Një çapare është një instrument i zakonshëm goditjeje. Të përdorura shpesh në çifte, çaparet përbëhen nga pllaka të holla, normalisht të rrumbullakëta të aliazheve të ndryshme. Shumica e çapareve janë me lartësi të pacaktuar, megjithëse çaparet e vogla në formë disku të bazuara në dizajne të lashta tingëllojnë një notë të caktuar (të tilla si crotales). Çaparet përdoren në shumë ansamble duke filluar nga orkestra, ansamblet e goditjeve, grupet e xhazit, grupet e metaleve të rënda dhe grupet marshuese. Bateritë zakonisht përfshijnë të paktën një crash, ride, ose crash/ride, dhe një palë çapare hi-hat. Një luajtës i çapares njihet si cimbalist.

Çapare
Percussion
Klasifikimi Percussion
Klasifikimi Hornbostel–Sachs111,142 nëse luhet në çifte, ose 111,242 nëse luhet me dorë ose rrahës
(Enët e tronditjes ose goditjes)
ZhvilluarShekulli VII p.e.r
Instrumente të ngjashme
Crotales nganjëherë quhen cymbales anciens
Builders
Zildjian, Sabian, Paiste, Meinl, Istanbul Agop
Më shumë artikuj ose informacion
Clash cymbals, suspended cymbal, crash cymbal, ride cymbal, china cymbal, splash cymbal, sizzle cymbal, hi-hat, zill