Triangle.EulerLine.svg

Drejtëza e Eulerit është drejtëza e cila kalon nëpër : оrtoqendrën H, qendrën e rëndimit T dhe qendrën e rrethit të jashtëshkruar O të një trekëndëshi brinjëndryshëm.

Vërtetimin se këto tre pika i takojnë drejtëzës së njëjtë e dha Leonard Euleri për nder të tij ajo quhet drejtëza e Eulerit.

Vetitë e drejtëzës së EuleritRedakto

  • qendra e rëndimit ndodhet në mes të ortoqendrës dhe qendrës së rrethit të jashtëshkruar, ajo e ndan segmentin   sipas proporcionit  , pra.  
  • pika e mesme   e segmentit   është qendër e rrethit të Eulerit

Lidhje të jashtmeRedakto