mitologjinë greke, Atlasi është një Titan i dënuar për të mbajtur lart qiellin qiellor ose qiellin për përjetësinë pas Titanomakisë. Atlas gjithashtu luan një rol në mitet e dy prej heronjve më të mëdhenj grekë: Herakliu (Herkuli në mitologjinë romake) dhe Perseu. Sipas poetit antik grek Hesiod, Atlas qëndroi në skajet e tokës në perëndim ekstrem. Më vonë, ai u identifikua zakonisht me Malet Atlas në Afrikën veriperëndimore dhe u tha të ishte Mbreti i parë i Mauretania. Atlas u tha të ishte i aftë në filozofi, matematikë dhe astronomi. Në antikitet, ai ishte kredituar me shpikjen e sferës së parë qiellore. Në disa tekste, ai madje është kredituar me vetë shpikjen e astronomisë

Statuja romake e Atlasit (shekulli II pas Krishtit). Tashmë në koleksionin Farnese, sot në Muzeun Arkeologjik Kombëtar të Napolit.

Atlasi ishte djali i Titan Japetus dhe Azisë Oqeanide ose Klimenës. Ai ishte vëlla i Epimetheut dhe Prometeut. Ai kishte shumë fëmijë, kryesisht vajza, Hesperides, Hyades, Pleiades dhe nimfës Calypso që jetonte në ishullin Ogygia

Termi Atlas është përdorur për të përshkruar një koleksion hartash që nga shekulli i 16-të kur gjeografi flaman Gerardus Mercator publikoi veprën e tij për nder të mitit mitologjik.

Oqeani Atlantik" rrjedh nga "Deti i Atlasit". Për më tepër, emri i Atlantis i përmendur në dialogun e Timaeus të Platonit rrjedh nga "Atlantis nesos" që do të thotë fjalë për fjalë "Ishulli i Atlasit"

Shiko edhe

Redakto

Referime

Redakto