Adeti është zakoni i vjetër në Shqipëri ose një term i përgjithshëm që rrjedh nga arabisht për të përshkruar një sërë praktikash dhe traditash zakonore vendase të vëzhguara nga komunitetet myslimane në BallkanKaukazin e VeriutAzinë Qendrore dhe Azinë Juglindore.

Njerëz të veshur sipas adeteve

Pavarësisht prejardhjes së tij arabe, termi adet rezonon thellë në të gjithë Azinë Juglindore, ku për shkak të ndikimit kolonial, përdorimi i tij është institucionalizuar sistematikisht në komunitete të ndryshme jomyslimane. Brenda rajonit, termi u referohet, në një kuptim më të gjerë, normave zakonore, rregullave, ndalimeve dhe urdhrave që drejtojnë sjelljen e individëve si anëtarë të komunitetit dhe sanksioneve dhe formave të adresimit me të cilat zbatohen këto norma dhe rregulla. Adeti përfshin gjithashtu grupin e ligjeve lokale dhe tradicionale dhe sistemet e zgjidhjes së mosmarrëveshjeve me të cilat rregullohen këto shoqëri.

Referime

Redakto
 • Abazov, Rafis (2005), Historical Dictionary of Turkmenistan (Historical Dictionaries of Asia, Oceania, and the Middle East), Scarecrow Press, ISBN 978-0-8108-5362-1 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Abdul Ghoffir Muhaimin (2011), The Islamic Traditions of Cirebon: Ibadat and Adat Among Javanese Muslims, Australian National University E-Press, ISBN 978-1-920942-30-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Amineh, Mehdi Parvizi (2010), State, Society and International Relations in Asia, Amsterdam University Press, ISBN 978-90-5356-794-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Buxbaum, David C. (1968), Family Law and Customary Law in Asia:A Contemporary Legal Perspective, Springer, ISBN 978-90-247-0348-7 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Cohen-Mor, Dalya (2001), A Matter of Fate: The Concept of Fate in the Arab World as Reflected in Modern Arabic Literature, Oxford University Press, ASIN B001AU68DW {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Fauzia, Amelia (2013), Faith and the State: A History of Islamic Philanthropy in Indonesia, BRILL, ISBN 978-90-04-23397-3 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hauser Schäublin, Brigitta (2013), Adat and Indigeneity in Indonesia - Culture and Entitlements between Heteronomy and Self-Ascription, Goettingen University Press, ISBN 978-3-86395-132-0 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Keanne, Webb (1997), Signs of Recognition: Powers and Hazards of Representation in an Indonesian Society, University of California Press, ASIN B003WOKXPS {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Levinson, David et al. eds. The Encyclopedia of Modern Asia (6 vol Thomson-Gale, 2002) 1:11–17, on Malaysia.
 • Muhammad Ismail (2013), Adat Melayu (Malay Adat), Persatuan Ilmuan Melayu Malaysia (Association of Malaysian Malay scholars), arkivuar nga origjinali më 2014-12-13 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Nagata, Judith Ann (1974), "Adat in the City: Some Perceptions and Practices Among Urban Malays", Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde, 130: 91–109, doi:10.1163/22134379-90002708 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Ooi, Keat Gin (2004), Southeast Asia: a historical encyclopedia, from Angkor Wat to East Timor, ABC-CLIO, ISBN 1-57607-770-5 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Peletz, Michæl Gates (1992), A Share of the Harvest: Kinship, Property and Social History Among the Malays of Rembau, University of California Press, ISBN 978-0-520-08086-7 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Richmond, Walter Comins (2004), Legal Pluralism in The Northwest Caucasus: The Role of Sharia Courts, Carfax Publishing {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Tengku Anuar Bin Tengku Dalam (1997), Asas-Asas Kenegaraan Malaysia (The Principles of Malaysia's Nationhood), Al-Azim Press, ISBN 978-983-038-038-4 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Tsing, Anna Lowenhaupt; Abraham, Itty (2009), Words in Motion: Toward a Global Lexicon, Duke University Press Books, ASIN B00EHNZP7O {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Zurcher, Christoph (2007), The Post-Soviet Wars: Rebellion, Ethnic Conflict, and Nationhood in the Caucasus, NYU Press, ISBN 978-0-8147-9709-9 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

Redakto