Ekrani është pëlhurë zakonisht e bardhë, e shtrirë a e varur në një mur, mbi të cilën shfaqen filma.

Pllakë prej lënde të posaçme (prej xhami, prej argjendi etj.), e vendosur ne aparate të ndryshme, ku riprodhohen me anë të dritës figura, sinjale etj.

Elementet përbërëse

Redakto
  1. Pllakat e tensionit
  2. Katoda
  3. Anoda
  4. Cilindri orientues
  5. Burimi i energjisë
  6. Pllakat vertikale
  7. Pllakat horizontale

Përshkrimi

Redakto
Tipi i ekranit Akronimi Përshkrimi
Gyp me rreze katode (Cathode Ray Tube) CRT Gyp katodik që përdoret për shfaqjen në ekran. Ekrani është i madh i ngjashëm me TV standard
Ekran me lëng kristali (Liquid Crystal diplay) LCD Përdorë shfër të formuar molekulash që quhen liquid crystals (kristale të lëngshme), ndryshe i quajtur falt panel (panel i rrafshtë).

Një njësi e ekranit vizuale, shpesh quhet thjesht një shfaqje ose monitorojnë, është një pjesë e pajisjeve elektrike e cila tregon imazhe të gjeneruara nga video prodhimin e pajisje të tilla si kompjuter, pa prodhuar një rekord të përhershëm. Shumica e vëzhguesve më të reja në mënyrë tipike përbëhet nga një [TFT-LCD] (pambushur film transitor të lëngshme kristal display) me më të moshuar, monitoron bazuar rreth një rreze katodë tub (CRT). Pothuajse të gjitha kryesor të ri vëzhgues janë shitur në tregun tani janë LCD. Të monitorojë përfshin pajisjen e ekranit, të thjeshtë për të krijuar dhe circuitry format një foto nga video dërguar nga sinjale burim, dhe zakonisht një mur. Brenda burim sinjal, ose si një seksion ose një komponent modulare, ka një ekran përshtatës të gjenerojnë një video në format të pajtueshme me monitorimin.

Funksionimi i paisjes

Redakto

  përshkrimi i skemës

shiko dhe këtë

Redakto