Një betejë është një dukuri e luftimit në luftë midis njësive ushtarake kundërshtare të çdo numri ose madhësie. Një luftë zakonisht përbëhet nga beteja të shumta. Në përgjithësi, një betejë është një angazhim ushtarak që përcaktohet mirë në kohëzgjatje, zonë dhe angazhim të forcës. Një angazhim me vetëm angazhim të kufizuar midis forcave dhe pa rezultate vendimtare nganjëherë quhet përleshje.

Ushtritë britanike (e kuqe) dhe franceze (blu) fillojnë angazhimin e Betejës vendimtare të Waterloo, me forcat prusiane (gri) që mbërrijnë nga verilindja

Fjala "betejë" gjithashtu mund të përdoret rrallë për t'iu referuar një fushate të tërë operacionale, megjithëse ky përdorim ndryshon shumë nga kuptimi i tij konvencional ose zakonor. Në përgjithësi, fjala "betejë" përdoret për fushata të tilla nëse i referohet një përballjeje të zgjatur luftarake në të cilën njëri ose të dy luftëtarët kishin të njëjtat metoda, burime dhe objektiva strategjikë gjatë gjithë takimit. Disa shembuj të spikatur të kësaj do të ishin Beteja e Atlantikut, Beteja e Britanisë dhe Beteja e Stalingradit, të gjitha në Luftën e Dytë Botërore.

Luftërat dhe fushatat ushtarake udhëhiqen nga strategjia ushtarake, ndërsa betejat zhvillohen në një nivel planifikimi dhe ekzekutimi të njohur si lëvizshmëri operacionale. Strategu gjerman Carl von Clausewitz deklaroi se "përdorimi i betejave.. për të arritur objektin e luftës" ishte thelbi i strategjisë.

Shiko edhe

Redakto

Referenca

Redakto