Anthony Giddens

sociolog britanik

Anthony Giddens (8 janar 1938) është një sociolog britanik.

Anthony Giddens
Anthony Giddens ne 2004
Lindi (1938-01-08) 8 Janar 1938 (83 vjeç)
Londer, Angli
Vendbanimi Angli
Kombësia Anglez
Fusha Sociologjia
Institucionet University of Leicester
University of Cambridge
London School of Economics
I njohur për Teoria e strukturimit
Rruga e trete
Risk society

VepratRedakto

Është ndër sociologët më të spikatur modern, ka shkruar të paktën 34 libra të publikuar në më shumë se 29 gjuhë të huaja. Në vitin 2007, u radhit i pesti ndër autorët më të përmendur në shkencat humane. Vepra e tij e parë, Kapitalizmi dhe Teoria Sociale Moderne (Capitalism and Modern Social Theory), është rishtypur dhe vazhdon të rishtypet edhe pas më shumë se katër dekadash nga botimi i saj më 1971. Libri i tij “Sociologjia” është libri bazë i lëndës së Sociologjisë në shumë fakultete shqiptare, duke e bërë një vepër të kudogjendur nëpër bibliotekat studentore. Në 2007, Giddens u rendit si autori i pestë më i referuar në shkencat humane.

Ai ka qenë gjithashtu këshillues i ish-kryeministrit britanik Tony Blair; ishte e Giddens qasja politike e “rrugës së tretë” që u bë ideja udhëheqëse politike e Tony Blair. Profesor i sociologjisë në një sërë universitetesh nga më të njohurat në Britaninë e Madhe (përfshirë edhe Cambridge University), në Kanada (Simon Fraser University) dhe në Shtetet e Bashkuara (University of Californica, Los Angeles), Giddens ka qenë Drejtor i London School of Economics and Political Science nga viti 1997 deri më 2003.

Ai është gjithashtu anëtar i Dhomës së Lordëve, ku përfaqëson Partinë Laburiste.

BurimetRedakto

<http://www.timeshighereducation.co.uk/405956.article