Advanced Micro Devices, Inc., e shkurtuar zakonisht si AMD, është një kompani e gjysmëpërçuesve shumëkombëshe amerikane me bazë në Santa Clara, Kaliforni, që zhvillon procesorë të kompjuterave dhe teknologji të ngjashme për tregjet e biznesit dhe të konsumit.

Logoja e AMD.

Kompania u themelua në vitin 1969 nga Jerry Sanders dhe një grup profesionistësh të tjerë të teknologjisë. Produktet e hershme të AMD ishin kryesisht çipa memorie dhe komponentë të tjerë për kompjuterë. Kompania më vonë u zgjerua në tregun e mikroprocesorëve, duke konkurruar me Intel, rivalin e saj kryesor në industri. Në fillim të viteve 2000, AMD përjetoi rritje dhe sukses të konsiderueshëm, pjesërisht falë pozicionit të saj të fortë në tregun e PC-ve dhe suksesit të procesorëve të saj Athlon dhe Opteron. Megjithatë, kompania u përball me sfida në fund të viteve 2000 dhe në fillim të viteve 2010, pasi u përpoq të vazhdonte me Intel në garën për të prodhuar procesorë më të shpejtë dhe më të fuqishëm. Në fund të viteve 2010, AMD rifitoi një pjesë të pjesës së saj të tregut falë suksesit të procesorëve të saj Ryzen, të cilët tani konsiderohen gjerësisht si superiorë ndaj produkteve Intel në aplikacionet e biznesit, duke përfshirë aplikacionet cloud. Procesorët e AMD përdoren në një gamë të gjerë pajisjesh kompjuterike, duke përfshirë kompjuterët personalë, serverët, laptopët dhe konsolat e lojërave. Ndërsa fillimisht prodhonte përpunuesit e saj, kompania më vonë kontraktoi prodhimin e saj, një praktikë e njohur si fabless, pasi GlobalFoundries u shkëput në 2009.

Produktet kryesore të AMD përfshijnë mikroprocesorë, çipa të pllakave amë, procesorë të integruar, procesorë grafikë dhe FPGA për serverë, stacione pune, kompjuterë personalë dhe aplikacione të sistemeve të integruara. Kompania është zgjeruar gjithashtu në tregje të reja, të tilla si qendra e të dhënave dhe tregjet e lojërave, dhe ka njoftuar planet për të hyrë në tregun e informatikës me performancë të lartë.

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto