Britania e Madhe dhe çështja shqiptare 1875-1913

Britania e Madhe dhe çështja shqiptare 1875-1913 libër me Autor Frashër Demaj. Viti i botimit 2011. Libri trajton qëndrimin e diplomacisë britanike ndaj shqiptarëve dhe Ballkanit, tentimin e krijimit të shtetit shqiptar dhe mospërkrahjen e kësaj ideje nga fuqitë e mëdha.

“Kapitulli i parë shpjegon qëndrimin e Britanisë si garant i Perandorisë Osmane dhe interesat e saj në Ballkan, e më pas flitet për krizën lindore e si pasojë e kësaj shqiptarët detyrimisht ishin pjesë e kësaj krize. Në libër po ashtu flitet edhe për Traktatin e Shën Stefanit si një padrejtësi e cila iu bë shqiptarëve, pastaj formimin e Lidhjes Shqiptare të Pejës deri me finalizimin e Shpalljes së pavarsisë se Shqipërisë”...