Aristoni ( greqisht: Ἀρίστων ) ishte pjesëtar i shtëpisë mbretërore të Dinastisë Paioniane ndoshta vëllai i Mbretit Patrai dhe babai i mbretit të mëvonshëm, Audoleon. [1]

Monedhë e Patrait, që mbase paraqet Aristonin në betejë

Biografia Redakto

Shërbimi i Aristonit ndaj Aleksandrit të Madh, si p.sh. ai i Sitalkut II dhe të tjerëve, ndihmoi për të siguruar besnikërinë e kombit të tij ndaj Maqedonisë në mungesë të Mbretit. Ai ishte komandanti i njësisë së kalorësisë paioniane. Fillimisht ajo ishte por vetëm një skuadrilje e fuqishme, me ndihmën e të cilës paionët morën 500 përforcime në Egjipt dhe 600 të tjerë në Suzë. [2]

Në Betejën e Gaugamelës, kalorësia paioniane u vendos në krahun e djathtë me sarisoforot . Në vitin 331 para Krishtit kalorësia paioniane shpartalloi një forcë të madhe kalorësish persianë pranë Tigrit, Aristoni personalisht vrau udhëheqësin persian Satropati; pastaj i paraqiti Aleksandrit kokën e prerë të Persisë. Ai i kërkoi Aleksandrit një kupë ari si shpërblim për bëmën e tij, dhe mbreti e përshëndeti publikisht dhe piu për shëndetin e tij. [3] [4]

Shih edhe Redakto

Referimet Redakto

  1. ^ Heckel 2006, p. 246
  2. ^ Ashley. p. 34.
  3. ^ Heckel 1992, p. 354
  4. ^ "Satropates' death may be depicted on the coinage of the Paeonian king, Patraus, who appears to have been Ariston's brother (Merker 1965: 44-5; ...)"

Literatura Redakto

  • Ashley, J.R. (2004) The Macedonian Empire: The Era of Warfare Under Philip II and Alexander the Great, 359-323 B.C. McFarland.
  • Heckel, W. (1992) The Marshalls of Alexander's Empire, Psychology Press
  • Heckel, W. (2006) Who's Who in the Age of Alexander the Great: Prosopography of Alexander's Empire