Arkitekti

personi i trajnuar për të planifikuar dhe dizajnuar ndërtesat, dhe për të mbikëqyrur ndërtimin e tyre

Një arkitekt është një person i trajnuar në planifikimin, projektimin dhe mbikëqyrjen e ndërtimit të objekteve. Të praktikosh arkitekturën do të thotë të ofrosh ose bëjsh shërbime në lidhje me projektimin dhe ndërtimin e një ndërtese, ose grup të ndërtesave dhe hapësirës e vendit që rrethon ndërtesat, që kanë si qëllim kryesore shfrytëzimin ose përdorimin nga njerëzit [1].

Arkitekt
Architect.png
Një arkitekt në tabelën e vizatimit, 1893.
Profesioni
EmratArkitekt
Sektorët e
aktivitetit
Arkitekturë
Zhvillimin e pasurive të patundshme
Planifikimi urban
Konstruktimi
interior design
Inxhinieria e ndërtimit
Përshkrimi
Kompetencatnjohuri teknike, planifikimin e ndërtimit, aftësi për projektimin dhe menaxhimin
Edukimi i nevojshëmshih kërkesat profesionale

Etimologjia, arkitekt rrjedh nga gjuha latine architectus, e cila ne vetvete rrjedh nga greqishtja e lasht arkhitekton (arkhi-, shef + tekton, ndërtues), i.e. shefi ndërtimit.[2]

OrigjinaRedakto

Gjatë gjithë historisë së lashtë dhe mesjetare, dizajn më arkitektonike dhe ndërtimore u realizua nga artizanët, të tilla si muratorë, dhe marangozë. Deri në kohët moderne nuk kishte dallim të qartë midis arkitektit dhe inxhinierit. Në Evropë, tituj "arkitekt" dhe "inxhinier" ishin kryesisht variacione gjeografike duke iu referuar të njëjtit person.

Arkitektura në praktikëRedakto

Kërkesat profesionaleRedakto

BurimiRedakto

  1. ^ http://nslegislature.ca/legc/bills/60th_1st/3rd_read/b115.htmTransclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.
  2. ^ Online Etymology of the term "architect"Transclusion error: {{En}} is only for use in File namespace. Use {{lang-en}} or {{in lang|en}} instead.

Lidhje të jashtmeRedakto