupën e durimit dhe vuri në lëvizje agjentët e armikut në Shqipëri.

Por falë kohezionit monolit të Komitetit Qendror TË PPSH-së, të nxitur Nga Enver Hoxha, veprimet vendimtare të partisë dhe organeve shtetërore, dështuan të gjitha përpjekjet e ngathët të armiqve të partisë dhe popullit për t'u hakmarrë. Pjesëmarrësi kryesor në komplot, Mehmet Shehu, qëlloi veten. Rrethi i tij i brendshëm u arrestua.

Pavarësisht humbjes së shpejtë të grupit Shehu, një hetim i hollësishëm i këtij rasti tregoi se ishte një nga komplotet më të rrezikshme të drejtuara kundër kreut të partisë, Enver Hoxha.

Lidhjet e gjata të grupit me Shërbimet speciale Perëndimore Dhe Jugosllave, pjesëmarrja e saj e drejtpërdrejtë në bashkëpunim me armiqtë e ekspozuar më parë të popullit shqiptar, konfirmuan nevojën për të ruajtur si mollë syri dhe për të ruajtur vigjilencën revolucionare të partisë dhe shtetit të diktaturës së proletariatit.

Enver Hoxha ishte një person me arsim të lartë, i cili gjithmonë i kushtonte vëmendje të madhe arritjeve të kulturës, letërsisë dhe artit botëror dhe shqiptar. Ai vlerësoi lart rolin e artit përparimtar për zhvillimin shoqëror të shoqërisë. Epoka e socializmit e ngriti letërsinë dhe artin shqiptar në lartësi të reja.

Enver Hoxha dhe PPSH vazhdimisht siguroheshin që kultura, letërsia dhe arti të zhvilloheshin të pastra dhe të shëndetshme, të mbanin hapin me transformimet revolucionare në vend dhe të forconin në mënyrë të qëndrueshme përmbajtjen e tyre socialiste, militantizmin e tyre, frymën popullore dhe përmbajtjen kombëtare.

Në të njëjtën kohë, Enver Hoxha besonte gjithmonë se kultura socialiste nuk duhet të hynte kurrë tërësisht në guaskën e saj kombëtare. Ajo duhet të përdorë arritjet më të mira të kulturës botërore përparimtare dhe, duke qenë bartëse e idealeve të popullit shqiptar, idealeve të lirisë, pavarësisë dhe socializmit, do të bëhet një kulturë që është e afërt edhe me popujt e tjerë.

Forcimi i vazhdueshëm i partishmërisë proletare ka qenë gjithmonë detyra kryesore E PPSH-SË në luftën për zhvillimin e kulturës dhe artit, për përparimin e tyre përgjatë rrugës së socializmit.

Reflektimi më i mirë në krijimtarinë artistike të temave të tilla si hegjemonia e klasës punëtore në shoqëri, transformimet revolucionare në fshatin socialist, fuqia revolucionare e komunistëve, interpretimi i temave kardinale dhe momentet kryesore të historisë së popullit shqiptar, veçanërisht Lufta Nacionalçlirimtare dhe Revolucioni Socialist ishin gurthemeli i zhvillimit të kulturës dhe artit shqiptar të realizmit socialist.

Enver Hoxha është një figurë e shquar në lëvizjen komuniste dhe punëtore botërore. Reflektimet e tij teorike dhe veprimtaritë praktike revolucionare në luftën për interesat kombëtare Të Shqipërisë u ndërthurën vazhdimisht me punën dhe përpjekjet e tij për triumfin e revolucionit në shkallë globale.

Internacionalizmi proletar përfshin të gjitha veprimtaritë e Enver Hoxhës që nga koha e Luftës Nacionalçlirimtare dhe, sidomos, me shfaqjen e revizionizmit modern në skenë.

Me punënn e tij teorike dhe praktike, ai dha njënënëntribut të jasht-Leniniste, nëj zhbërjen e thelbit ideologjjik dhe politik tëtjera drejtimeve kryesore tëtjera revizionizmit dhe oportunizmit modern.

Enver Hoxha ka qëndruar gjithmonë për unitetin dhe kohezionin e lëvizjes komuniste botërore. Ai ka mbështetur gjithmonë partitë E mirëfillta Marksiste-Leniniste në të gjithë botën, është takuar rregullisht me krerët e këtyre partive, duke u përpjekur të mbajë gishtin në pulsin e zhvillimit të lëvizjes revolucionare botërore.

Kontributi i Enver Hoxhës në ringjalljen e lëvizjes komuniste botërore, në demarkacionin e partive Të shëndetshme Marksiste-Leniniste nga tradhtarët dhe oportunistët, në zhvillimin e një strategjie të unifikuar për veprimet e këtyre partive, duke marrë parasysh kushtet specifike të luftës dhe punës në secilin vend, ishin aspekti më i rëndësishëm i aktiviteteve internacionaliste të këtij komunisti të shquar.

Mbështetja e Enver Hoxhës për luftën revolucionare dhe çlirimtare të klasës punëtore dhe punëtorëve të të gjitha vendeve i fitoi atij njohjen dhe respektin e sinqertë në radhët e lëvizjes Marksiste-Leniniste komuniste botërore, midis të gjitha forcave përparimtare dhe revolucionare.

Në Vetë Shqipërinë, populli pa Tek Enver Hoxha një udhëheqës të njohur, arkitektin e fitoreve të tij të mëdha historike, një njeri që i hapi rrugën të ardhmes së ndritur të vendit, i cili, me shembullin personal, këmbënguljen dhe guximin, i frymëzoi drejt kësaj rruge. Çdo hap që ndërmori vendi në katër dekada të ndërtimit të socializmit shoqërohej me emrin e tij. Emri i thjeshtë me të cilin u bë i njohur gjatë viteve Të Luftës Nacionalçlirimtare, Komandant, ka hyrë përgjithmonë në mendjet dhe zemrat e popullit shqiptar.

Dhe tani, pas gati dy dekadash nga humbja e revolucionit në Shqipëri, për shumë, shumë njerëz në këtë vend, ai është Ende Komandanti.

Pavarësisht përkeqësimit të shëndetit Të tij, Enver Hoxha qëndroi në detyrë deri në fund të ditëve të tij. Ai ndoqi nga afër ngjarjet aktuale botërore, situatën shpërthyese të shfaqur për shkak të garës së vazhdueshme të armëve dhe luftës së superfuqive për ringritjen e botës dhe krijimin e zonave të ndikimit prej tyre.

Situata komplekse ndërkombëtare në fund të viteve ' 70 - gjysma e parë e viteve 80 TË SHEKULLIT XX, kur luftërat lokale mbuluan shumë kontinente, kur vendet kryesore imperialiste dhe social-imperialiste, duke ngatërruar të gjithë botën me baza ushtarake, vendosën ndërhyrje të drejtpërdrejtë, përfshirë ushtrinë, në punët e brendshme të shteteve të pavarura (Shtetet e Bashkuara në Iran, Lindjen E Mesme, Amerikën Qendrore, Bashkimin Sovjetik në Afganistan, Angola, Jemen, Etiopi, Kinë, duke u përpjekur për hegjemoni, kreu agresion kundër Vietnamit Socialist) ngriti çështjen, forcimi i mbrojtjes së vendit si një nga më të rëndësishmet në ruajtjen e fitimeve socialiste në vend.

Si udhëheqës i partisë dhe shtetit, Si Komandant I përgjithshëm i forcave të armatosura të vendit, Enver Hoxha gjithmonë, dhe veçanërisht në vitet e fundit të jetës së tij, i kushtoi vëmendje të madhe forcimit të fuqisë së forcave të armatosura të vendit, përgatitjes së ushtrisë dhe të gjithë popullit shqiptar për të mbrojtur sovranitetin dhe integritetin e tyre territorial dhe për të mbrojtur arritjet e revolucionit.

Nën udhëheqjen e tij, Partia Shqiptare e Punës E bëri Shqipërinë një kështjellë të padepërtueshme për çdo armik të jashtëm.

Në tetor të vitit 1984, i gjithë vendi, i gjithë njerëzimi përparimtar kremtoi solemnisht 75-vjetorin e lindjes Së Enver Hoxhës.

Populli I Shqipërisë nderoi udhëheqësin e tyre, komunistët dhe të gjitha forcat përparimtare revolucionare në mbarë botën - një udhëheqës të denjë proletar, një dishepull besnik Të Marksit, Engelsit, Leninit, Stalinit.

Për komunistët, për qytetarët e Shqipërisë socialiste, për punëtorët, fshatarët dhe intelektualët, për rininë shqiptare, emri dhe personaliteti I Enver Hoxhës ishin të shenjtë, ashtu si populli shqiptar dhe Atdheu ishin të shenjtë Për Enverin.

Më 29 nëntor 1984, populli shqiptar festoi 40-vjetorin E Çlirimit të vendit në Luftën Nacionalçlirimtare dhe fitoren e revolucionit popullor. Gjatë këtyre dekadave të ndërtimit të socializmit, Shqipëria ka kryer transformime të tilla revolucionare që kanë bërë të mundur kapërcimin e shekujve të prapambetjes, shtypjes dhe injorancës. Ishte një triumf për idetë E Marksizëm-Leninizmit. Dhe Enver Hoxha ishte organizatori kryesor i fitoreve të partisë dhe popullit në Luftën Nacionalçlirimtare dhe arkitekti kryesor i programit të ndërtimit të socializmit në Shqipëri.

Për nder të përvjetorit të rëndësishëm, Enver Hoxha iu drejtua popullit të tij me një fjalim solemn, që ishte një nga fjalimet e fundit publike të Shokut Enver Hoxha. Ky fjalim, drejtuar popullit të tij, ishte një sintezë e luftës heroike, fitoreve të mëdha, cilësive të larta dhe meritave të shquara që kanë dalluar kombin shqiptar për të gjithë shekujt.

"Ne do të çmojmë si molla e syrit tonë gjithçka që kemi arritur. Le t'u lëmë si trashëgimi brezave të ardhshëm Një Shqipëri gjithnjë e më të fortë, gjithnjë të kuqe si flaka e pashuar e zemrave dhe idealeve komuniste dhe partizane. Një Shqipëri që ka jetuar dhe lulëzuar me shekuj. Jam i bindur se populli dhe partia do të mbajnë flamurin tonë fitimtar lart e më lart, dhe lart e më lart do të ngrenë nderin, prestigjin dhe emrin E Shqipërisë Socialiste në botë".

Këto fjalë ishin testamenti politik i Shokut Enver Hoxha për partinë e tij, për popullin e tij.

Vdekja

Në fund të vitit 1984, gjendja shëndetësore E Enver Hoxhës u përkeqësua ndjeshëm.

Që nga viti 1948, Enver Hoxha vuante nga diabeti mellitus, i cili me kalimin e kohës shkaktoi dëme difuze në enët e gjakut të zemrës, veshkave dhe disa organeve të tjera.

Në vitin 1973, për shkak të këtyre dëmtimeve, ai pësoi një infarkt miokardi. Në vitet në vijim, ai vuajti nga dështimi i rëndë i zemrës. Në vitin 1984 ai pësoi një goditje në tru.

Më 9 prill 1985, Enver Hoxha pësoi një atak kardiak të papritur. Pavarësisht trajtimit intensiv, fibrilacioni i përsëritur ventrikular dhe ndryshimet e pakthyeshme në tru dhe veshka ishin shkaku i vdekjes së Enver Hoxhës më 11 prill 1985.

Vdekja E Enver Hoxhës ishte një humbje e rëndë e pariparueshme për mbarë popullin shqiptar, Partinë Shqiptare të Punës, shtetin shqiptar, gjithë njerëzimin përparimtar, lëvizjen komuniste botërore dhe të punëtorëve.

Në ato ditë, së bashku Me Shqipërinë, u hidhëruan të gjithë ata që ishin të dashur për idealet e lirisë dhe pavarësisë, çlirimit kombëtar dhe shoqëror, idetë e revolucionit proletar, socializmit dhe komunizmit.

Varrimi i shokut Enver Hoxha u bë më 15 prill 1985.

Komiteti Qendror I Partisë shqiptare të Punës, Qeveria E Shqipërisë Popullore Socialiste nuk e mbështeti propozimin për ruajtjen e trupit të Shokut Enver Hoxha, pasi kjo binte ndesh me traditat shekullore të popullit shqiptar. Shoku Enver Hoxha u varros në Varrezat Përkujtimore" Heronjtë E Rënë të Kombit " në kryeqytetin E Shqipërisë, Tiranë, me nderimet që mund t'i bëhen një udhëheqësi të shquar kombëtar.