Vend në lindje të Babilonisë dhe qytetërim i parë i Persisë me kryeqytet në Shushan, megjithëse gjuha e Elamit është më e lashtë se ajo e Persisë. Elami nuk mund të dalë në krye me Sumerin dhe Akadin. Që nga shek. XIII kishte përleshje me Asirinë dhe Babiloninë, dhe kufiri midis tyre ndryshoi vazhdimisht. Qysh nga 700 Elami lufton si aleat i Babilonisë kundër Asirisë, por më 650 u detyrua t’i nënshtrohet Asirisë. Rënia e kryeqytetit fillon me pushtimin e arabëve.