Avullimi

Rrerrz

Cfarë Është Avullimi? Si Është Procesi I Avullimit? Redakto

Bota rreth nesh - një organizëm të ndërlidhura, në të cilin të gjitha proceset dhe fenomenet e natyrës së gjallë dhe jo të gjalla nuk do të ndodhë vetëm si kjo. Shkencëtarët vërtetuar se edhe ndërhyrje të vogla të njeriut janë ndryshime të mëdha. Pavarësisht nga kjo, njerëzit harrojnë se, gjithashtu, është një pjesë integrale e botës. Në lidhje me këtë ndryshim duke u zhvilluar në njerëzimit si një e tërë.

Monetized by optAd360

Të gjitha proceset e jetës dhe të fenomeneve natyrore të fillojnë për të mësuar fëmijët tashmë në shkollë, e cila është shumë e rëndësishme për të çuar përpara të kuptuarit e asaj që po ndodh përreth. Siç e dini, tema e "avullimit" (klasa e 8) është duke studiuar në kuadër të shkollës së mesme, kur nxënësit janë të gatshëm për të reflektuar mbi problemet.

SIÇ NDODH AVULLIMI Redakto

Gjithkush e di se avullimit të tillë. Ky fenomen është shndërrimi i substancave të ndryshme në shtetin konsistencës së avullit dhe gazit. Është e njohur se procesi zhvillohet në një temperaturë të përshtatshme.

Në mënyrë tipike, në kushte natyrore, shumë substanca (të dy të ngurta dhe të lëngëta) mezi zhduket apo të bëjë aq shumë ngadalë. Por ka shembuj të, për shembull, kamfor dhe shumica e lëngjeve që avullon në normal shumë shpejt. Prandaj, ata janë quajtur të paqëndrueshme. Ky proces mund të vërehet përmes erë, t. K. Shumë trupit toksike.

Avullimit të lëngshme (ujë, alkool) mund të ndiqet duke respektuar atë për disa kohë. Pastaj fillon reduktimin e vëllimit të substancës.

BAZA E JETËS NË TOKË Redakto

Është e njohur se uji - një pjesë integrale të ekzistencës së botës. Pa qenë e pamundur jo, t. To. Të gjitha gjërat e gjalla janë të përbërë nga 75% ujë.

Ky kompleks të veçantë, pronat e të cilëve janë të jashtëzakonshme. Dhe vetëm në sajë të anomalive të këtij fenomeni të ngjarë të jetojnë në një mënyrë për tani nuk ka në planet.

ad

Njerëzimi ishte i interesuar në këtë mrekulli nga kohët e lashta. Më shumë filozof Aristoteli në shekullin e IV para Krishtit, deklaroi se uji - kjo është fillimi i çdo gjëje. Në fizikë shekullit XVII makineri Dutch, matematikë, astronomi dhe shpikësit e rekomanduar për të instaluar koeficientët Huygens ujë dhe shpërbërjen akull valë si nivele kryesore shkallë termometër. Por çfarë është avullimi i njerëzimit mësuar shumë më vonë. Në 1783, shkencëtar francez dhe themelues i modern kimi Lavoisier riprodhohet formulë - H2O.

VETITË E UJIT Redakto

Një nga cilësitë e mrekullueshme të këtij materiali - aftësia e H2O ekzistojnë në tre shtete të ndryshme në kushte normale:

 • në të ngurta (ICE);
 • lëngshëm;
 • gaztë (avullim të lëngshme).

Përveç kësaj, dendësia e ujit është shumë e lartë në krahasim me substanca të tjera, si dhe nxehtësinë e avullimit dhe ngrohjes madhe latente e shkrirjes (sasisë së nxehtësisë zhytur ose lëshuar).

Në H2O nuk është një cilësi - aftësia për të ndryshojnë ndryshimet e saj densitet nga treguesit termometër. Dhe gjëja më e habitshme është se në qoftë se këto para nuk ishte, akulli nuk mund të notosh, dhe dete, oqeane, lumenj dhe liqene të ngrijë të gjithë në fund. Atëherë jeta në tokë nuk mund të ekzistojnë, sepse ajo është e para pellgje strehimi mikroorganizmave të.

ad

CIKLI H2O NË NATYRË Redakto

Si është ky proces? Qarkullimi është një procedurë e vazhdueshme, dmth. A. Në botë, çdo gjë është e ndërlidhur. Me ndihmën e ciklit, kushtet për ekzistencën dhe zhvillimin e jetës. Kjo ndodh në mes të organeve të ujit, tokës dhe atmosferës. Për shembull, kur retë përplasen me të ajrit të ftohtë që ka pikëza të mëdha, më pas bie për të formuar sedimente. Atëherë procesi avullimi në të cilin dielli ngroh aeroplan terren, rezervuare, dhe të lëngshme ngrihet në atmosferë.

Bimësia merr lagështi nga toka dhe uji është qarkulluar nga sipërfaqja e gjetheve. Kjo procedurë është quajtur djersë dhe është një proces fizik dhe biologjik.

Atmosphere, i ngopur me avull dhe të vendosur në afërsi të tokës, pastaj e bëri të lehta dhe më kanë filluar të lëvizin upwardly. pikëza të vogla të ujit në atmosferë janë reduktuar përafërsisht çdo tetë ose nëntë ditë.

Avullimi ndodh për shkak të ciklit, dhe kjo është një komponent i rëndësishëm në qarkullim H2O në natyrë. Ky proces është për të kthyer në ujë nga një gjendje të lëngët ose të ngurtë në një gaz dhe me avull pranimit shikimin paarritshëm në ajër.

AVULLIMI DHE AVULLIMIT Redakto

Dhe çfarë një ndryshim konceptet e "paqëndrueshmërisë" dhe "avullimit"? Së pari, e konsiderojnë termin e parë. Ky është një tregues i zonave klimatike, e cila përcakton se sa të lëngshme avullohet nga sipërfaqja në maksimum. Duke pasur parasysh se zona me lagështi të tilla si shënimet G. N. Vysotsky përbëhet raportit të reshjeve të luhatshmërisë, kjo është një tregues kyç të klimës.

ad

Ekziston edhe një varësi e sigurt: nëse paqëndrueshmëria më pak, me lagështi gjatë. Procesi i përshkruar këtu është i bazuar në lagështia e ajrit, me shpejtësinë e erës dhe varet prej tyre.

Çfarë është avullimi? Kjo dukuri, e cila ndodh gjatë konvertimin e substancave të lëngshëm në një fazë të veçantë në avullit ose gaz. Efekti i kundërt i këtij procesi është quajtur trashje. Nëse krahasojmë këto dy fenomene, përkufizohet lehtësisht si në dispozicion për avullimit të burimeve ujore apo akull.

PROCESI I AVULLIMIT: KUSHTET Redakto

Në ajër, nuk është gjithmonë një sasi të caktuar të molekulave H2O. Kjo normë ndryshon në varësi të kushteve të caktuara dhe është quajtur lagështia. Ky raport, i cili mat sasinë e avullit të ujit në atmosferë. Në varësi të kësaj, zona të ndryshme klimatike. Lagështia është kudo. Ka dy lloje të saj:

 1. Absolut - numri i molekulave të ujit në një metër kubik të ajrit.
 2. Relativ - përqindja e avullit të ajrit. Për shembull, nëse lagështia eshte 100%, që do të thotë atmosferë është i ngopur plotësisht me grimca të ujit.Sa më e lartë temperatura avullimi, aq më i lartë molekulat H2O përfshira në ajër. Pra, nëse lagështia relative në të nxehtit të ditës do të jetë 90%, atëherë kjo është një tregues se atmosfera është e plotë të pikat jashtëzakonisht të mirë.

I VEÇANTË Redakto

Për shembull, në një dhomë ku lagështia e lartë, këmbë ujë në të, nuk do të zhduket fare. Edhe pse, në qoftë se ajri është i thatë, procesi i ngopjes me avull do të jetë i vazhdueshëm për sa kohë që ai më në fund ajo është e plotë. Nëse papritur ftohje avullit të ujit e ajrit, e cila u ngopur para se ajo do të avulloj pa u ndalur dhe të vendosen në formën e vesë. Por në rastin e ngrohjes e ajrit i cili laget mjaftueshëm, procesi mbushje vazhdon.

ad

Sa më i lartë t °, avullimi ndodh më shpejt, dhe gjithashtu rrit të ashtuquajturin presioni i avullit e cila hapësirë është i ngopur. Vlimi ndodh me kusht ku presioni avull është e barabartë me elasticitet të gazit që rrethon të lëngshme. Pika e vlimit ndryshon në varësi të presionit të gazit përreth dhe bëhet më e madhe se, kur ajo rritet.

SA I SHPEJTË ËSHTË AVULLIMI Redakto

Siç dihet, uji në procesin e konvertimit me avull është e lidhur direkt me ekzistencën e lëngjeve. Si pasojë, ne mund të përmbledhim se ky fenomen është shumë e rëndësishme për mjedisin dhe industrisë.

Në procesin e studimit dhe eksperimentimi avullimit normë u gjet. Përveç kësaj, ai bëhet i vetëdijshëm për disa fenomeneve që shoqërojnë atë. Por ata duken shumë kontradiktore për kohën e tanishme dhe ende nuk është e qartë është natyra e tyre.

Vini re se shkalla e avullimit varet nga shumë faktorë. Kjo mund të ndikojë:

 • madhësinë dhe formën e enës;
 • kushtet e motit mjedisore;
 • t ° lëngjeve;
 • presion atmosferik;
 • Perberja e origjinës e strukturës së ujit;
 • natyrën e sipërfaqes nga ku avullimi ndodh;
 • Disa arsye të tjera, të tilla si elektrifikimin e lëngshme.

EDHE NJË HERË NË UJË Redakto

Avullimi kryhet nga kudo ku ka një lëng: liqene, pellgje, artikuj lagësht, mbulon trupat e njerëzve dhe të kafshëve, gjethe dhe rrjedh e bimëve.

ad

Për shembull, luledielli gjatë jetës së tyre të shkurtër jep lagështi të ajrit në një normë prej 100 litra. Dhe oqeanet e planetit tonë lëshuar rreth 450.000 metra kub lëngshme në vit.

Temperatura e avullimit të ujit mund të jetë çdo. Por kur ajo merr ngrohta, procesi i transferimit lëngu është përshpejtuar. Vini re se gjatë ngrohjes së pellgje të verës në sipërfaqe dries shumë më shpejt se në pranverë, ose bien. Dhe në qoftë se rruga është erë, atëherë, respektivisht, të ardhurat avullimit më intensivisht se në situata ku ajri është i qetë. Kjo pronë gjithashtu të ketë borë dhe akull. Nëse ju rri lavanderi nga të thatë jashtë në dimër, ajo do të ngrijë të parë, dhe pastaj disa ditë për të thatë.

Me ujë temperatura avullimi prej 100 ° C është faktori më intensive, ku procesi i quajtur arrin rezultatet më të mira. Në këtë kohë, vlimi ndodh kur lëngu kthehet intensivisht në çifte - një transparent, gaz padukshme.

Nëse ne shikojmë në nën mikroskop, atëherë ajo përbëhet nga molekula e vetme e H2O, të cilat janë të vendosura larg nga njëri-tjetri. Por, kur ajri është i ftohur, avujt e ujit është e dukshme, për shembull si mjegull apo vesë. Në atmosferë, ky proces mund të vërehet përmes reve që shfaqen për shkak të konvertimit nga pikat e ujit në kristale akulli të dukshme.

ad

STATISTIKAT E NATYRËS Redakto

Pra, çfarë është avullimi, ne kemi gjetur jashtë. Tani kemi parasysh faktin se ajo është e lidhur ngushtë me temperaturën e ajrit. Si pasojë, brenda disa ditësh numri më i lartë metër kub ujë është konvertuar në avull në rreth mesditë. Përveç kësaj, ky proces është më intensive në muajt e ngrohtë. Cikli i fortë vit pas avullimit është vërejtur në mes të verës, ndërsa i dobëti shkon në dimër.

Çdo person është përgjegjës për mjedisin. Për të kuptuar këtë gjykim, është e nevojshme për të kuptuar një llogari të thjeshtë. Paramendoni se çfarë një person thotë për pafuqisë së tyre në lidhje me parandalimin e katastrofave mjedisore dhe beson se ai mund të bëjë asgjë. Por nëse ju shumëfishohen disa efekte të vetme të vogël në 6.5 miliardë. Popullit të një individi në terren, bëhet e qartë, pse duhet ky arsyetim

Lidhje te jashtme Redakto

.https://sq.delachieve.com/cfare-eshte-avullimi-si-eshte-procesi-i-avullimit/

Avullimi eshte shndërrimi i një lëngu ne gaz që ndodh nga sipërfaqja e një lëngu në një fazë të gaztë që nuk është i ngopur me substancën e avullit.Ne kete faze te pare,rrezet e diellit ngrohin ujerat e deteve,liqeneve,lumenjve etj.duke i kthyer ne avuj.Pra nga gjendja e lenget uji kthehet ne gjendje te gazte.Me pas keta avuj,qe jane te ngrohte e te lehte,ngjiten lart ne qiell. Tipi tjetër të avullimit është vlimi, e cila karakterizohet nga flluska të avullit të ngopur formuar në fazën e lëngshme. Avull prodhuar në një kazan është një tjetër shembull i avullimit ndodhin në një fazë të avullit të ngopur. Avullimi qe ndodh direkt nga faza e ngurte poshtë pikës së shkrirjes, ashtu vëzhguar zakonisht me akullit në ose nën ngrirjes ose molë kristaleve (naftalen dhe paradichlorobenzene), quhet sublimim. Mesatarisht, një pjesë e molekulave në një gotë me ujë të ketë energji të mjaftueshme për ngrohje për të shpëtuar nga të lëngshme. Molekulat e ujit nga ajri të hyjë në ujë në xham, por për aq kohë sa lagështia relative e ajrit në kontakt është më pak se 100% (mbushje), transferimi neto e molekulave të ujit do të jetë në ajër. Uji në xham do të jetë ftohur nga avullimi derisa një ekuliber arrihet ku ajri furnizon sasinë e nxehtësisë hequr nga uji qe avullon. Në një mjedis të mbyllur uji do të zhduket deri sa ajri është i ngopur. Me temperaturë të mjaftueshme, të lëngshme do të kthehet në avujt e shpejt (shih pikën e vlimit). Kur molekulat përplasen, ata transferojnë energji për njëri-tjetrin në shkallë të ndryshme, duke u bazuar në atë se si ato përplasen. Ndonjëherë transferimi është aq i njëanshëm për një molekulë në afërsi të sipërfaqes që ajo përfundon me energji të mjaftueshme për 'shpëtim'. Avullimi është një pjesë thelbësore e ciklit të ujit. Dielli (diellore) drejton avullimit të ujit nga oqeanet, liqenet, lagështisë në tokë, dhe burime të tjera të ujit. Në Hidrologjia, avullimit dhe djersë (e cila përfshin avullimit brenda stomata bimëve) janë quajtur kolektivisht avullimit. Avullimi i ujit ndodh kur sipërfaqja e lëngshme është e ekspozuar, duke lejuar molekulat për të shpëtuar dhe avujt e ujit formë; ky avull pastaj mund të ngrihen dhe formojnë retë. Ndjekja e avullimit nga burimi i saj mbi sipërfaqen e tokës, përmes atmosferës si avujt ose retë, dde për fatin e saj si reshje mbyll ciklin e ujit atmosferik, dhe mishëron konceptin e renies ne fund

Aplikimet Redakto

Aplikimet industriale përfshijnë shtypjen dhe veshja e shumë procese; shërohet nga kripërat e zgjidhjeve; dhe tharje një shumëllojshmëri të materialeve të tilla si lëndë druri, letër, pëlhurë dhe kimikateve. Përdorimi i avullimit të thatë ose koncentroheni mostra është një hap i përbashkët përgatitore për shumë analiza laboratorike të tilla si spektroskopise dhe kromatografisë. Sistemet e përdorura për këtë qëllim përfshijnë evaporators rrotullues dhe evaporators centrifugale. Kur rrobat janë të varur në një linjë lavanderi, edhe pse temperatura e ambientit është nën pikën e vlimit të ujit, uji avullohet. Kjo është përshpejtuar nga faktorë të tillë si lagështia e ulët, të nxehtit (nga dielli), dhe era. Në një tharëse rroba, ajri i nxehtë është në lulëzim nëpër rrobat, duke i lejuar ujit të zhduket shumë shpejt. Matki / Matka, një indian enë tradicionale balte poroz të përdorura për ruajtjen e ujit dhe lëngjeve të tjera të ftohjes. Botijo, një spanjoll enë tradicionale balte poroz i projektuar për të ftohur me ujë që përmban nga avullimit. Coolers avullues, të cilat mund të qetësohem në mënyrë të konsiderueshme një ndërtesë nga thjesht defekt ajrit të thatë mbi një filtër ngopur me ujë. Djegie avullimit Pikat e karburantit avullon si ata marrin ngrohjes nga përzierja me gazrat e nxehtë në dhomën e djegies. Nxehtësisë (energjia) mund të marrë nga rrezatimi nga çdo murit të nxehtë refraktar të dhomës së djegies.

Avullimit të Para-djegje Motorët me djegie të brendshme mbështeten mbi avullimit të karburantit në cilindra për të formuar një të karburantit / përzierje e ajrit në mënyrë që të djegur mirë. Kimikisht saktë përzierje e ajrit / karburant për djegien totale të benzinës është përcaktuar të jetë 15 pjesë të ajrit në një pjesë ose benzinë ​​15/1 nga pesha. Ndryshimi i kësaj në një raport të vëllimit jep 8000 Parts Air në një benzinë ​​pjesë apo 8000/1 nga volumi.