Angelsachsen (lexo:angelzaksen; shumës gjer. për anglo-saksoninë ) popujt Sachsen (Saksonët), Angeln (peshkatarë Saksonë) dhe Juten që në shekullin e V dhe VI u lëshuan nga Saksonia e ultë dhe Holst-shlehia në pjesen qendore të ishullit bitanikë dhe që paraqesin bërthamë e popullit anglezë. Shtrirja e tyre në vitin 1066 u zgjerua deri në popujt nordikë.

Jeta në një fshat anglosakson Redakto

Anglosaksonët ndërtuan fshatra me shtëpi druri që i kishin çatitë prej kashte.Ata punonin tokën dhe mbanin lopë e dhen. Gjatë viteve 600-700 e.r.,shumë syresh u bënë të krishterë dhe ndërtuan kisha guri.

Mbreti Alfred i Ueseksit Redakto

Rreth viteve 871-899 e.r., mbretëria më e fuqishme anglosaksone quhej Ueseks. Mbret i saj ishte një burrë i mençur që quhej Alfred. Ai ndërtoi qytete të reja dhe një flotëme anije.Luftëtarët anglosakson luftuan me viking që sulmonin pjesën lindore e veriore të anglisë.

Po më këtë emër në SH.B.A thrren banorët me prejardhje britanike.Shih Anglo-Saksonët