Ara Harutyunyan (Armenisht: Արա Հարությունյան, 28 mars 1928 - 28 shkurt 1999) Skulptor Armen i monumenteve, artist grafik, Artist i Popullit të Armenisë, anëtar i Akademisë së Arteve të Bukura të Bashkimit Sovjetik, profesor. Veprat e tij janë shumëllojshme dhe të ndryshme; Ai është autor i më shumë se 40 vendeve, monumenteve dhe skulpturave arkitekturore në Armeni dhe jashtë saj. Ara Harutyunyan arriti të zbatojë shumë ide kreative. Ai është paraardhësi dhe themeluesi i skulpturave arkitekturore në Armeni, autori i monumenteve madhështore, monumenteve urbane, skulpturës së brendëshme dhe grafikë të shkëlqyeshëm. Në to janë vepra të tilla si Portreti i Sardarapatit, relievet e Teatrit Akademik Shtetëror Sundukyan , Portali i Muzeut Erebuni, obelisk i ushtarëve të divizionit të 89 Taman, monument i kreut të lëvizjes antifashiste franceze Missak Manouchian dhe shumë të tjerë.

Ara Harutyunyan
Արա Հարությունյան
U lind në(1928-03-28)mars 28, 1928
VdiqGabim: Nevojitet datë e vlefshme vdekjeje (data e parë): data, muaji, viti
Profesioniartist

Fëmijëria Redakto

Ara Harutyunyan ka lindur më 28 mars 1928. Babai i tij ishte një muzikant, kontrabassist dhe një korier i Teatrit të Operës së Shtetit. Në fëmijërinë e tij Ara ishte i interesuar në pikturë, veprat e Vrubel veçanërisht tërhoqën vëmendjen e tij. Pasioni i tij për skulpturën filloi kur gjatë një vizite në një fshat ai gjeti një copë tufë dhe duke përdorur mjetet e disponueshme që kapnin kokën e një ferme. Pas 7 viteve të studimeve në shkollë A. Harareunyan regjistroi Fakultetin e Pikturës së Kolegjit të Artit nga i cili më vonë u transferua në Fakultetin e Skulpturës. Në vitin 1948 dy nga veprat e tij studentore u përfaqësuan në ekspozitë në hyrje të Teatrit Spendiaryan (Yerevan). [1]

Burime Redakto