Ecovolis (një portmanto e Eco-s (nga greqishtja: οἶκος, "shtëpi"; -λογία, "studim i") dhe volō: nga latinishtja [anglisht: fly]) është një program për ndarjen e biçikletave me bazë në komunitet në Tiranë, Shqipëri,[1] nisur më 22 mars 2011, nga një OJQ mjedisore e quajtur Programi i Alternativave Stimuluese Sociale (PASS).[2][3] Sistemi bazohet në 6 stacione biçikletash, përkatësisht me dy punonjës në dy turne.[4] Programi Ecovolis ka rezultuar i suksesshëm në rritjen e ndjeshme të përdorimit të biçikletave në Tiranë.

Historia

Redakto

Fillimisht projekti Tirana Community Bicycle Albania u mbështet nga organizata PASS dhe organizata Pedal for Progress me qendër në SHBA, e cila dhuroi 450 biçikleta. Gjashtëdhjetë prej tyre ishin biçikleta rrugore të përdorura, të cilat u modifikuan dhe u lyen nga teknikët vendas për të shërbyer si biçikleta publike në skemën Ecovolis.

Në vitin 2014, Ecovolis mori pjesë në Javën Evropiane të Lëvizshmërisë.[5]

Sistemi

Redakto
 
Skema e ndarjes së biçikletave Ecovolis.

Çdo stacion Ecovolis përbëhet nga dy punonjës në dy turne dhe përmban 30 – 60 biçikleta. Që nga viti 2014, në Tiranë janë në funksion katër stacione dhe janë abonuar rreth 2000 persona.[6] Për të përdorur biçikletat është e nevojshme të sigurohet një dokument identifikimi personal (si pasaportë ose kartë identiteti) ose duke u abonuar në kartën e anëtarësimit Ecovolis. Biçikleta është e pajisur me një kosh përpara për biçikleta, një mbajtës prapa, një shalë të rehatshme dhe një parafango publike me shenjën Ecovolis. Stacionet e biçikletave gjithashtu ofrojnë informacion turistik për vizitorët dhe një listë të atraksioneve të qytetit. Për më tepër, duke qenë një ndërmarrje sociale jofitimprurëse, gjatë ditëve të veçanta programi ofron shërbim falas për biçikleta, kurse çiklizmi, dhurime biçikletash dhe helmeta për fëmijët në nevojë, xhiro me biçikleta dhe një program për riciklimin e biçikletave.

Pagesa

Redakto

Programi funksionon në dy mënyra: nëpërmjet abonimit të anëtarësimit ose një dokumenti personal identifikimi (si pasaportë ose kartë identiteti). Individët e regjistruar në program identifikohen me kartën e anëtarësimit Ecovolis në çdo stacion biçikletash. Për vizitorët, kostoja është rreth 1,00 dollarë në ditë.[7] Në vitin 2014, Ecovolis lejoi përdoruesit në disa nga kioskat e saj të fitonin kredi për përdorimin e lirë të biçikletave duke kthyer kanaçe metalike për riciklim.

Vjedhje dhe vandalizëm

Redakto

Nga data 22 mars 2011, kur filloi iniciativa Ecovolis, që nga ky vit nuk janë kthyer ose janë vjedhur 80 biçikleta, pra mesatarisht 10 biçikleta në muaj ose 2.5 në javë. Gjatë tre fazave të ndryshme, biçikletat janë zëvendësuar dhe shtuar në stacione.

Referime

Redakto
  1. ^ "Critical Mass Tirana: a due ruote contro il presente ita". Nicola Pedrazzi, Osservatorio balcane e caucaso.
  2. ^ "Te fluturosh me biciklete ne Tirane". shqiperia.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Karta identiteti të rreme për të vjedhur biçikletat e Ecovolis". shqiperia.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ TRAFIK! Pushtimi i Tiranës nga automjetet (dhe si të çlirohemi). Published by "Dita 2000". 30 qershor 2010. fq. 123–. ISBN 978-9928-4044-9-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
  5. ^ [European Mobility Week 2014 European Mobility Week Opens: Our Streets, Our Choice"]. Low Carbon Sustainable Homeland.
  6. ^ "Tirana fights to beat its addiction to cars and get its residents cycling" The Guardian.
  7. ^ "3 Dangerous Places Worth Visiting". Student Travel Planning Guide.

Lidhje të jashtme

Redakto