Agaveja është bimë e vendeve të ngrohta, me gjethe shumë të gjata, të trasha, me tul, të dhëmbëzuara e me gjemba. Agaveja është e përshtatshme edhe në industrinë e tekstilit, nga gjethet e saja nxirren fije të cilat përdoren për prodhimin e litarëve.

Agaveja

Bimë e familjes Amarillidaceae, gjinia Agave(Agave L.), lloji (Agave americane L.). Me origjinë nga Amerika Qëndrore dhe Jugore. E përhapur shumë në edhe në vendet e Mesdheut. LUlëyon vetëm një herë. Nga kjo bimë nxirren fibra tekstilesh dhe një lëng sheqeror i cili tharmëtohet për të nxjerrë një pije që pëlqehet shumë nga meksikanët.