Amy Beach

pianiste dhe kompozitore amerikane

Amy Marcy Cheney Plazh (5 shtator 1867 - 27 dhjetor 1944) ishte një kompozitore dhe pianiste amerikane . Ajo ishte kompozitorja e parë e suksesshme amerikane në shkallë të gjerë të artit muzikor. Simfonia e saj "Gaelic", që u interpretua nga Orkestra Simfonike e Bostonit më 1896, ishte simfonia e parë e kompozuar dhe botuar nga një grua amerikane. Ajo ishte një nga kompozitoret e para amerikane që kishin sukses pa përfitimin e trajnimeve evropiane dhe një nga kompozitore më të respektuar dhe më të brohoritur amerikanë të epokës së saj. Si pianiste, ajo u vlerësua për koncerte që ajo dha duke shfaqur muzikën e saj në Shtetet e Bashkuara dhe në Gjermani.

Amy Plazh

BiografiaRedakto

Vitet e hershme dhe edukimiRedakto

Amy Marcy Cheney lindi në Henniker, New Hampshire nga Charles Abbott Cheney (nipi i Oreni B. Cheney, i cili themeloi Bates College) dhe Clara Imogene Marcy Cheney. Aftësia artistike duket se ka kaluar në familje: Clara kishte reputacionin "një pianiste dhe këngëtare e shkëlqyer", dhe kishte një motër të quajtur Emma Francis "Franc" Marcy, e cila e mësoi me këndim dhe piano në Boston. Vajza e Emës, Ethel, e cila "shfaqte një talent për art", shkoi "për të studiuar në Nju Jork, Boston dhe dy herë në Paris" gjatë viteve 1890.