Antananarivo (formalisht Tananarive, tani i quajtur zakonisht Tana) është kryeqyteti dhe qyteti më i madh i Madagaskarit. Ajo është gjithashtu kryeqyteti provincial i Antananarivo dhe rajonit të Analamangaës.

Pallati i Mbretëreshës, Rova of Antananarivo (1898)
Teatër në Antananarivo në 1905

Gjeografia Redakto

Qyteti shtrihet në anën e një krështë të gjatë dhe të ngushtë shkëmbore që shtrihet në veri dhe në jug për rreth 4 km. Antananarivo ndodhet rreth 1275 m mbi nivelin e detit, me pamje një fushë pjellore. Ai është 145 km nga bregun lindor dhe 215 km në perëndim-jugperëndim të Toamasina, portin kryesor të ishullit, i cili është i lidhur me hekurudhë. Qyteti përshkohet nga lumenj si Ikopa Betsiboka dhe pret pallatin që ishte rezidenca e mbretëreshës Ranavalona II. Antananarivo ka për aeroport Ivaton.

Historia Redakto

Është themeluar rreth vitit 1625 nga mbreti Andrianjaka e në shekullin e nëntëmbëdhjetë u bë kryeqyteti i parë i Mbretërisë Merina (më vonë Mbretëria e Madagaskarit) dhe pastaj koloni franceze. Ndryshe nga shumica e kryeqyteteve të Afrikës, Antananarivo tashmë ishte një qytet i madh para epokës koloniale.

Antananarivo do të thotë "Qyteti i një" mijë, i quajtur sipas numrit të ushtarëve të caktuar për të ruajtur mbretin Andrianjaka. Për shumë vite ishte qyteti kryesor i krerëve të Hova. Në 1793 u shpall kryeqyteti i mbretit Merina. Me pushtimet e Mbretit Radama, Antananarivo u bë kryeqyteti i pothuajse të gjitha Madagaskarit.

Deri në 1869 të gjitha ndërtesat e qytetit janë ndërtuar kryesisht me dru, por edhe atëherë ka pasur disa ndërtesa në një qytet të një madhësie të konsiderueshme. Ndërtesa më e madhe ishte 37 metra e lartë. Këto ndërtesa kurorëzuan takimin e pjesës qendrore të kreshtë shkëmbore, dhe pallatin e madh, me çati të saj të lartë dhe kullat, është e dukshme nga çdo pikë e qytetit. Pas paraqitjes së gurit dhe tullave, i gjithë qyteti është rindërtuar dhe tani përmban strukturat e shumta e stilit evropian, duke përfshirë pallateve mbretërorë, të shtëpive që i përkasin ish-kryeministrit, selia franceze, anglikane dhe katedrales katolike romake dhe kisha të tjera të gurit.

Binjakzime Redakto

Lidhjet e tjera Redakto