Kjo faqe këtu është vetëm për diskutim mbi artikullin Rrethi. Wikipedia nxit diskutimin mes vullnetarëve të saj dhe nuk do të censurojë komente bazuar në pikëpamjet ideologjike ose politike. Wikipedia nuk do t’i ndryshojë komentet. Ato ose do të publikohen, ose do të fshihen nëse nuk u binden rregullave kryesore.
Fillo një temë të re diskutimi.
Ju lutemi nënshkruani me: – ~~~~

Të gjitha komentet u nënshtrohen këtyre rregullave:

  • Përmbajuni temës!
  • Nuk lejohen: sharje, fyerje, fjalor i papërshtatshëm, gjuhë që përmban urrejtje, sulme personale, thirrje për dhunë apo çdo qëndrim tjetër jo i rregullt.

flm per inf..

Rrethi Redakto

Rrethi Rrethi është një vijë e lakuar e mbyllur ku çdo pikë e kësaj vije ka largesë të barabartë nga një pikë që quhet qendra e rrethit. Largesa ndërmjet një pike në rreth me qendrën e tij quhet rreze, ndërsa segmenti që bashkon dy pika të një rrethi dhe që kalon nëpër qendër quhet diametër. Korda është segmenti që bashkon dy pika çfarëdo të një rrethi; korda më e gjatë është diametri. Po ashtu rrethi ka dhe sekantën e saj.

Perimetri Perimetri irrethit është sa dyfishi i prodhimit të rrezes me pi-në dhe gjendet me formulën ku është një numër i pafundëm joperiodik, por merret me a

159 P=2rx3.14 Sipërfaqja rrethore Sipërfaqja e rrethit gjendet duke shumëzuar pi-në me katrorin e rrezes:

{\displaystyle S=\pi r^{2}\ }{\displaystyle S=\pi r^{2}\ }. Pra ajo është e barabartë me shumëzimin e pi-së me katrorin e rrezes.

Vetitë e rrethit Nëse dy korda të një rrethi janë të barabarta, atëherë ato janë njësoj të baraslarguara nga qendra e rrethit dhe anasjelltas. Dy korda të barabarta të një rrethi tendosin harqe të barabarta dhe anasjelltas. Diametri pingul me kordën e ndan kordën dhe harkun që ajo tendos në dy pjesë të barabarta. Kur drejtëza (d) e prek rrethin nga jashtë vetëm në një pikë (është tangjente) me rrethin atëherë rrezja e rrethit është pingule me këtë drejtëz. Nëse nga pika P jashtë rrethit hiqen tangjentet [P3.4A] dhe [P5B] me rrethin atëherë, [PA4] = [PB5 10x10]. Këndi qendror është këndi që ka si kulm qendrën e rrethit dhe brinjët e tij janë rreze të rrethit. Masa e harkut që formon ky kënd është e barabartë me masën e këtij këndi. Këndi rrethor është këndi që e ka kulmin në një pikë të rrethit dhe brinjët e tij janë korda të rrethit. Masa e harkut që formon ky kënd është sa dyfishi i masës së këtij këndi.

Return to "Rrethi" page.