Guatemala është ekonomia më e madhe në Amerikën Qendrore, me një PBB (PPP) për frymë të US $ 5,200. Sidoqoftë, Guatemala përballet me shumë probleme sociale dhe është një nga vendet më të varfra në Amerikën Latine. Shpërndarja e të ardhurave është shumë e pabarabartë me më shumë se gjysmën e popullsisë nën kufirin kombëtar të varfërisë dhe pak më shumë se 400,000 (3.2%) të papunë. CIA World Fact Book konsideron 54.0% të popullsisë së Guatemalës që jetojnë në varfëri në 2009. [189] [190]

Në vitin 2010, ekonomia e Guatemalës u rrit me 3%, duke u rikuperuar gradualisht nga kriza e vitit 2009, si rezultat i kërkesave në rënie nga Shtetet e Bashkuara dhe tregjeve të tjerë të Amerikës Qendrore dhe ngadalësimit të investimeve të huaja në mes të recesionit global. [191 ]

Remitancat nga Guatemalët që jetojnë në Shtetet e Bashkuara tani përbëjnë burimin më të madh të vetëm të të ardhurave të huaja (dy të tretat e eksporteve dhe një të dhjetën e PBB-së). [189]

Disa nga eksportet kryesore të Guatemalës janë frutat, perimet, lulet, artizanat, pëlhura dhe të tjera. Përballë një kërkese në rritje për biokarburantet, vendi po rritet dhe eksporton një sasi në rritje të lëndëve të para për prodhimin e biokarburanteve, veçanërisht kallam sheqeri dhe vaj palme. Kritikët thonë se ky zhvillim çon në çmime më të larta për ushqimet kryesore si misri, një përbërës kryesor në dietën guatemalase. Si pasojë e subvencionimit të misrit amerikan amerikan, Guatemala importon gati gjysmën e misrit të saj nga Shtetet e Bashkuara që po përdor 40 përqind të të korrave të saj për prodhimin e biokarburanteve. [192] Në vitin 2014, qeveria po konsideronte mënyra për të legalizuar prodhimin e lulekuqes dhe marihuanës, duke shpresuar të taksonte prodhimin dhe të përdorte të ardhurat nga taksat për të financuar programe parandaluese të drogës dhe projekte të tjera sociale. [193]

Prodhimi i Brendshëm Bruto (PBB) në barazinë e fuqisë blerëse (PPP) në vitin 2010 u vlerësua në 70,15 miliardë dollarë. Sektori i shërbimeve është komponenti më i madh i PBB-së me 63%, i ndjekur nga sektori i industrisë me 23.8% dhe sektori i bujqësisë me 13.2% (vlerësimi i 2010). Minierat prodhojnë ar, argjend, zink, kobalt dhe nikel. [194] Sektori i bujqësisë përbën rreth dy të pestat e eksporteve dhe gjysmën e fuqisë punëtore. Kafeja organike, sheqeri, tekstilet, perimet e freskëta dhe bananet janë eksportet kryesore të vendit. Inflacioni ishte 3.9% në 2010.

Marrëveshjet e paqes të vitit 1996 që i dhanë fund luftës civile për dekada, hoqën një pengesë të madhe për investimet e huaja. Turizmi është bërë një burim në rritje i të ardhurave për Guatemalën falë investimit të ri të huaj.

Në Mars 2006, kongresi i Guatemalës ratifikoi Republikën Dominikane - Marrëveshjen e Tregtisë së Lirë të Amerikës Qendrore (DR-CAFTA) midis disa kombeve të Amerikës Qendrore dhe Shteteve të Bashkuara. [195] Guatemala gjithashtu ka marrëveshje të tregtisë së lirë me Tajvanin dhe Kolumbinë.