Adobe Acrobat është familja e programeve kompjuterike të ndërtuar nga Adobe Systems,i dizajnuar për të shikuar, krijuar, manipuluar dhe menaxhuar fajlla të Adobe-s Portable Document Format (PDF).[1] Disa programe në familje, veçanërisht programe krijuese, janë komerciale, dhe disa janë freeware. Adobe Reader (ish Acrobat Reader) është në dispozicion për shkarkim nga faqja e zyrtare e Adobe, dhe lejon shikimin dhe shtypjen e PDF dokumenteve.[2] Acrobat dhe Reader dhe janë përdorur gjerësisht si një mënyrë për të paraqitur informacionin me një plan të caktuar të ngjashme me një botim të gazetës.

Adobe Acrobat
Adobe Acrobat logo
ZhvilluesAdobe Systems
Versioni i fundit9.3.3 / 29 qershor 2010; Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshme Gabim shprehjeje: Operator i papritur < më parë
Sistemi operativCross-platform
Përdoret përPDF shikues dhe shkrues
LicencaAdobe EULA
Faqja zyrtareadobe.com/acrobat/

Historia e produktit Redakto

Version 1.0 Redakto

Acrobat 1.0 u lëshua fillimisht 15 qershor 1993 për Macintosh, më vonë për DOS dhe Windows 3.1.

 • PDF version 1.0 supported.
 • Acrobat Exchange 1.0 (included PDFWriter printer driver and Acrobat Exchange application).
 • Acrobat Distiller 1.0. Created a PDF from PostScript (no printer driver at this stage).

Version 2.0 Redakto

Acrobat 2.0 për Windows dhe Macintosh u lëshua fillimisht në shtator 1994:

 • PDF version 1.1 (and prior) supported.
 • Acrobat Exchange 2.0, package as 1.0.
 • Acrobat Professional 2.0, which included the contents of Acrobat Exchange, plus Distiller.
 • There were 2.1 updates.
 • Acrobat Catalog was introduced, using Verity, Inc. technology to create searchable indexes to PDF files. Searching required a special version of Acrobat Reader or Acrobat Exchange.

Version 3.0 Redakto

Acrobat 3.0 u lëshua në nëntor 1996.

 • PDF version 1.2 (and prior) supported.
 • A free Reader to allow searching was made available, but was not part of the default download.
 • Acrobat 3.0: replaced Acrobat Professional 2.1. Included Acrobat Catalog, and a Distiller printer driver.
 • Updates to 3.01 and 3.02; 3.02 introduced extended forms capabilities and JavaScript.
 • First release with support for Windows 95 and later. Last release with support for Windows 3.1.

Version 4.0 Redakto

Acrobat 4.0 u lëshua në prill 1999.

 • PDF version 1.3 (and prior) supported. Added support for PKI and digital signatures via plug-ins.
 • Acrobat 4.0.
 • Updates to 4.05.
 • Introduced Distiller Server 4.0, identical to the regular Distiller but with a multi-user license (Windows, Linux, Solaris).
 • Acrobat Business Tools 4.0: a limited version of Acrobat.

Version 5.0 Redakto

Acrobat 5.0 u lëshua në maj 2001.

Version 6.0 Redakto

Acrobat 6.0 u lëshua në korrik 2003. Linux ose Unix versione nuk u lëshua:

Version 7.0 Redakto

Adobe Acrobat 7.0 u lëshua në janar 2005:[3]

Version 8.0 Redakto

Adobe Acrobat 8.0 u lëshua në nëntor 2006:[4]

Version 9.0 Redakto

Adobe Acrobat 9.0 u lëshua në korrik 2008:[5][6]

Referime Redakto

 1. ^ "Adobe Acrobat family" (në anglisht). 2008. Marrë më 2008-01-19.
 2. ^ "Adobe Reader" (në anglisht). 2008. Marrë më 2008-01-19.
 3. ^ "About Adobe - Press Room - For Immediate Release" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 22 dhjetor 2010. Marrë më 30 qershor 2010.
 4. ^ "Adobe - Adobe Press Room: For immediate release" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 14 qershor 2010. Marrë më 30 qershor 2010.
 5. ^ "Adobe - Adobe Press Room" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 6 qershor 2010. Marrë më 30 qershor 2010.
 6. ^ "Adobe - Adobe Acrobat family: Product comparison" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 1 qershor 2010. Marrë më 30 qershor 2010.