Departamenti i Arsimit i Nju Jork Sitit

Departamenti i Arsimit i Nju Jork Sitit (Anglisht:New York City Department of Education ose NYCDOE) është degë e qeverisë komunale të qytetit New York City që menaxhon sistemin shkollore publike të qytetit. Ai është sistemi më i madh shkollor në Shtetet e Bashkuara, me mbi 1.1 milion nxënës që mësohen në më shumë se 1,700 shkolla të veçanta.[1] Departamenti i mbulon të gjitha pesë njësitë bashkiake të Nju Jorkut.

Departamenti është i drejtuar nga Kancelari Shkollore i Nju Jorkut. Kancelari i tanishëm është Dennis M. Walcott, i cili zëvendësoi Cathie Black, pasi ajo u largua pas më pak se njëqind ditë në punë.

HistoriaRedakto

Në vitin 1969, në këmbë e një serie grevash dhe kërkesat për kontrollin e komunitetit, kryebashkiaku i New Jorkut John Lindsay hoqi dorë kontrollin kryebashkiake e shkollave, dhe organizoi sistemin shkollore qytetare si Bordin e Arsimit (e përbërë nga shtatë anëtarë të emëruar nga kryetarët e njësive bashkiake dhe kryetari i bashkisë) dhe 32 të bordeve komunitare së shkollave (anëtarët e së cilës u zgjodhën). Shkollat fillore dhe të mesme janë të kontrolluara nga bordet e komunitetit, ndërsa shkolla të mesme janë të kontrolluara nga Bordi i Arsimit.[2]

Në vitin 2002, sistemi Shkollor i qytetit u riorganizuar. Kontrolli i sistemit shkollor është dhënë kryetarit të komunës, i cili filloi riorganizimin dhe përpjekjet për reforma. Bordet e shkollave të komunitetit u shfuqizuan dhe Bordi i Arsimit u riemërua Panelit për Politikën Arsimore, një dymbëdhjetë-anëtar i trupit të cilat shtatë anëtarë emërohen nga kryetari dhe pesë nga kryetarët e njësive bashkiake.[3] Selia e arsimit u zhvendos nga 110 Livingston Street në qendër të lagjes Brooklyn me ndërtesën Tweed Courthouse e ngjitur në Nju Jork Siti Hall në Manhattan.[4][5]

MësuesitRedakto

Duke filluar në vitin 2000, pas eksperimenteve me punësimin e mësuesve pavërtetuara për të përmbushur një mungesë masive të mësuesve dështuar për të prodhuar rezultate të pranueshme, dhe duke iu përgjigjur presionit nga Bordi i Regjentit shtetrore të Nju Jorkut dhe ligji: No Child Left Behind Act, DOE krijoj një numër të programeve novatore për rekrutimin e mësuesve, duke përfshirë si: New York City Teaching Fellows,[6] programi TOP Dijetarët, dhe iniciativat për të sjellë mësuesit e huaj (kryesisht nga Europa Lindore) të japin mësim në shkollat e qytetit. Subvencionet e Strehimit janë në vend për mësuesit me përvojë të cilët zhvendosen në qytet për të mësuar.[7]

DemografiaRedakto

Rreth 1.1 milion studentë shkojnë shkollat publike në Nju Jork Siti.

Rreth 40% e nxënësve në sistemin publik shkollor të qytetit jetojnë në familjet ku një gjuhë tjetër përveç anglishtes është e folura, dhe një e treta e të gjithë njujorkezët janë lindur në një vend tjetër. Departamenti i Arsimit e qytetit i përkthen kartat e raportave, formularëve të regjistrimit, sistemi i-gjerë alarme, dhe dokumentet mbi shëndetin dhe iniciativave të politikave për prindërit në spanjisht, frëngjisht, gjermanisht, kineze, japoneze, urdu, persisht, hindi, rusisht, bengali, haitian creole, korean, dhe arabisht.

GalleriaRedakto

ReferimetRedakto

  1. ^ New York City Department of Education - About Us. NYC Department of Education. 2012. Retrieved February 23, 2012
  2. ^ Hartocollis, Anemona (June 7, 2002). "CONSENSUS ON CITY SCHOOLS: HISTORY; Growing Outrage Leads Back to Centralized Leadership". The New York Times.
  3. ^ Goodnough, Abby (2002-09-24), "A New Sort of School Board, Bland and Calm", New York Times, retrieved 2011-09-12
  4. ^ Hartocollis, Anemona (June 7, 2002). "CONSENSUS ON CITY SCHOOLS: HISTORY; Growing Outrage Leads Back to Centralized Leadership". The New York Times.
  5. ^ "The great experiment". The Economist. November 10, 2007. pp. 35–36
  6. ^ Goodnough, Abby (August 23, 2002). "Shortage Ends As City Lures New Teachers". The New York Times.
  7. ^ Herszenhorn, David M. (April 19, 2006). "New York Offers Housing Subsidy as Teacher Lure". The New York Times.

Lidhje të jashtmeRedakto