Delta lumore. quhet forma karakteristike grykëderdhjes së lumit. Delta më e njohur është delta e lumit Nil, e cila ka marrë emrin nga shkronja greke e të njëjtës formë delta (Δ) dhe kështu përdorët për deltat tjera në botë.

Delta e lumit Lena në Rusi

krijimi i deltës Redakto

Krijohen në grykëderdhjen e lumenjëve që sjellin shum bajturina në det që kanë baticë e zbaticë të ulët dhe rryma detare me lëvizje të ngadalshme. Nga bajturinat e grumbulluara në brezin e cekët detar krijohet tokë e re gati horizontale, nëpër të cilën lumi rrjedh ngadalë dhe ndahet në disa degë.

llojet e deltave Redakto

Dallohen disa tipa dltash:

  • trekëndore,
  • gjysëmrrethore,
  • gishtore,
  • të zgjatura etj.

shembuj të deltave Redakto