Dialog në lidhje me dy sistemet kryesore botërore

Dialog në lidhje me dy sistemet kryesore botërore (Italisht: Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo) është një libër në gjuhën italiane nga Galileo Galilei e botuar në Firencia më 1632, ishte shkaku më i afërt i sjelljes së tij para Inkuizicionit. Duke përdorur formën e dialogut, një zhanër i zakonshëm në veprat filozofike klasike, Galileo me mjeshtëri demonstron të vërtetën e sistemit Kopernikan mbi Ptolemaikun, duke provuar, për herë të parë, se toka rrotullohet rreth diellit. Ndikimi i saj është i pallogaritshëm. Dialogu nuk është vetëm një nga traktatet më të rëndësishme shkencore të shkruar ndonjëherë, por një vepër e qartësisë dhe qasjes së lartë, që mbetet e lexueshme tani si kur u botua së pari. Ky botim përdor tekstin përfundimtar të krijuar nga University of California Press, në përkthimin e Stillman Drake, dhe përfshin një Parathënie nga Albert Ajnshtajni dhe një Hyrje të re nga John L. Heilbron.[1]

Titulli i librit nga Galileo Galilei

Referime Redakto

  1. ^ "Dialogue Concerning the Two Chief World Systems: Ptolemaic and Copernican" (në anglisht). Amazon.com.