Një bazë ushtarake është një strukturë në pronësi dhe operim të drejtpërdrejtë nga ushtria ose një nga degët e saj që strehon pajisjet dhe personelin ushtarak dhe lehtëson trajnimin dhe operacionet. Një bazë ushtarake ofron gjithmonë akomodime për një ose më shumë njësi, por mund të përdoret gjithashtu si qendër komandimi, terren stërvitor ose terren prove. Në shumicën e rasteve, bazat ushtarake mbështeten në ndihmën e jashtme për të vepruar. Megjithatë, disa baza komplekse janë në gjendje të qëndrojnë vetë për periudha të gjata, sepse ato janë në gjendje të sigurojnë ushqim, ujë dhe nevoja të tjera për banorët e tyre ndërsa janë nën rrethim. Bazat për aviacionin ushtarak quhen baza ajrore ushtarake, ose thjesht "baza ajrore". Bazat për anijet ushtarake quhen baza detare.

Fort Jefferson në Florida në Shtetet e Bashkuara është një shembull i një baze ushtarake edhe pse asnjë madhësi apo plan urbanistik nuk është tipik. Fort Jefferson nuk është më në përdorim dhe aktualisht është pjesë e Parkut Kombëtar Dry Tortugas.

Shiko edhe

Redakto

Referenca

Redakto