Dhragomi (greqisht: Ζερβοχώρι/Zervokhori) është fshat në qarkun i Çamërisë, Greqi. Përpara vitit 1929, fshati është njohur me emrin e vjetër në formën greke Δραγουμή/Dragoumí.[1]

Dhragomi
Ζερβοχώρι
Fshat
Vendndodhja
Dhragomi is located in Greqia
Dhragomi
Dhragomi
Administrimi
Shteti Flamuri Greqia
Rajoni Epiri
Qarku i Çamërisë
Komuna e Sulit
Të dhëna dhe statistika
Vendasit Dhragumiqot
Lartësia 533 m (m.n.d.)
Koordinatat 39° 24′ 51″ Veri

20° 33′ 18″ Lindje

Popullsia 510 banorë

GjeografiaRedakto

Nga veriu Dhragomia kufizohet me Vojnikun, nga jugu me Logatin, nga lindja me Gllavicën dhe nga perëndimi me Karbunarin. Para Luftës së Dytë Botërore, Dhragomia kishte këto lagje: Anastasenjtë, Binjarët, Hasanenj, Haxhimanatë, Manenj, Mecenj, Mehmetatë, Muhametenj, Papadhopulli, Sulotë dhe Zulfatë.[2]

Toponimet të fshatit Dhragomi:(Para Luftës së Dytë Botërore)[3]

 • Ajdhonati - kishë në një pllajë, në J.
 • Arat e Zhablës - arë, në P.
 • Arra - vreshta me ullinj, në P.
 • Ballabani - kodër gurore, në L.
 • Beko — vreshtë me ullinj, në P.
 • Bir’ e Beqos – shpellë, në L. Këtu dimëronre bagëtitë Bequa.
 • Bir’ e Koloit - vrimë në një shkëmb, në mal, në L.
 • Bir’ e Pelisterëve - vrimë në një shkëmb ku strehoheshin pullumba, në L.
 • Bir’ e Ulkut – shpellë, në L.
 • Bokrrimat e Ballabanit — bokërrima prej shtufi, në L.
 • Bregu i Math - breg shtuf, në V.
 • Brrinj’ e Glatë – arë, në L.
 • Buzaresha – arë, në V.
 • Çepi i Klishës - vend pranë kishës, në L.
 • Dardhëza – arë, në P.
 • Dergua i Xhelal Efendiut - ullishte, në J.
 • Dodi – ullishte, në J.
 • Driza – arë, në P.
 • Duhanameja – arë, në V.
 • Faq’ e Bukur (Faqa e Bukur) - faqe e malit të Dhragomisë, në L.
 • Fieri – kullotë, në V.
 • Fiku i Duhanamesë — vend ku mbillej duhan, në P.
 • Fiku i Kup Tahirit – arë, në L.
 • Folej’ e Shqipjes - shkëmb ku kishte ndërtuar folenë shqipja, në L.
 • Folet’ e Hoxherëve - vreshta e ullinj, ishin pronë e fisit të hoxhatëve, në V.
 • Folet’ e Shqipjeve - fole shqipesh në malin e Xhumbarit, në L.
 • Fsaka – arë, në P.
 • Fsakareja – ullishte, në P.
 • Galbaqi - ara, në P.
 • Gorrica – ara, në P.
 • Gorrica e Shametëlës – arë, në P.
 • Grava - shpellë me një ulli pranë, në P.
 • Grav’ e Dervos - shpellë ku mund të mrizonin 200 kokë dhi, në P.
 • Grav’ e Gurit Shkarpës – shpellë, në VL.
 • Gravzat - shpella të vogla në malin e Dhragomisë, në L.
 • Gropa e Vurlës - vend shesh, në V.
 • Gropat – ara, në P.
 • Gropat e Lefkës – moçalishte, në P. Vend të cilin më drekë e zë dielii dhe bujqit bëjnë pushim.
 • Gumëla – arë, në P.
 • Gur i Drrasës - gur i madh, në J.
 • Gur i Dhimës - shkëmb me shpellë ku strehoheshin bagëti, në L.
 • Gur i Paterimit – shkëmb, në L.
 • Gur i Zi - shkëmb i zi, në L.
 • Gjurmëza - shesh e kullotë, në P.
 • Hajsomer i Burrave – kodër, në P. Vend ku mblidheshin burrat në kuvend.
 • Haliqe - shesh me ullinj, në P.
 • Haliq’ e Stavros - baçë me ullinj, në J.
 • Handaq i Pashait - gurrë në rrëzën e malit, në L.
 • Kalaj’ e Dhragumisë - mbeturinat e një kalaje të vjetër, në L.
 • Kallambro/ua - vreshtë e ullinj, në V.
 • Kapllanëla – arë, në P.
 • Karamënëla - arë, në P.
 • Kelo (Kellua) – arë e pemë frutore, në V.
 • Klish e Ajdhonatit - kishë në mal, në L.
 • Klish e Dhragomisë - kishë në qëndër.
 • Klishë e Shënikollës - kishë, në qëndër.
 • Klishë Shënmërisë – kishë, në mal, në L.
 • Kodra – kodër, në V.
 • Kodra e Gjonalilet - kodër, në L.
 • Kroi i Hoxhate – krua, në L.
 • Kroi i Klishës – krua, në J.
 • Kroi i Manastirit – krua, në L.
 • Kroi i Marmandilit – krua, në V (P.?).
 • Kroi i Math – krua, në L.
 • Kroi i Zejnatëve – krua, në V.
 • Kruathi - krua i vogël në një pllajë, në L.
 • Lefka - ara në fushë, në P.
 • Leko - vreshtë e ullinj, në P.
 • Lieri – ullinj, në P.
 • Lofata e Kiço Dokos – vend, në P.
 • Lum’ i Dhragomisë – lumë, në P.
 • Llak’ e Fikut - ara në një grykë, në P.
 • Llak’ e Goxhait – arë, në P.
 • Llak’ e Kodrës – arë, në P.
 • Llak’ e Stathit – arë, në P.
 • Llak’ e Tashit - mal, në L.
 • Mal i Glatë – mal, në JL.
 • Mal i Xhumbarit – mal mbi Kamin, në L.
 • Marmandili – kullotë, në V.
 • Marmuri - tre gurë të mëdhenj, në P.
 • Manaq i Sakës - vësht me ullinj, në JP.
 • Manastiri i Math — manastir, në L.
 • Mesa – pyll, në V.
 • Mërajthi – ara, në P.
 • Mërqinja - sheshe me ullinj, në J.
 • Millokoqeja - arë, në P.
 • Monej’ e Shaban Husos - mone e vjetër e një çobani, në L.
 • Mulliri i Kup Salihut - mulli që bluante drithë, në P.
 • Mulliri Manaqit - mulli drithi, në P.
 • Papallambrua - arë, në V.
 • Perivol i Math – ara, në V.
 • Pezuleza - vreshtë me ullinj, në V.
 • Pill i Meses - pyll mes një pylli, në J.
 • Pilli Prrerë i Bollaqit — pyll në J.
 • Pirostia e Sakës - ara, në P.
 • Prrari i Sinanëlës - 2 përrej të mëdhenj pranë xhamisë, në P.
 • Prroi i Hoxhatëve - përrua që kalon nga lagjia e Hoxhatëve, në J.
 • Prroi i Lisrit – përrua, në P.
 • Prroi i Llakazve - përrua, në L.
 • Prroi i Llakës Fotos – përrua, në L.
 • Prroi i Manaqit – përrua, në P.
 • Prroi i Manastirit – përrua, në L.
 • Prroi Math – përrua, në J.
 • Prroi i Psakës - përrua në lagjen e Psakës.
 • Prroi Verreve - përrua që mbledh ujrat e përrojve që vijnë nga mali dhe bashkohen në një përrua të vetëm, në P.
 • Qivur i Çano Kapalit - varr i vjetër, në L.
 • Qivur i Grekut - varr i një tregëtari grek ambulant që kish vdekur në rrugë, në L.
 • Qivur i Muharremit - varr i një farë Muharremi që e kishin vrarë hajdutët në kohën turke, në P.
 • Rrathëla - arë, në P.
 • Rrepet e Xhamisë - rrepe shekullore ku mblidheshin pleqtë për të kuvenduar, në J.
 • Spahesha e Tarit – arë, në P.
 • Stafidhet e Çucit - fiq të vjetër, në P.
 • Stan i Sako Omerit – stan, në mal, në L.
 • Stan i Vashit Spiros - stan i vjetër në rrëzë të malit, në L.
 • Strëngjëlloi - ara e ullinj, në P.
 • Shamsi — brinjë me ullinj, në P.
 • Shesh i Dramsit – shesh, në L.
 • Shesh i Fierzës – shesh, në P.
 • Shesh i Math - shesh në mal, në L.
 • Shesh i Psakës - shesh në një pllajë të veshar me sfaka, në L.
 • Shesh i Vogël – shesh, në L.
 • Shkall’ e Vogël – shesh, në L.
 • Shkall’e Klishës – shkallë, në L.
 • Shkall e Vojnikut – shkallë, në L.
 • Shkëmb i Çanit – shkëmb, në L.
 • Shkëmb i Sterrës - shkëmb pranë një sterre, në P.
 • Shpella - arë, në L.
 • Shpell e Klishës - shpellë, në L. Në malin e klishës më 26 korrik (allaturka) të krishterë e myslymanë festonin Shënjepremten. Aty hanin e pinin, zhvillonin lojra të ndryshme. Bënin edhe qitje në shenjë.
 • Shtrung e Andia Markos - shtrungë e gurtë, në L.
 • Shtrung e Sako Omerit - shtrunga e gurtë, në L.
 • Tre Gurët e Klishës Ajdhonatit - tre gurë të mëdhenj, në L.
 • Ulliri Bllic - ulli i hollë, në L.
 • Ulliri Thatë - ulli që ish gjysma i thatë, në L.
 • Ullit e Margëllëçit - ullinj vakëfi, në P.
 • Ullit e Vakëfit - ullinj të xharnisë së fshatit, në J.
 • Ura e Nan Veliut - urë me hark rreth 10 m. e gjatë të cilën e ka ndërtuar Nan Veliu nga ky fshat, në J.
 • Varri i Vashëlës - varr i një vajze të krishtere që e kish pasë emrin Vashë, në JP.
 • Vësht i Çavo Dokos – vësht, në P.
 • Vidhi - ara, në P.
 • Vidheza – ara, në J.
 • Xarra - vend plot me gurë, në L.
 • Xhami e Bejdeshate - xhami e lagjes Bejdeshat, në P.
 • Xhami e Kaminit – xhami, në V.
 • Xhami e Psakës - xhami e lagjes Psakë, në J.
 • Xhumba e Fotos - në V.
 • Zahëla - pyll me shkarpë e ullinj, në P.
 • Zhapëla – arë, në P.

Lidhje të jashtmeRedakto

BurimetRedakto

 1. ^ Πανδέκτης: Dragoumí - Zervokhoríon
 2. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 341.
 3. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 341-344. Tregoi: Zeqir Abdurrahman Halili dtl. 1897 nga Dhragomia.