Coelenterata është një term që përfshin kafshët e filumit Cnidaria (kafshët korale, pelte të vërteta, anemona detesh, stilolapsa deti dhe aleatët e tyre) si dhe Ctenophora . Emri vjen nga greqishtja e vjetër κοῖλος - koilos, bosh dhe ἔντερον - enteron, intest zorrë ’, duke iu referuar zgavrës së trupit të përbashkët për këto dy filume. [1] [2] Ata kanë një organizim shumë të thjeshtë të indeve, me vetëm dy shtresa të qelizave (të jashtme dhe të brendshme), dhe simetri radiale. Disa shembuj janë koralet, të cilat zakonisht janë koloniale, dhe peshqit hidra, kandili i detit dhe anemonat e detit. Coelenterata ka mungesë të një sistemi të specializuar të qarkullimit të gjakut por që mbështetet në difuzionin nëpër shtresat e indeve.

Karakteristikat Redakto

Të gjithë koelenteratet janë ujorë, kryesisht detarë. Forma e tyre trupore është në mënyrë radiale simetrike, diploblastike. Trupi ka një hapje të vetme, hypostome, i rrethuar nga tentakulat shqisore të pajisura me nematociste ose colloblaste për të kapur kryesisht planktonet. Këto tentakula janë të rrethuara nga një zgavër e gjerë e quajtur zgavra gastrovaskulare ose coelenteron . Tretja është si ndërqelizore ashtu edhe jashtëqelizore. Frymëmarrja dhe sekretimi realizohen me shpërndarje të thjeshtë. Një rrjet nervash është i përhapur në të gjithë trupin. Shumë Cnidaria shfaqin polimorfizëm, ku lloje të ndryshme të individëve janë të pranishëm në një koloni për funksione të ndryshme. Këta individë quhen Zooids . Këto kafshë në përgjithësi riprodhohen në mënyrë aseksuale duke lulëzuar, megjithëse edhe riprodhimi seksual ndodh në disa grupe.

Historia e klasifikimit Redakto

Vlefshmëria shkencore e termit coelenterate aktualisht është e diskutueshme, pasi cnidaria dhe ctenophora kanë më pak të përbashkëta se supozohej më parë. [3] Coelentera mund të jetë monofiletike vetëm nëse përfshihen placozoa dhe bilateria . [4] Në veçanti, pozicioni filogjenetik i ctenoforave është i diskutueshëm; pasi ajo fillimisht konsiderohej si një nëngrup i coelenterata por Hyman e konsideroi atë si një lloj të veçantë. [5] Disa studiues sugjerojnë se coelenterata nuk është monofiletike, dhe për këtë arsye çdo grup që përmban cnidaria dhe ctenophora por duke përjashtuar filumin tjetër do të jetë parafiletike. Sidoqoftë, disa studime gjenomike kanë gjetur mbështetje për koelenteratet monofiletike. [6] [7] Përkundër kësaj pasigurie, termi koelenterat përdoret akoma në mjedise joformale për t'iu referuar cnidariave dhe ctenophorave.

Vepra e Lynn Margulis e 1997 (rishikimi i një modeli të mëparshëm nga Thomas Cavalier-Smith) që vendosi cnidaria dhe ctenophora vetëm në degën radiata brenda eumetazoa e ka komplikuar dukshëm çështjen e studimit të tyre. (Kjo e fundit u referohet të gjitha kafshëve përveç sfungjereve, trichoplax dhe mesozoa ende të kuptuara dobët). As grupimi nuk pranohet në mënyrë universale, [8] megjithatë, që të dyja hasen zakonisht në literaturën taksonomike. [3] [6]

Shih edhe Redakto

Referime Redakto

  1. ^ "coelenterate - definition of coelenterate in English | Oxford Dictionaries". Oxford Dictionaries | English (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 16 gusht 2017. Marrë më 25 shkurt 2017.
  2. ^ "Definition of COELENTERATE". www.merriam-webster.com (në anglisht). Merriam-Webster. Marrë më 25 shkurt 2017.
  3. ^ a b Dunn, Casey W.; Leys, Sally P.; Haddock, Steven H.D. (maj 2015). "The hidden biology of sponges and ctenophores". Trends in Ecology & Evolution (në anglisht). 30 (5): 282–291. doi:10.1016/j.tree.2015.03.003.
  4. ^ Pisani, Davide; Pett, Walker; Dohrmann, Martin; Feuda, Roberto; Rota-Stabelli, Omar; Philippe, Hervé; Lartillot, Nicolas; Wörheide, Gert (2015-12-15). "Genomic data do not support comb jellies as the sister group to all other animals". Proceedings of the National Academy of Sciences (në anglisht). 112 (50): 15402–15407. Bibcode:2015PNAS..11215402P. doi:10.1073/pnas.1518127112. ISSN 0027-8424. PMC 4687580. PMID 26621703.
  5. ^ Whelan, Nathan V.; Kocot, Kevin M.; Moroz, Leonid L.; Halanych, Kenneth M. (2015-05-05). "Error, signal, and the placement of Ctenophora sister to all other animals". Proceedings of the National Academy of Sciences (në anglisht). 112 (18): 5773–5778. Bibcode:2015PNAS..112.5773W. doi:10.1073/pnas.1503453112. ISSN 0027-8424. PMC 4426464. PMID 25902535.
  6. ^ a b Philippe, Hervé; Derelle, Romain; Lopez, Philippe; Pick, Kerstin; Borchiellini, Carole; Boury-Esnault, Nicole; Vacelet, Jean; Renard, Emmanuelle; Houliston, Evelyn (prill 2009). "Phylogenomics Revives Traditional Views on Deep Animal Relationships". Current Biology (në anglisht). 19 (8): 706–712. doi:10.1016/j.cub.2009.02.052. ISSN 0960-9822. PMID 19345102.
  7. ^ Nosenko, Tetyana; Schreiber, Fabian; Adamska, Maja; Adamski, Marcin; Eitel, Michael; Hammel, Jörg; Maldonado, Manuel; Müller, Werner E. G.; Nickel, Michael (2013-04-01). "Deep metazoan phylogeny: When different genes tell different stories". Molecular Phylogenetics and Evolution (në anglisht). 67 (1): 223–233. doi:10.1016/j.ympev.2013.01.010. PMID 23353073.
  8. ^ "Taxonomy browser (Eumetazoa)". www.ncbi.nlm.nih.gov (në anglisht).