Formula kimike e Adrenalinës është

Adrenalina (nga lat. ad dhe ren në kuptimin mbi veshka) është hormon i gjëndrave mbiveshkore që lëshohet në trupin e njeriut kur ai është në gjendje rreziku apo në stres (zavalë, siklet psikikë). Ky hormon shkakton rritjen e frekuencës të rrahjes së zemrës, rritjen e shtypjes së gjakut, zgjerimin e bronkeve, rritjen e yndyrave (lipolzë) dhe sheqerit (glukolizë) në gjak. Adrenalina e ndryshon qarkullimin e gjakut nëpër organe duke e zvogëluar sasin e gjakut që qarkullon në organet e tretjes dhe duke shtuar gjakun në muskuj. Adrenalina gjithashtu gjendet si transmitor në tru në neuronet neuroadrenerge.

Adrenalina

Redakto

Adrenalina është hormon me kohëzgjatje të shkurtër veprimi. Ka ndikim të madh në metabolizëm të sheqernave. Ajo e shakton procesin e zbërthimit të glukogjenit në mëlçi dhe rritjen e orëqendrimit të glukozës në gjak. Stimulon edhe metabolizmin e yndyrave dhe të proteinave. Pastaj ka veprim stimulues në zemër, shkakton ngushtimin e enëve të gjakut që manifestohen me rritje të shtypjes së gjakut arterioz. Rritja e sasisë së adrenalinës shkakton edhe rritjen e shtypjes së gjakut. Kjo paraqitet te hiperplazia ose tumori i palcës së gjëndrës mbiveshkore. Kjo sëmundje quhet feokromocitom. Adrenalina ka veprim të kundërt me insulinësn. Kjo e rrit sasinë e sheqerit në gjak, kurse insulina e zvogëlon.